Η νίκη του Τζον Φέτερμαν για τη μία θέση της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου χαιρετίστηκε ως μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών, ικανή να αναχαιτίσει την επιστροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ή ακόμα και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ σε τροχιά εξουσίας.
Ωστόσο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Πέρα από το ότι αυτή η νίκη μπορεί να επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και άρα να παραμείνει ο «φιλέλληνας» Μπομπ Μενέντεζ ως επικεφαλής στην ιδιαίτερα κρίσιμη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του σώματος, η επικράτηση του Φέτερμαν επετεύχθη επί του πλέον «ερντογανικού» πολιτικού στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο.
Ο Μεχμέτ Τζενγκίζ Οζ, ο γιατρός που έγινε πολιτικό πρόσωπο και μεγάλη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών χάρη στη δημοτικότητα της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «The Dr. Oz Show», φιλοδοξούσε να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος και μάλιστα ο πρώτος τουρκικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ. Δεν τα κατάφερε.
Ο Οζ γεννήθηκε στο Οχάιο το 1960 και είναι δεύτερης γενιάς Τουρκοαμερικανός –οι γονείς του, Μουσταφά Οζ και Σούνα Ατάμπαϊ, είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από το Ικόνιο.
Το θέμα είναι ότι οι σχέσεις του με την Αγκυρα είναι γνωστές και δεν τις κρύβει –μάλλον τις επιδεικνύει, αδιαφορώντας τόσο για τη φιλορωσική στάση του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και για την απουσία κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Ο ίδιος ο Οζ έχει υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό και διατηρεί διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και τουρκική), ενώ το 2018 είχε ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας –μια φωτογραφία του μπροστά στην κάλπη είχε δημοσιευτεί στη σελίδα του τουρκικού προξενείου της Νέας Υόρκης στο Facebook.
Οσο ήταν ένας τηλεοπτικός αστέρας αυτή η πολιτική δράση του και η διπλή υπηκοότητα είχε περάσει απαρατήρητη –ήταν απλώς «συμβατή» με τη πανάκριβη χορηγία της Turkish Airlines στο σόου του.
Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη Γερουσία όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο υπό διαφορετικό πρίσμα.
Εκπρόσωπός του, η Μπρίτανι Γιάνικ, είχε πει ότι ο Οζ εφόσον εκλεγόταν θα ακύρωνε την τουρκική του υπηκοότητα, ότι είχε κάθε δικαίωμα να ασκήσει το εκλογικό του καθήκον ως δεύτερης γενιάς Τουρκοαμερικανός. Επιπλέον η Γιάνικ είχε διαβεβαιώσει ότι ο Οζ είχε ψηφίσει τον αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν σε εκείνες τις εκλογές του 2018, τον Μουχαρέμ Ιντζέ.
Ομως, όπως επεσήμανε το ABC, οι δεσμοί του Οζ με το καθεστώς Ερντογάν είναι υπαρκτοί. Ως κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία, ο Μεχμέτ Οζ έχει παραχωρήσει δωρεάν κτίριο που κατέχει στην Αγκυρα στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ειδικοί επισημαίνουν τη σύνδεση της γενναιόδωρης χορηγίας της Turkish Airlines προς τον Οζ, με τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος το 2018 ανέλαβε πρόεδρος του επενδυτικού κεφαλαίου που κατέχει το 49% των τουρκικών εθνικών αερογραμμών.
Ο Οζ έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τούρκο πρόεδρο και αρκετές άλλες με συνεργάτες του τελευταίου, ενώ έχει δεχτεί επικρίσεις στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν έχει καταδικάσει τον αυταρχισμό του τουρκικού καθεστώτος. «Με τόση περιουσία στην Τουρκία δεν θέλει να κάνει εχθρό του τον Ερντογάν», είχε σχολιάσει αναλυτής στο ABC. Από την άλλη ο Οζ μοιάζει ένας ιδανικός σύνδεσμος ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ, ο οποίος στήριξε όσο μπορούσε την υποψηφιότητά του. Και είτε ως σύνδεσμος Ερντογάν – Τραμπ, είτε ως πολιτικό απότοκο των δεσμών του τούρκου προέδρου με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, είχε αναδειχθεί σε έναν «ερντογανικό» υποψήφιο.
Η ήττα του Οζ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στην Πενσιλβάνια, με περίπου 140.000 ψήφους από τον Τζον Φέτερμαν, λέει πολλά για την ουσιαστική απήχηση του τραμπισμού σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Ομως λέει πολλά και για την ενεργοποίηση και την πολιτική ισχύ της ελληνικής ομογένειας, που όπως εκτιμούν αναλυτές, κινητοποιήθηκε υπέρ του Φέτερμαν, ώστε να κλείσει ο δρόμος προς το Καπιτώλιο για τον πρώτο «τούρκο» γερουσιαστή.