Για άλλον ναύαρχο ήχησαν πένθιμα οι ανακριτικές καμπάνες στο Πεκίνο, όχι για τον υπουργό Αμυνας Ντονγκ Τζουν. Ε, συμβαίνουν αυτά τα θαλασσώματα στη δημοσιογραφία, ακόμη και σε έντυπα τύπου Financial Times, διότι οι κινέζοι ναύαρχοι είναι στρατός ολάκερος και καμιά φορά γίνεται ένα μικρό μπέρδεμα. Το χθεσινό ρεπορτάζ, λοιπόν, ακυρώνεται όσον αφορά το πρόσωπο.
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας αρνήθηκε κατηγορηματικώς ότι ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται υπό έρευνα για θέματα διαφθοράς. Είπε ότι οι πληροφορίες που προέρχονται από πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης και διοχετεύθηκαν μέσω της λονδρέζικης εφημερίδας είναι «κατασκευασμένες» και «συκοφαντικές». Ο πραγματικός μουσαφίρης του ανακριτή είναι ο ναύαρχος Μιάο Χούα.
Εγινε λάθος στα ονόματα και στα πόστα, δηλαδή, αλλά η ουσία περί διαφθοράς στο στράτευμα δεν αναιρείται. Το είπαν οι ίδιοι οι Κινέζοι. Οπως ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο Χούα, μέλος της πενταμελούς Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, ερευνάται «για σοβαρές παραβάσεις της πειθαρχίας και του νόμου».
Επομένως η εκκαθάριση στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας συνεχίζεται. Ο Γκουίντο Σαντεβέκι της Corriere della Sera έγραψε ότι από το 2023 έχουν «καρατομηθεί» 12 στρατηγοί, συν οι δύο τελευταίοι υπουργοί Αμυνας. Το λάθος ταυτοποίησης που έκαναν οι αμερικανοί πληροφοριοδότες των FT αποδίδεται στο γεγονός ότι και ο Χου και ο Τζουν είναι ναύαρχοι.
Από ιεραρχικής απόψεως, ωστόσο, ο Χου υπερτερεί του Τζουν, αφού ο δεύτερος δεν είναι μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, την οποία διόρισε το 20ό συνέδριο του Κόμματος. Από πλευράς σημασίας, λοιπόν, η περίπτωση Χου βαραίνει περισσότερο στο εγνωσμένο πρόβλημα διαφθοράς εντός του κινεζικού στρατεύματος. Δεν θα ξανακούσουμε για αυτόν πάντως, αν ο πρόεδρος Σι δεν τον αθωώσει…