Σοβαρή πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς της παραλλαγής Ομικρον διαπιστώνεται στην Ελλάδα, με τα εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης να ολοκληρώνουν καθημερινά την αλληλούχιση νέων ύποπτων κρουσμάτων.
Από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ προέκυψε ότι από τα πέντε νέα κρούσματα (δύο στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο), τουλάχιστον τα τρία μολύνθηκαν επί ελληνικού εδάφους. Συνολικά στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι την Πέμπτη δέκα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης.
Το ενδιαφέρον των ειδικών επικεντρώνεται στην Κρήτη, καθώς επικρατεί ανησυχία για ακόμη εννέα κρούσματα υψηλής υποψίας για μετάλλαξη Ομικρον.
Το θετικό, στην παρούσα φάση, είναι η αύξηση στους εμβολιασμούς που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ακόμη και αν η συντριπτική πλειονότητά τους αφορά ενισχυτικές δόσεις (από τις 112.000 που έγιναν την Τετάρτη, οι 85.000 ήταν ενισχυτικές).
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα εμβόλια ναι μεν θα βοηθήσουν ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση του συστήματος υγείας, όμως το πιο πιθανό είναι να προκύψει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.
«Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει στην παρούσα κατάσταση να αποτρέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της παραλλαγής Ομικρον, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπίσουμε τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
«Η μόνη απάντηση στην Ομικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ) και έκανε λόγο για αυξημένο testing την περίοδο των εορτών, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων περιορίζονται χρονικά στα… Χριστούγεννα. Αλλωστε, μόλις χθες, ανακοινώθηκε εκτάκτως ότι δεν περνάει κανένας τα σύνορα της Ελλάδας, εάν πρώτα δεν έχει υποβληθεί σε PCR test (εδώ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, η επικράτηση της Ομικρον αναμένεται να αυξήσει στο 90% το ποσοστό του εμβολιασμού που απαιτείται για την οικοδόμηση του επιθυμητού τείχους ανοσίας, το οποίο δύναται να προσφέρει προστασία στους πληθυσμούς.
Κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους
Ετσι, στο τραπέζι ήδη έχουν πέσει πλέον πιθανά νέα μέτρα μετά τις γιορτές, καθώς ο φόβος για μεγάλη διασπορά από τη μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί έντονη ανησυχία. Μάλιστα, μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι από την Κυριακή θα είναι υποχρεωτικό το PCR τεστ για όποιον εισέρχεται στη χώρα μας (εδώ).
Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη αναζητούν από τώρα τα νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν μετά τις γιορτές, με στόχο τη μείωση των θανάτων, αλλά και τη μέγιστη προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Η κυβέρνηση αλλά και το επιτελείο των ειδικών, μελετούν διεξοδικά τα αποτυπώματα που αφήνει η μετάλλαξη Ομικρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στον υπόλοιπο πλανήτη, ώστε αν χρειασθεί με το νέο έτος να ληφθούν πρόσθετα νέα μέτρα.
Κρίσιμη θεωρείται η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οπότε και θα έχει αποσαφηνισθεί η πιθανή διασπορά που θα έχει γίνει τα Χριστούγεννα στον πληθυσμό. Εντούτοις, τα αποτελέσματα από τις συναθροίσεις στις γιορτές, θα είναι πιο ξεκάθαρα στις 10 Ιανουαρίου.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν έτοιμο ένα πακέτο «λάιτ» μέτρων για αρχή, τα οποία θα εφαρμοσθούν εάν διαπιστωθεί πίεση στα νοσοκομεία.
Τα μέτρα
Το πρώτο από αυτά αφορά στην εστίαση, όπου αναμένεται, όπου εάν χρειασθεί, θα επιβληθεί εκ νέου περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια, δηλαδή θα κάθονται στο κάθε τραπέζι μέχρι έξι άτομα.
Υπάρχουν επίσης σκέψεις να εφαρμοστεί και πάλι ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τους επιχειρηματίες της εστίασης.
Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, είναι ένα δεύτερο μέτρο για την περιστολή του νέου κύματος που αναμένεται από τη μετάλλαξη Ομικρον. Το μέτρο θα ληφθεί άμεσα, μόνο όμως στην περίπτωση που υπάρξει δραματική αύξηση στα κρούσματα.
Το τρίτο μέτρο αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες και συγκεκριμένα για όλους όσους είναι άνω των 50 ετών, αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί νωρίτερα, αλλά μετατέθηκε για αργότερα με το φόβο των αντιδράσεων.
Βέβαια, με το νέο έτος οι ειδικοί αναμένεται να ενισχύσουν το οπλοστάσιο με τα πρώτα φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό και θα χορηγούνται στο σπίτι, όμως τα χάπια ενδέχεται να φτάσουν στη χώρα μας όχι νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, οπότε η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με εμβόλιο, είναι προς το παρόν το μόνο όπλο απέναντι στην πανδημία και τη μετάλλαξη Ομικρον.