O Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Ταραντίλης: «Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας»

«H χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να αιτιολογήσει τα τεράστια προβλήματα που παρέμεναν στα βόρεια προάστια. Τι είπε για τους εμβολιασμούς, την πίεση στο ΕΣΥ και τα ελληνοτουρκικά
Protagon Team

«Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα η Αττική βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης», αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την Πέμπτη την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να συμπληρώσει ακολούθως:

«Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού, ιδίως στην Αττική όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού, που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος».

Oπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ταραντίλης, «η χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά όπου ήταν δυνατόν, πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως από την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές: κυρίως στην Εύβοια, την κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη κι ακόμα περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών.

»Στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι «λόγω της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί στην Αττική την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν. Την Τετάρτη (χθες) ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αναπλήρωσης, ενώ –λόγω της έκτακτης κατάστασης– οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

»Ολα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Ολοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα:

Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται –σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών– σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως “πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19” και θα αρχίσει να εμβολιάζεται –κάθετα– χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79».

Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως “αυξημένου κινδύνου” και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Μειωμένη η πίεση στο ΕΣΥ από τον Μάρτιο

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από τον Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση», απάντησε ενώ σε παρεμφερή ερώτηση σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown».

Ο κ. Ταραντίλης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για διαβατήριο εμβολιασμού αλλά για ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο κάποιος δεν θα χρειάζεται να κάνει τεστ ή να μπει σε καραντίνα. «Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και εκτός ΕΕ, και είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν εν μέσω πανδημίας σε μεγάλους χώρους εργασίας καταργούνται προνόμια όπως η κυριακάτικη εργασία ή τα ρεπό, απάντησε πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας που έχουν τεθεί από την εργατική νομοθεσία».

«Αχρείαστη ενέργεια της Τουρκίας»

Για την έξοδο του Τσεσμέ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αποτελεί αχρείαστη ενέργεια η οποία σίγουρα δεν διευκολύνει τη διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεών μας και πως η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Είπε επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες και επανέλαβε για το Τσεσμέ ότι «αποτελεί αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα».

Ο κ. Ταραντίλης ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι», όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την Τετάρτη.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα τα οποία σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης», απάντησε, χωρίς να πάρει θέση.

Επιπλέον επισήμανε για τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο όσων είχαν διακοπές, διευκρίνισε ότι αφορούν το τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι βλάβες από την κακοκαιρία σχετίζονται με την πρόσφατη έκρηξη σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.