O ταϊβανέζος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε μιλάει σε αξιωματικούς του στρατού του | REUTERS/Ann Wang
Επικαιρότητα

Ταϊβάν: 5 τρισ. δολάρια θα κοστίσει ο ναυτικός αποκλεισμός της

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν φοβούνται ότι το Πεκίνο θα «γκριζάρει» τα νερά και θα αποκλείσει το νησί από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτήν την περίπτωση θα τιναχτεί στον αέρα η παγκοσμιοποιημένη οικονομία
Protagon Team

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια που προβλέπουν την πιθανότητα να δεχθεί το νησί τους επίθεση μεγάλης κλίμακας από την Κίνα. Και αυτό επειδή καθημερινώς απογειώνονται ταϊβανέζικα πολεμικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν κινεζικά. Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 21 αεροσκάφη με το κόκκινο αστέρι πέταξαν στον ουρανό της Ταϊβάν και 15 πλοία έπλευσαν στα νερά της.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν την περασμένη εβδομάδα πρόβα εισβολής, έγραψε η Corriere della Sera, με μεγάλη άσκηση, όμως συγχρόνως έδειξαν στους Ταϊβανέζους ότι ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να διατάξει εύκολα και ανά πάση στιγμή αεροναυτικό αποκλεισμό με σκοπό να αποκόψει τη Ταϊβάν από τον υπόλοιπο κόσμο. Τέτοια κίνηση, το «γκριζάρισμα της ζώνης», δεν θα ισοδυναμεί με πόλεμο, όμως θα θέσει στην Ταϊβάν και στους υποστηρικτές της (στις ΗΠΑ) το δίλημμα της αντίδρασης.

Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη κάνει τη σούμα όσον αφορά το κόστος ενός αεροναυτικού αποκλεισμού της Ταϊβάν: σε τέτοια περίπτωση η παγκοσμιοποιημένη οικονομία θα έχανε 5 τρισ. δολάρια, το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή, αν προτιμάτε, πάνω από πέντε φορές το άθροισμα του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους της Ελλάδας, διότι η πιθανότερη αντίδραση της Δύσης θα ήταν οι κυρώσεις εναντίον της Κίνας.

Από την εξέλιξη αυτή δεν θα έμενε αλώβητη η αμερικανική οικονομία, σχολίασαν οι οικονομικοί αναλυτές: η αντιπαράθεση θα προκαλούσε απώλεια 3,9% στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ στην κινεζική οικονομία η ζημία θα αποτυπωνόταν με ένα 8,9%. Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης και πρόκλησης πολέμου, το οικονομικό κόστος θα έφθανε στο αστρονομικό ποσόν των 10 τρισ. δολαρίων.