Στην Ταϊλάνδη σήμανε συναγερμός το απόγευμα της Παρασκευής καθώς γνωστοποιήθηκε ότι επιταχύνθηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των δώδεκα εγκλωβισμένων παιδιών στο σπήλαιο, παρά το θανατηφόρο περιστατικό με τον δύτη.
Μεταδόθηκε ότι η τελική φάση της επιχείρησης ήταν θέμα ωρών, καθώς οι πληροφορίες επέμεναν ότι αυτή θα γινόταν «το αργότερο μέχρι το Σάββατο».
Ωστόσο, πολιτικός παράγων (ο τοπικός κυβερνήτης) δήλωσε κατόπιν ότι δεν θα επιχειρηθεί τίποτε την Παρασκευή, μια και είναι ριψοκίνδυνο το σχέδιο που είχε προς στιγμήν προκριθεί και αφορούσε τη σωτηρία των παιδιών αποκλειστικά μέσω των σηράγγων.
Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος φόβος των Αρχών είναι πάντα οι επικείμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Το σχέδιο, πάντως, το οποίο μελετάται ως προς την επικινδυνότητά του προβλέπει ότι η διάσωση θα γίνει ανά δύο παιδιά από έξι δύτες κάθε φορά.
Οι διασώστες θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν προς την έξοδο. Οταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι. Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής-καλόγηρος.
Αν, τελικά, καταλήξουν σε αυτό το σχέδιο σωτηρίας, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ημέρες, καθώς η κάθε διαδρομή θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ωρών. Δηλαδή, συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια».
Η κατάδυση “δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος” για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, στην παρούσα φάση
Η διάσωση των εγκλωβισμένων δεν είναι δυνατόν να γίνει, προς το παρόν, μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.
“Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν” είπε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή “δεν είναι η κατάλληλη” σε αυτή τη φάση.
Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των “Αγριογούρουνων” και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει.
“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο” να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. “Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;”, πρόσθεσε.
Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.
Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.
Στο σημείο είχαν συρρεύσει εκατοντάδες ρεπόρτερ, φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία αναμένοντας τις εξελίξεις και την υπεύθυνη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα αποφασιστεί, για τον χρόνο έναρξης της επιχείρησης, για τα μέτρα ασφαλείας των δυτών και των εγκλωβισμένων, κ.λπ.
Η αγωνία συνεχίζεται…