«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», υπογράμμισε με τον πλέον σαφή τρόπο ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Ρώμη (φωτογραφία από τη συνάντηση κάτω).
«Οι διαφορές δεν λύνονται με απειλές και μονομερείς πρωτοβουλίες. Η στάση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Ταγιάνι, απαντώντας σε ερώτηση για τις επίμονες τουρκικές απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας – απειλές που επαναλήφθηκαν διά στόματος Ερντογάν και στη σύνοδο των G20.
Απειλές του τύπου «θα έρθουμε τη νύχτα» αποδεικνύουν σε φίλους και συμμάχους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που στον 21ο αιώνα απειλεί γειτονικές χώρες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Δενδιας ρωτήθηκε αν η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο, στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.
«Ολοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα», απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, για να συμπληρώσει:
« Φυσικά και τις απορρίπτουμε, αλλά αποδεικνύουν την ορθότητα της ελληνικής στάσης, αλλά και το ότι η Αγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει, και ότι με τον τρόπο αυτό αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χρειάζεται μια ισχυρή καταδίκη. Και λυπάμαι που η Τουρκία δεν διδάχθηκε τίποτα από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως αποτελεί μία «τεράστια πρόκληση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος».
«Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα -σημείωσε- αν δεν καταβληθούν και προσπάθειες για να βελτιωθεί και η κατάσταση στη Λιβύη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της όλης κατάστασης και η συνεργασία μας με την Ιταλία, στο θέμα αυτό, είναι στενότατη».
Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες έναντι των μεταναστευτικών ροών:
«Στις Βρυξέλλες βρήκαμε ένα κλίμα διαλόγου. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν μπορούν να αφεθούν μόνες, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ιταλία και Ελλάδα δείχνουν πάντα αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους για μεγάλης διάρκειας περιόδους. Οι σημερινοί κανόνες μπορούν να βελτιωθούν, η Συμφωνία του Δουβλίνου δείχνει κουρασμένη και, φυσικά, κύριο στοιχείο παραμένει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε ο κ. Ταγιάνι.
Επόμενος σταθμός: Βεγγάζη
Μετά τη Ρώμη, επόμενος σταθμός για τον Νίκο Δένδια είναι η Βεγγάζη στην Ανατολική Λιβύη, όπου την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ισα και άλλους λίβυους αξιωματούχους.
Κατά την επίσκεψη, θα γίνει δωρεά εμβολίων κατά του κορονοϊού από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του Λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.
Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη και τον Απρίλιο του 2021.