Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του παραβάν, στη διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων της ΝΔ | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Τάξη στο κόμμα, πίεση στον Τσίπρα

Στο σύνεδριο της ΝΔ, που αρχίζει σήμερα Παρασκευή, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης θέλει να ελέγξει το κόμμα των παλιών μηχανισμών και των βαρόνων και να προωθήσει -επικοινωνιακά- το στόχο του να φύγει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές
Protagon Team

Τα συνέδρια των κομμάτων του άλλοτε κραταιού δικομματισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχουν χάσει την αίγλη τους από τότε που οι αρχηγοί τους εκλέγονται από τη βάση του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το μεγάλο στόχο του στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου, όταν εξελέγη αρχηγός με καθολική (των εγγεγραμμένων νεοδημοκρατών) ψηφοφορία, κόντρα στα προγνωστικά.

Ετσι, το συνέδριο της ΝΔ, που αρχίζει σήμερα Παρασκευή,  δεν αποτελεί παρά ένα βήμα για να πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους του, μέχρι να φτάσει στο μεγάλο στόχο, που είναι οι εθνικές εκλογές. Στο συνέδριο αυτό, το 100 στην ιστορία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο βασικές επιδιώξεις:

1. Να πείσει την κοινή γνώμη ότι βάζει «τάξη» στα του οίκου του, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι θα βάλει «τάξη και στην Ελλάδα», (ότ)αν κληθεί να κυβερνήσει. Η «τάξη» πρέπει να είναι πρωτίστως οικονομική, καθώς η ΝΔ είναι ένα κόμμα με μεγάλο χρέος. Η νέα ηγεσία της έχει αποφασίσει ήδη να κάνει αιματηρές οικονομίες (με μείωση των εξόδων παντού, ακόμα και μείωση προσωπικού) και να κάνει ρύθμιση των οφειλών της στις τράπεζες.

Στο νέο Καταστατικό της, που αναμένεται να εγκρίνει το συνέδριο, θα προβλέπεται απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα μπορεί πλέον να απαντά πιο εύκολα στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, που έχουν ως επωδό «είστε ένα χρεοκοπημένο  κόμμα και θέλετε να κυβερνήσετε την Ελλάδα».

2. Να διαφοροποιηθεί από το παρελθόν και τις απεχθείς κομματικές πρακτικές, καθώς θεωρεί ότι αυτές είναι μία από τις αιτίες της κακοδαιμονίας της ΝΔ. Τα πρόσφατα παρατράγουδα στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ενίσχυσαν αυτήν την απόφασή του. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το συνέδριο ως μια καλή ευκαιρία για να προωθήσει την «αποκομματικοποίηση». Ετσι, επιδιώκει τα νέα όργανα να είναι ολιγομελέστερα με περιορισμό των ex officio μελών τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Σημαντικότερη θεωρείται η επιλογή του να θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ κυβερνητικής θέσης και κομματικής θέσης ή αξιώματος με διοικητική ή διαχειριστική εξουσία. Για να μπορεί να επικρίνει πιο εύκολα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «στήνει το κομματικό του κράτος», θέλει να έχει επιβάλει στο δικό του κόμμα ότι η ταυτόχρονη άσκηση κομματικής και κυβερνητικής (όταν έρθει…) εξουσίας δεν θα επιτρέπεται (εδώ το προσχέδιο του νέου Καταστατικού).

Επιπλέον όλων αυτών, ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει τα «φώτα» του συνεδρίου (τα οποία, πάντως, θα είναι περιορισμένα λόγω της απεργίας στα μέσα ενημέρωσης) για να προβάλει το βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από τη επιβολή του συνθήματος «Φύγετε τώρα, κύριε Τσίπρα. Να πάμε σε εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο στόχος αυτός θα απομακρυνθεί, αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για ολοκλήρωση της  αξιολόγησης, όπως διαφαίνεται. Ομως, πιστεύει ότι, πετώντας «το γάντι των εκλογών», πιέζει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται αποδυναμωμένος σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα. Και η ΝΔ -θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης- θα βγει ενισχυμένη, σε σχέση με το ηττημένο και σε κατάσταση ημι-διάλυσης κόμμα, που ήταν μέχρι πριν από μερικούς  μήνες.