Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Μπανγκόκ πανηγυρίζουν για τον νέο νόμο, την Τετάρτη | REUTERS/Chalinee Thirasupa
Επικαιρότητα

Ταϊλάνδη: Νόμος με βασιλική βούλα ο γάμος ομοφύλων ζευγαριών

Θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει δικαιώματα υιοθεσίας και κληρονομιάς. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σχεδιάζει να γιορτάσει το γεγονός με μία μαζική τελετή 1.000 ζευγαριών
Protagon Team

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης υπέγραψε το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη στη νοτιοανατολική Ασία που αναγνωρίζει τις ενώσεις ομοφύλων ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία τον Ιούνιο, αλλά χρειαζόταν βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος. Δημοσιεύθηκε στη βασιλική εφημερίδα την Τρίτη και θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου.

Οι ακτιβιστές χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως ιστορική, καθώς είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς εκστρατείας για την ισότητα στο γάμο.

Η Ταϊλάνδη θεωρείται εδώ και καιρό καταφύγιο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε μια συντηρητική γωνιά του πλανήτη.

Ο νέος νόμος χρησιμοποιεί ουδέτερους ως προς το φύλο όρους στη θέση των λέξεων «σύζυγοι», «άνδρες» και «γυναίκες». Και παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα υιοθεσίας και κληρονομιάς.

«Σήμερα δεν καταφέρνουμε μόνο να γράψουμε τα ονόματά μας στα πιστοποιητικά γάμου, αλλά γράφουμε επίσης μια σελίδα στην ιστορία, που μας λέει ότι η αγάπη δεν έθεσε ποτέ όρους για το ποιοι είμαστε όταν γεννηθήκαμε», δήλωσε στο BBC η Αν Τσούμαπορν, ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ και συνιδρύτρια του κινήματος Βangkok Pride.

«Είναι ένας θρίαμβος της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε και πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να οργανώσει μία μαζική τελετή για περισσότερα από 1.000 ομόφυλα ζευγάρια στις 22 Ιανουαρίου.

«Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας για πάνω από 10 χρόνια και τώρα επιτέλους συμβαίνει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP μια άλλη ακτιβίστρια, η Σιριτάτα Νινλαπρούεκ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, έγραψε στο Χ: «Συγχαρητήρια για την αγάπη όλων. #LoveWins».

Ο πρώην πρωθυπουργός Σρέτθα Θαβίσιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει δυναμικά το νομοσχέδιο, επικρότησε επίσης την εξέλιξη ως ένα «σημαντικό βήμα» για την Ταϊλάνδη.

«Η ισότητα ολοκληρώθηκε στην κοινωνία της Ταϊλάνδης. Η διαφορετικότητα των φύλων θα γίνει τελικά πλήρως αποδεκτή. Συγχαρητήρια», έγραψε στο Χ.

Οταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, η Ταϊλάνδη θα γίνει μόλις το τρίτο μέρος στην Ασία, μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ, όπου τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν.

Το 2019, το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν έγινε το πρώτο στην Ασία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το Νεπάλ καταχώρησε την πρώτη ένωση ομοφύλων ζευγαριών τον περασμένο Νοέμβριο, πέντε μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ αποφάνθηκε υπέρ αυτής.

Αυτό συνέβη μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας που το είχε απορρίψει, αφήνοντας την απόφαση στην κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι θα συστήσει μια επιτροπή για να αποφασίσει για περισσότερα νομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Σιγκαπούρη κατήργησε έναν νόμο της αποικιοκρατικής εποχής που απαγόρευε το σεξ μεταξύ ανδρών το 2022, αλλά τροποποίησε επίσης το Σύνταγμά της για να εμποδίσει τα δικαστήρια να αμφισβητήσουν τον ορισμό του γάμου ως ένωσης μόνο ενός άνδρα και μιας γυναίκας.