Κυρίαρχος σε όλες τις κατηγορίες έναντι των υπόλοιπων αρχηγών ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης | Aris Oikonomou/ SOOC
Επικαιρότητα

Τάσεις MRB: Προβάδισμα ΝΔ άνω των 20 μονάδων – δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, στο 2,1% η Νέα Αριστερά

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης σε δημοφιλία και καταλληλότητα για πρωθυπουργό. Πρώτη και με διαφορά στην ικανότητα διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία. Ακρίβεια και κόστος διαβίωσης το νούμερο 1 πρόβλημα των πολιτών. Αρνητικές οι γνώμες για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - μεγαλύτερη η αντίθεση για την τεκνοθεσία
Protagon Team

Ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που ξεπερνάει πλέον τις 20 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη (και την περιοχή του 10%) δείχνουν οι Τάσεις της MRΒ για τον μήνα Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 12,2 % και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα στο 10,9 %.

Επονται ΚΚΕ με 8,1%, η Ελληνική Λύση στο 5%, Πλεύση Ελευθερίας στο 3,3%, Σπαρτιάτες στο 3% και Νίκη στο 2,7%, το ΜέΡΑ25 με 2,2 %, και η νεοσύστατη Νέα Αριστερά στο 2,1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 1,7 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 % (το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» στο 11,1 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,2%).

Οσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, προηγείται με διαφορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό που αγγίζει το 40% και ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας και Νίκος Ανδρουλάκης, με τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στην πέμπτη θέση με 18,5%.

Αναλυτικά οι αξιολογήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης 39,7%

Δημήτρης Κουτσούμπας 25,1%

Νίκος Ανδρουλάκης 24,5%

Ζωή Κωνσταντοπούλου 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης 18,5%

Κυριάκος Βελόπουλος 15,6%

Δημήτρης Νατσιός 7,6%

Βασίλης Στίγκας 5,3%

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης(36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 39,2%.


Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως  δεν έχει αντίπαλο.

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια παραμένουν στην κορυφή των προβλημάτων -και μάλιστα διογκούμενα- που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το κόστος διαβίωσης, με οκτώ στους δέκα πολίτες να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν «Πολύ μεγάλη ή Μεγάλη δυσκολία» στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αντίστοιχα, το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «Πάρα Πολύ και Πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί Αρκετά.

Στην ερώτηση εάν έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τα έξοδα τους, το 61,2% δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει κάνοντας περικοπές αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σχεδόν ένα 30% των πολιτών έκανε περικοπές και κατάφερε να συγκρατήσει τα έξοδα του, ενώ 10% δεν έκανε κάποια προσπάθεια περικοπών. Το θέμα της ακρίβειας έχει αρχίσει να εμφανίζει ενδημικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η αισιοδοξία των πολιτών για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια υποχωρεί.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων με το 45,4% να δηλώνει ότι έχει πάρει όσα μετρά της επιτρέπει η Ελληνική Οικονομία ή και περισσότερα. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευθεία ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% απάντησε καταφατικά.

Αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των πολιτών που δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, αν και οι επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα είναι κατώτερες του μέσου όρου αξιολόγησης της.

Αρνητικές οι γνώμες στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με αφορμή τέλος τη δημόσια συζήτηση περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, από τις ΤΑΣΕΙΣ της MRB, προκύπτει ότι σ υνολικά η στάση της ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική στις σχετικές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστά αποδοχής.

Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας 68,7% με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Οι απόψεις, τόσο για το δικαίωμα του γάμου όσο και για αυτό της τεκνοθεσίας, έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο με όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί / Κεντροδεξιοί να είναι περισσότερο αρνητικοί, ενώ οι Κεντρώοι, Αριστεροί και Κεντροαριστεροί να είναι οι περισσότερο θετικά διακείμενοι.

Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά, τόσο στο γάμο όσο και στην τεκνοθεσία, με ποσοστά 60,7% και 77,4% αντίστοιχα.

Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πήγαιναν προσκεκλημένοι σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού, το 31,5% δηλώνει ότι θα πήγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, το 18,3% θα πήγαινε αλλά θα ένιωθε άβολα, το 21,6% θα έβρισκε μια δικαιολογία για να μην πάει και το 22,6% θα αγνοούσε παντελώς την πρόσκληση θεωρώντας την προσβλητική.