Φωτ. αρχείου | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Ταξί: Προσφυγή στο ΣτΕ για το αυτοκόλλητο σήμα POS

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αντιπαράθεση των οδηγών ταξί με την κυβέρνηση για την τοποθέτηση ειδικού αυτοκόλλητου σήματος στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος με το οποίο θα γνωστοποιείται στους πελάτες ότι το κόμιστρο μπορεί να καταβάλλεται με τραπεζική κάρτα
Protagon Team

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, οι Σύνδεσμοι Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Μυτιλήνης και ο Σύνδεσμος Ραδιοταξί.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι σύλλογοι ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 1ης Αυγούστου 2024 απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που υποχρεώνει όλους τους οδηγούς ταξί να τοποθετούν στο πίσω δεξιό τμήμα του παρμπρίζ ειδικό σήμα διαστάσεων 25×12 το οποίο θα γνωστοποιεί στα ελληνικά και αγγλικά τη δυνατότηα χρήσης POS.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η μη τοποθέτηση του επίμαχου σήματος στο μπαμπρίζ επιφέρει πρόστιμο των 1.000 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ), τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η τοποθέτηση του σήματος στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας, καθώς εμποδίζει τον οπτικό έλεγχο από το κάθισμα του οδηγού, προξενεί βλάβη στους υαλοκαθαριστήρες, κ.λπ..

Σε δήλωσή του με αφορμή τις πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των οδηγών ταξί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είχε στείλει το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» (περισσότερα εδώ).