Κλεισμένη στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, η Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν δίνει μάχη για τη ζωή της μέσω... Twitter | TWITTER/ @rahaf84427714
Επικαιρότητα

Ταϊλάνδη: Δεν θα απελάσουμε την αλ-Κουνούν – Κινδυνεύει η ζωή της

Μετά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και την κινητοποίηση του ΟΗΕ, οι Αρχές της χώρας δήλωσαν πως... άλλαξαν γνώμη και δεν θα στείλουν την 18χρονη πίσω στην οικογένειά της, που την περιμένει στο Κουβέιτ
Εύη Ελευθεριάδου

Μία υπόθεση θρίλερ διαδραματίζεται από το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, όπου η 18χρονη Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν από τη Σαουδική Αραβία έχει αμπαρωθεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου ζητώντας πολιτικό άσυλο από διάφορες χώρες για να γλυτώσει από τη βία της οικογένειάς της, που απειλεί να την σκοτώσει.

Το πρωί της Δευτέρας, ταϊλανδοί αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες μετανάστευσης, βρίσκονταν έξω από το δωμάτιό της και περίμεναν την εντολή να μπουν για να τη συλλάβουν και να την απελάσουν στο Κουβέιτ, όπου περιμένει η οικογένειά της. Ομως, έπειτα από μπαράζ αναρτήσεων της αλ-Κουνούν στο Twitter, στις οποίες ζητούσε με κείμενο και βίντεο βοήθεια εξηγώντας την κατάστασή της, υπήρξαν άμεσα σφοδρές αντιδράσεις υπέρ της από πολίτες και οργανισμούς από όλο τον πλανήτη με αποτέλεσμα, οι Αρχές να κάνουν… στροφή 180 μοιρών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Μεταναστευτικής Αστυνομίας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι η 18χρονη δεν θα απελαθεί και ότι η χώρα του θα την προστατέψει όσο καλύτερα μπορεί γιατί κινδυνεύει η ζωή της. «Βρίσκεται πλέον υπό την προστασία της Ταϊλάνδης και κανένας και καμία πρεσβεία δεν θα την υποχρεώσει να πάει οπουδήποτε. Θα της μιλήσουμε και θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσει. Αφού ξέφυγε από τον κίνδυνο και ζήτησε την βοήθειά μας, δεν θα την στείλουμε στον θάνατό της», δήλωσε ο Σουραχάτε Χάκπαρν στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (αριστερά) και ο επικεφαλής της Μεταναστευτικής Αστυνομίας της Ταϊλάνδης (δεξιά) κατευθύνονται στο δωμάτιο της αλ-Κουνούν

Παράλληλα, στην Μπανγκόκ κατέφθασαν τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Τζουσέπε ντε Βινσέντις και ομάδα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επισκέφθηκαν την Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν στο δωμάτιό της χωρίς να κάνουν δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Η αλ-Κουνούν ζητεί να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Αυστραλία, όπου είναι ο τελικός της προορισμός. Ηδη, αυστραλός βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνησή του να της παραχωρηθεί άσυλο στη χώρα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Ραχάφ έγραψε στο Twitter ότι φοβάται γιατί έμαθε ότι ο πατέρας της έφτασε στην Μπανγκόκ, αλλά μετά τη συνάντησή της με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ αισθάνεται ασφαλής και χαίρεται γιατί της επεστράφη το διαβατήριό της.

Την Κυριακή, ταϊλανδοί αξιωματούχοι, που συνεργάζονταν με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησαν να επιβιβάσουν την 18χρονη σε πτήση για το Κουβέιτ, αλλά αυτή κατάφερε να τους ξεφύγει και να κλειστεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου, που βρίσκεται μέσα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Από εκεί, ανέβασε μηνύματα και βίντεο στο Twitter, γνωστοποιώντας την υπόθεσή της και τονίζοντας ότι αν γυρίσει στην οικογένειά της, θα την σκοτώσουν. «Με είχαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο επί έξι μήνες, μόνο και μόνο γιατί έκοψα τα μαλλιά μου», έγραψε η ίδια, λέγοντας ότι έχει δώσει πρόσβαση στο λογαριασμό της σε στενή της φίλη, ώστε αν πάθει κάτι, να το μάθει ο κόσμος.

«Στη Σαουδική Αραβία δεν μπορώ να σπουδάσω ούτε να εργαστώ. Θέλω να είμαι ελεύθερη να σπουδάσω και να εργαστώ όπου επιθυμώ. Ανέβασα όλη την ιστορία μου στο Twitter και ο πατέρας μου είναι έξαλλος μαζί μου», έγραψε η αλ-Κουνούν, η οποία αποκάλυψε ότι ένας ξάδελφός της την απείλησε ότι θα την σκοτώσει γιατί «ατίμασε» την οικογένειά της.

Η χώρα της έχει τους πιο καταπιεστικούς νόμους κατά των γυναικών στον κόσμο. Οι γυναίκες χρειάζονται την άδεια ενός άντρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν, να ταξιδέψουν, να ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα ή ακόμα και να βγουν από τη φυλακή.

Σύμφωνα με το BBC, η αλ-Κουνούν αποκήρυξε το Ισλάμ, κάτι που στη χώρα της μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο. Η ίδια μπορεί επίσης να κατηγορηθεί για τρομοκρατία, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας της και να συλληφθεί για ανυπακοή στον κηδεμόνα της. Αν μπει στη φυλακή, δεν μπορεί να βγει χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η όλη ιστορία θύμισε σε πολλούς την αντίστοιχη της Ντίνα Αλι Λασλούμ από τη Σαουδική Αραβία, που προσπάθησε να διαφύγει στην Αυστραλία τον Απρίλιο του 2017, επειδή κινδύνευε η ζωή της στα χέρια της οικογένειάς της. Η 24χρονη συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μανίλα και δεν κατάφερε να αποφύγει την απέλασή της στη Σαουδική Αραβία. Εκτοτε, η τύχη της αγνοείται.