Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ταπεινωτικό πλήγμα τη Δευτέρα, όταν το γαλλικό Κοινοβούλιο απέρριψε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μόλις αυτό κατατέθηκε προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν συμμάχησε με την αριστερή αντιπολίτευση για να υποστηρίξει μια πρόταση να διακοπεί η εξέταση του νομοσχεδίου και να απορριφθεί αφού είχε περάσει από τη Γερουσία.
Χωρίς πλειοψηφία, η κεντρώα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Ελιζαμπέτ Μπορν, είχε περάσει μήνες τροποποιώντας το νομοσχέδιο ώστε να κερδίσει την υποστήριξη των μετριοπαθών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και να παρακάμψει την αντίθεση του κόμματος της Λεπέν και της αντιπολίτευσης.
Ομως, οι μισοί συντηρητικοί ψήφισαν υπέρ της πρότασης, επιτρέποντάς της να περάσει με πέντε ψήφους.
Η αιφνιδιαστική ήττα, που προκλήθηκε μέσω μιας σπάνια χρησιμοποιούμενης πρότασης που κατέθεσαν οι Πράσινοι, απεικόνισε την απώλεια κύρους του Μακρόν από τότε που το κόμμα του Αναγέννηση και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στην Εθνοσυνέλευση, στις εκλογές του περασμένου έτους.
Η ήττα δεν αποτελεί απειλή για τη θητεία του Μακρόν, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τον γάλλο πρόεδρο να βρίσκει νέο πρωθυπουργό, σημειώνουν οι Times.
Ο Μακρόν δέχεται πυρά τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά για αντιφατικές και μερικές φορές συγκεχυμένες πολιτικές, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν διαφορετικές ομάδες «ταυτόχρονα».
Η Λεπέν χαρακτήρισε την ήττα του νομοσχεδίου «μια εξαιρετικά ισχυρή απόρριψη» και «μια αποκήρυξη της ηγεσίας του Μακρόν, η οποία αποτελεί μια πολιτική απάτη».
Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων ή να εγκαταλειφθεί, ήταν μια εικόνα αυτής της προσέγγισης του γάλλου προέδρου. Προσπάθησε να ικανοποιήσει το αντιμεταναστευτικό στρατόπεδο με την ταχύτερη απέλαση των ανεπιτυχώς αιτούντων άσυλο, ενώ παράλληλα νομιμοποιούσε τους αλλοδαπούς χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, που εργάζονται σε βιομηχανίες με ελλιπές προσωπικό.
Η Λεπέν δήλωσε ότι ήταν «ενθουσιασμένη» από την ψηφοφορία, επειδή «προστάτευσε τους Γάλλους από το να προσελκύσουν περισσότερους μετανάστες» –μια αναφορά στην κίνηση για τη νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς έγγραφα.
Η Αριστερά από την άλλη, χαιρέτισε τη νίκη ενάντια σε έναν «απάνθρωπο» νόμο που θα έκανε τη ζωή των αλλοδαπών στη Γαλλία πιο δύσκολη.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της ριζοσπαστικής Ανυπότακτης Γαλλίας, χαιρέτισε τη «νίκη της Αριστεράς», όπως είπε. «Αυτό μοιάζει με το τέλος του δρόμου για το νομοσχέδιο και για τον Ζεράλντ Νταρμανέν», πρόσθεσε.
Ο Νταρμανέν, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί τη συντηρητική πτέρυγα της κυβέρνησης Μακρόν, είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υπέρμαχο του νόμου και της τάξης και υποσχόμενος να σκληρύνει τη στάση της Γαλλίας στο Μεταναστευτικό.
Ο υπουργός είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως ζωτικής σημασίας για την ευκολότερη απέλαση των αλλοδαπών εγκληματιών, ένα μέτρο που θεωρείται επείγον μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων από μη γάλλους ισλαμιστές.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, ο Νταρμανέν προέτρεψε τους πολιτικούς να μην ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ψηφίσουν την απόρριψη. «Η άρνηση συζήτησης του σχεδίου νόμου σημαίνει άρνηση συζήτησης για θέματα που ενδιαφέρουν τους Γάλλους», είπε.
Μετά την ήττα του, πήγε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και παρέδωσε την παραίτησή του στον Μακρόν, αλλά δεν έγινε δεκτή.
Ως υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το επόμενο καλοκαίρι, ο Νταρμανέν παραμένει πολύ σημαντικός για να τον θυσιάσει ο Μακρόν, είπαν οι σχολιαστές, όπως σημειώνουν οι Times.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το καταργηθέν πλέον νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, υποστηριζόταν από το 80% του γαλλικού λαού.
Ο Μακρόν, ο οποίος γίνεται 46 ετών αυτόν τον μήνα, εξόργισε τη Λεπέν και τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς με μια έκκληση το Σαββατοκύριακο για «ανθρωπιά» απέναντι στους αιτούντες άσυλο.
«Η Γαλλία διατηρεί τη μακρά της παράδοση να παρέχει άσυλο σε όλους εκείνους των οποίων τα δικαιώματα απειλούνται στη χώρα τους και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμα του ασύλου», δήλωσε.
Μεταξύ των μέτρων του, το νομοσχέδιο θα επέβαλε μια ετήσια ποσόστωση για τις αφίξεις μεταναστών που θα καθοριζόταν από το Κοινοβούλιο, ενώ θα απέκλειε επίσης την δωρεάν ιατρική κάλυψη για τους ανθρώπους χωρίς έγγραφα για όλα τα περιστατικά εκτός από τα επείγοντα.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τώρα αν θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο, φέρνοντάς το πρώτα στη Γερουσία, ή αν θα το εγκαταλείψει.
Κατά την προετοιμασία της κοινοβουλευτικής συζήτησης που τώρα ακυρώθηκε, η Μπορν είχε υποσχεθεί να μην επιβάλει το νομοσχέδιο με τη χρήση εκτελεστικού διατάγματος.