O Πίτα Λιμτζαροενράτ πανηγυρίζοντας στην Μπανγκόγκ | REUTERS/Athit Perawongmetha
Επικαιρότητα

Ταϊλάνδη: Ενας φιλελεύθερος έκανε την έκπληξη στις εκλογές

Ο 42χρονος Πίτα Λιμτζαροενράτ, ηγέτης του «Move Forward», το οποίο πρώτευσε σε έδρες, κάλεσε το δεύτερο σε έδρες κόμμα που συνδέεται με τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα καθώς και τέσσερα ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού
Protagon Team

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ταϊλάνδης εξασφάλισαν την πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές, απέναντι στην υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση που διοικεί τη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Move Forward» είπε ότι κάλεσε το «Pheu Thai», το κόμμα που συνδέεται με τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και τέσσερα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, αφού ο ίδιος εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

«Είμαι ο Πίτα Λιμτζαροενράτ, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης», είπε σε δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ, προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Για να πάρουν την εξουσία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρειαστεί να σχηματίσουν έναν ισχυρό συνασπισμό. Ο μελλοντικός πρωθυπουργός θα ψηφιστεί όχι μόνο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, των 500 εδρών, αλλά και από τη Γερουσία, της οποίας τα 250 μέλη διορίστηκαν από τον στρατό μετά το τελευταίο πραξικόπημα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ προειδοποίησε για ένα «βαρύ τίμημα» που θα πληρωθεί εάν υπάρξει παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής της Ταϊλάνδης, Ιτιπόρν Μπουνπρακόν, είπε ότι το κόμμα «Move Forward» έχει εξασφαλίσει 151 από τις 500 διαθέσιμες έδρες, ενώ το «Pheu Thai» έχει εξασφαλίσει 141 έδρες. Οι αριθμοί θα πρέπει να επιβεβαιωθούν για να μπορέσουν να παρουσιαστούν επίσημα, κάτι που θα συμβεί εντός 60 ημερών.

Είπε επίσης ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με ποσοστό 75,22%.

Ο Πραγιούθ Τσαν-ότσα, πρώην αρχηγός του στρατού που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία με πραξικόπημα το 2014, διεξήγαγε μια σθεναρή εθνικιστική εκστρατεία, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω, με 36 έδρες. Ωστόσο, αυτό αρκεί για να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, σε περίπτωση που μπορέσει ο ίδιος να δημιουργήσει έναν συνασπισμό.

Το φιλελεύθερο «Move Forward» εξέπληξε ακόμη και τους υποστηρικτές του, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προεκλογικές προσδοκίες, καθώς το «Pheu Thai», αναμενόταν να κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Οι αναλυτές περιγράφουν τα αποτελέσματα ως «καταπληκτικά» και «ιστορικά». Το «Pheu Thai» είχε διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποιώντας την παλιά του προσέγγιση λαϊκιστικών πολιτικών, αλλά το «Move Forward» φαίνεται να πηγαίνει το πολιτικό σκηνικό της Ταϊλάνδης στο επόμενο επίπεδο, προτείνοντας ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που βρήκαν ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα.

Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συζητήθηκε ανοιχτά από τους υποψηφίους το ζήτημα του νόμου «Lese Majesty», ο οποίος στην ουσία δίνει απεριόριστη επιρροή και εξουσίες στη μοναρχία της χώρας. Το 2020 έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κατά του νόμου και πολλοί ακτιβιστές κινδύνευσαν να μπουν στη φυλακή ζητώντας τον περιορισμό της επιρροής και του πλούτου του βασιλιά.

Το «Move Forward», του οποίου οι ίδιοι οι υποψήφιοι έχουν κατηγορηθεί βάσει του νόμου, είναι το μόνο κόμμα που έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα να τον μεταρρυθμίσει. Το «Pheu Thai» είχε πει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, ενώ όλα τα συντηρητικά κόμματα αντιτίθενται σθεναρά στην αλλαγή.

Η Πετονγκτάρν Σιναουάτρα, κόρη του Τακσίν και μια από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς, ως ηγέτης του «Pheu Thai», είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ήταν χαρούμενη για το «Move Forward», αλλά ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθούν συμμαχίες. «Η φωνή του λαού είναι το πιο σημαντικό», είπε.

Ο 42χρονος ηγέτης του «Move Forward» περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «συνταρακτικό». Πρόσθεσε ότι θα αρνηθεί να σχηματίσει οποιονδήποτε συνασπισμό με τους στρατηγούς που συμμετείχαν στο τελευταίο πραξικόπημα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην πολιτική ζωή της Ταϊλάνδης και αντανακλούν το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Ταϊλανδών θέλει πλέον ριζικές αλλαγές.