Ο Μα Γινγκ-τζέου ήταν πρόεδρος της Ταϊβάν από το 2008 έως το 2016 | EPA/MARIO LOPEZ
Επικαιρότητα

Ταϊβάν: Χωρίς προηγούμενο η επίσκεψη πρώην προέδρου στην Κίνα

Ο Μα Γιννγκ-τζέου, που κυβέρνησε την αυτοδιοικούμενη νήσο από το 2008 έως το 2016, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη χώρα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από το τέλος του εμφυλίου, το 1949
Protagon Team

Ο Μα-Γινγκ Τζέου, πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, θα επισκεφθεί την Κίνα σε λίγες ημέρες, στην πρώτη επίσκεψη νυν ή πρώην προέδρου της αυτοδιοικούμενης νήσου, από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949.

Η επίσκεψη έχει παρουσιαστεί από τον Μα και το κόμμα του, το αντιπολιτευόμενο Κουομιντάνγκ, ως μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών σε μια εποχή που οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω της επιθετικής ρητορικής του Πεκίνου και των επισκέψεων υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον Guardian, θεωρείται βέβαιο ότι η επίσκεψη θα μεγαλώσει το χάσμα της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος όσον αφορά τις σχέσεις της αυτοδιοικούμενης νήσου με την Κίνα.

Το γραφείο του Μα δήλωσε ότι το ταξίδι έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου με 7 Απριλίου, με στάσεις στη Ναντζίνγκ, τη Γουχάν, την Τσανγκσά, την Τσονγκίνγκ και τη Σαγκάη.

Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δεν έχει λάβει ακόμη αναφορά για το προγραμματισμένο ταξίδι, όπως απαιτείται για τους πρώην προέδρους.

Η επίσκεψη του Μα, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας -το επίσημο όνομα της Ταϊβάν- από το 2008 έως το 2016, πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών του Πεκίνου να ενταχθεί η Ταϊβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως επαρχία.

Μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών πιέσεων, το Πεκίνο ελπίζει να επιτύχει αυτό που αποκαλεί «επανένωση» ειρηνικά, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

Ο λαός, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ταϊβάν απορρίπτουν την προοπτική της κινεζικής κυριαρχίας.

Εκπρόσωποι του Μα τόνισαν ότι ο σκοπός του ταξιδιού είναι η λατρεία των προγόνων -μια παραδοσιακή κινεζική πρακτική που αποδίδει σεβασμό στους νεκρούς- και η ενίσχυση των μη κυβερνητικών και φοιτητικών ανταλλαγών μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

«Οσο περισσότερες επαφές μεταξύ των μαθητών, τόσο περισσότερη φιλία μεταξύ των δύο πλευρών. Οσο βαθύτερη είναι η φιλία, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα συγκρούσεων», δήλωσε ο Χσιάο Χσου-τσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Μα Γινγκ-τζέου.

Το κόμμα Κουομιντάνγκ είναι υπέρμαχος φιλικότερων δεσμών με την Κίνα, αλλά αντιτίθεται στην επανένωση και αρνείται ότι είναι υπέρ του Πεκίνου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, έχει δηλώσει ότι η αυτοδιοικούμενη νήσος είναι ήδη κυρίαρχο έθνος και δεν χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Η προτεινόμενη επίσκεψη του Μα θα πραγματοποιηθεί περίπου την ίδια εποχή που η Τσάι έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι.