Πολλά ερωτήματα συνοδεύουν τον τραγικό επίλογο που μπήκε το βράδυ της Δευτέρας στην εξαφάνιση της Δήμητρας της Λέσβου από τη Σκάλα Συκαμιάς.
Ο εργαστηριακός έλεγχος, με ταυτοποίηση της σορού μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιβεβαίωσε την αρχική εικασία που ήθελε το άτομο, που είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις 9 Απριλίου και είχε ενταφιαστεί ως αγνώστου ταυτότητας, να είναι η Δήμητρα.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρνούνται να παράσχουν πρόσβαση στην οικογένεια για εξέταση DNA, γεγονός που τις τελευταίες ώρες έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Η δικηγόρος της οικογένειας, Λίλα Ραγκούση, είπε στο protothema.gr:
«Δυστυχώς γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για την αναζήτηση του Δημήτρη Καλογιάννη. Μετά την ενημέρωση της οικογένειας από το ΑΤ Μυτιλήνης ότι η σορός του θύματος του τροχαίου από 9 Απριλίου ταυτοποιήθηκε με αποτυπώματα και είναι ο Δημήτρης, η οικογένεια είναι συντετριμμένη και επιθυμεί να τιμήσει τον νεκρό της και να πενθήσει για την απώλειά της.
»Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας για την ανάδειξη των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών, ώστε να μην υπάρξει ξανά άλλος “Δημήτρης”.
»Έχω καθήκον ως υπερασπίστρια, σε συνεργασία με τον κ. Σωκράτη Τσαντίρη, τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας, και τον κ. Κουρούκλη από το Silver Alert, να φωτίσουμε κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής».
Θάφτηκε ως «αγνώστων στοιχείων»
Προβληματισμένος με την ταυτοποίηση της σορού της Δήμητρας της Λέσβου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος και διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης.
Ο κ. Κουρούκλης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία και ταλαιπώρησε την οικογένεια, θεωρώντας ότι η εξέταση DNA θα ήταν πιο ακριβής και ασφαλής για την ταυτοποίηση σε σχέση με τα δαχτυλικά αποτυπώματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να ήταν αλλοιωμένα.
«Η αστυνομία επέμενε ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα ταυτοποιούν τον Δημήτρη Καλογιάννη με το θύμα της σορού της 9ης Απριλίου. Η οικογένεια το δέχτηκε αυτό το αποτέλεσμα, γιατί είναι κουρασμένη. Εγώ προσωπικά διαφωνώ και πιστεύω ότι η εξέταση DNA θα ήταν το πιο ασφαλές μέσο για να ταυτοποιηθεί» σημείωσε στο protothema.gr.
Θυμίζουμε ότι η 65χρονη Δήμητρα της Λέσβου είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου, με συγγενείς και φίλους να την ψάχνουν για αρκετό καιρό.
Το θύμα είχε βρεθεί στις 9 Απριλίου, κρατήθηκε στο ψυγείο μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και στάλθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει κακή σήψη, λόγω κακής συντήρησης του ψυγείου, και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ταφή. Στη συνέχεια συνεννοήθηκε με το νοσοκομείο, οπότε παραλήφθηκε για ταφή.
«Όλα αυτά χωρίς να ενημερώσουν κανέναν κι ο άτυχος Δημήτρης Καλογιάννης ενταφιάστηκε σαν άτομο αγνώστων στοιχείων. Και όλο αυτό από ένα τεράστιο λάθος, λάθος διαχείρισης του νοσοκομείου και άλλων φορέων, γιατί κανείς δεν ενημέρωσε την υπηρεσία silver alert όπου θα διασταυρώναμε εξαρχής το θύμα και ο άνθρωπος θα είχε ταφεί με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν νεκρό», είπε ο κ. Κουρούκλης.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου στάλθηκαν φωτογραφίες του ατόμου που είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο, στις 9 Απριλίου, από τις αστυνομικές αρχές της Καλλιθέας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Εκεί κλήθηκε ο αδελφός, ο οποίος και είδε το οπτικό υλικό και υποστήριξε ότι πρόκειται για την Δήμητρα.
«Κάθε κύτταρό μου είναι γεμάτο αγάπη»
Η Δήμητρα γεννήθηκε το 1957 στη Σκάλα Συκαμιάς, ήταν ένα από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, της πιο φτωχής του χωριού, όπως έλεγε η ίδια. Στα 14 της η Δήμητρα είπε στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι. Αντέδρασαν κλείνοντάς την σε ίδρυμα, και όταν βγήκε, της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα.
Δραπέτευσε στην Αθήνα, όπου έζησε άστεγη για χρόνια, αλλά τελικά ξαναγύρισε στο μικρό χωριό του νησιού για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Το έκανε αυτό για 25 ολόκληρα χρόνια, καταπιέζοντας παράλληλα τη φύση της. Οταν η μητέρα της πέθανε, άρχισε να φορά γυναικεία ρούχα. Το 2014 έβαλε για πρώτη φορά φόρεμα και κυκλοφόρησε δημοσίως.
Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης έκανε το χωριό της Δήμητρας γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η ίδια τράβηξε το ενδιαφέρον ξένων δημοσιογράφων, αφού συνήθιζε να βρίσκεται με τα γυναικεία ρούχα της εκεί όπου έφταναν οι βάρκες των προσφύγων και αρκετές φορές βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η Δήμητρα έπεσε θύμα βάρβαρης επίθεσης από μια παρέα ανηλίκων που εισέβαλαν στο σπίτι της, εξευτελίζοντάς την. Οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης και έπειτα στο Δρομοκαΐτειο. Λίγο καιρό μετά, αποφάσισε να δραπετεύσει. «Εξαφανίστηκε» είπαν αρκετοί.
Παρά την καταπίεση που βίωσε σε όλη της τη ζωή, η Δήμητρα ποτέ δεν ένιωσε μίσος. Αντιθέτως. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην τρανς ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη είχε πει: «Κάθε κύτταρό μου είναι γεμάτο αγάπη, θέλω όλος ο κόσμος να είναι ευτυχισμένος!».