Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, παρακολούθησε την εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική βάση, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Fabian Hamacher
Επικαιρότητα

Ταϊβάν: Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια υπό τις απειλές της Κίνας

Οι φετινές ασκήσεις βασίζονται στο σενάριο μιας εισβολής από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και τις πρόσφατες επιθετικές κινήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γύρω από την αυτοδιοικούμενη νήσο
Protagon Team

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κινεζική εισβολή στις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στην αυτοδιοικούμενη νήσο.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν πέντε ημέρες και τέσσερις νύχτες και έχουν ως «οδηγό» τους τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, γύρω από την Ταϊβάν, ενώ θα ενσωματώσουν και πραγματικά στρατιωτικά γεγονότα από το ουκρανικό μέτωπο.

Η αυτοδιοικούμενη νήσος απειλείται όλο και περισσότερο από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος και ορκίζεται να την καταλάβει με τη βία, αν χρειαστεί, για να επιτύχει «την εθνική ενοποίηση».

Η στάση αυτή έχει σκληρύνει από το 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος η Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αρχή της «μίας Κίνας» του Πεκίνου, που ορίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της Κίνας.

Η Λιζ Τρας, η οποία διετέλεσε για πολύ λίγο πρωθυπουργός στη Βρετανία, θα επισκεφθεί την Ταϊβάν και θα γίνει η πρώτη πρώην πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 90.

Κατά την παραμονή της στην Ταϊπέι, η Τρας αναμένεται να ζητήσει ισχυρότερη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση για να αποτρέψει τυχόν επίθεση του Πεκίνου.

Παράλληλα, η Ταϊβάν θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο τις τελικές δοκιμές για το πρώτο υποβρύχιο δικής της κατασκευής, δήλωσε ο Τσενγκ Γουέν-λον, πρόεδρος της CSBC Corp, ταϊβανέζικης ναυπηγικής εταιρείας.

Για την κατασκευή του υποβρυχίου, η Ταϊβάν προμηθεύτηκε 107 βασικές τεχνολογίες από το εξωτερικό, δήλωσε ο Τσενγκ.

Τα στοιχεία αδειοδότησης εξαγωγών από τη βρετανική κυβέρνηση έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε εξαρτήματα και τεχνολογία που σχετίζονται με υποβρύχια, στην Ταϊβάν, έναντι του ποσού-ρεκόρ των 167 εκατ. λιρών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα έξι χρόνια συνολικά, σύμφωνα με το Reuters.

Η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Βρετανία για παραβίαση της αρχής «της μίας Κίνας».

Γυναίκες έφεδροι των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν σε στρατιωτική άσκηση τον Μάιο – REUTERS/Ann Wang

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ταϊβάν, έχουν επίσης εντείνει τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο νησί.

Πιο πρόσφατα, ο αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, μαζί με δύο βουλευτές, εισήγαγαν νομοσχέδιο για τη μετονομασία του Γραφείου Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι σε Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν. Το γραφείο είναι η de facto πρεσβεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον.

Η αλλαγή του ονόματος θα μπορούσε να αναβαθμίσει το διπλωματικό της καθεστώς χωρίς να καθιερώσει επίσημες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την αρχή «της μίας Κίνας» του Πεκίνου, καμία ξένη κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Ταϊβάν ταυτόχρονα.

Οπως σημειώνουν οι Times, για να μειωθούν οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, ο Τέρι Γκου, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που επιδιώκει το χρίσμα του κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, έχει προτείνει την αναγνώριση της «μίας Κίνας, με διαφορετικές ερμηνείες» ως βάση για την επανάληψη των συνομιλιών με το Πεκίνο.

Η πρόταση του Γκου είναι σύμφωνη με τη στάση του αντιπολιτευόμενου κόμματος KMT, το οποίο ιδρύθηκε στην ηπειρωτική Κίνα το 1894 και αποσύρθηκε στο νησί μετά την ανατροπή της κυβέρνησης από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το 1949.

Πολλοί στο KMT συμφωνούν ότι η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας, αλλά διαφωνούν με το Πεκίνο ως προς το ποιος θα πρέπει να είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας.