Γαλλίδα αστυνομικός κλείνει την κυκλοφορία στην Place de la Concorde (Πλατεία Ομονοίας) λόγω της κατασκευής ολυμπιακών έργων | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Τα συνδικάτα εκβιάζουν τον Μακρόν για ολυμπιακά μπόνους

Οδοκαθαριστές, πυροσβέστες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απείλησαν να «σαμποτάρουν» τους Αγώνες του Παρισιού 2024 αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους
Protagon Team

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορηθεί ότι έδωσε στα συνδικάτα το «χρυσό μετάλλιο εκβιασμού» μετά από πληρωμές με στόχο να αποτρέψει απεργίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με τους Αγώνες του Παρισιού να απέχουν χρονικά μόλις δύο μήνες, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν σχεδόν κάθε τομέα του γαλλικού Δημοσίου δίνουν τον δικό τους αγώνα για το ποιος μπορεί να αποσπάσει περισσότερα μετρητά από τα κρατικά ταμεία.

Η όλη κατάσταση οδήγησε τον Πιερ Μοσκοβισί να παραδεχτεί ότι δεν ξέρει πλέον πόσο θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα μπορούσε να είναι μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι γάλλοι σχολιαστές έχουν υιοθετήσει το λεγόμενο βρετανικό «open bar» που σημαίνει «δωρεάν για όλους», καθώς οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του Δημοσίου ζητούν ολυμπιακά μπόνους, κωφεύοντας στις εκκλήσεις για μια πατριωτική Ολυμπιακή «εκεχειρία».

Πρώτα οι αστυνομικοί

H Aστυνομία μόνο έχει πετύχει μπόνους 500 εκατομμυρίων ευρώ πριν από τους Αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Φιλίπ Ταμπαρό δήλωσε: «Φαίνεται να μην υπάρχει όριο στον εκβιασμό που γίνεται».

Η γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Figaro άσκησε κριτική, αναφέροντας ότι τα συνδικάτα έχουν «ήδη κερδίσει το χρυσό μετάλλιο απεργιακού εκβιασμού».

Σε ένα άρθρο γνώμης, το γαλλικό κράτος και κατ’ επέκταση ο Μακρόν κατηγορείται ότι «προτιμά να εξαγοράσει την κοινωνική ειρήνη παρά να αντιμετωπίσει μια κρίση. Μπροστά στην επαγγελματική σύγκρουση, έχει από καιρό παραιτηθεί από κάθε πράξη άσκησης εξουσίας και από όλους τους περιορισμούς που αφορούν το δικαίωμα στην απεργία, ακόμη και τους πιο εξωφρενικούς. Θερίζει ό,τι έχει σπείρει», αναφέρεται στο άρθρο.

Στους δρόμους οι πυροσβέστες

Την Πέμπτη, οι σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων ήχησαν καθώς περίπου 3.500 πυροσβέστες παρέλασαν στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι για να απαιτήσουν «αποζημίωση» για την επιπλέον εργασία που ισχυρίζονται ότι θα αναγκαστούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων – όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπως στη Μασσαλία για το ποδόσφαιρο.

Οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική ζήτησαν περισσότερο προσωπικό, καλύτερη αναγνώριση των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία τους και, κυρίως, ένα μπόνους για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάλογο με εκείνο που δόθηκε στην αστυνομία.

«Ολοι θέλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι μια επιτυχία και ένα πάρτι», είπε ο Σεμπαστιέν Ντελαβού, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT SDIS στην Telegraph καθώς ακούγονταν κόρνες και περνούσε ένα μίνι πυροσβεστικό όχημα.

«Αλλά εάν ο κοινωνικός διάλογος δεν αποδώσει, είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε μια δοκιμή δυνάμεων. Θέλουμε ίση μεταχείριση στο Ολυμπιακό μπόνους, την ίδια μεταχείριση με την αστυνομία και τους χωροφύλακες. Η αστυνομία πήρε μπόνους που κυμαίνεται από 1.500 έως 1.900 ευρώ. Γιατί όχι κι εμείς;», πρόσθεσε.

Ο Ντελαβού αρνήθηκε ότι μια τέτοια ενέργεια τόσο κοντά στους Αγώνες ισοδυναμεί με εκβιασμό: «Το κράτος μάς υποσχέθηκε αποζημίωση για την ακύρωση των διακοπών μας κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Τώρα όμως κάνουν ότι δεν ακούν. Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά το άφησαν για την τελευταία στιγμή. Οπότε τι άλλη επιλογή έχουμε;», πρόσθεσε κι αναφέρθηκε στο παράδειγμα των οδοκαθαριστών.

Οι οδοκαθαριστές

Την Πέμπτη 16 Μαΐου, η απεργία οδοκαθαριστών ματαιώθηκε αφού η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, τους έδωσε αύξηση μισθού από 30 έως 50 ευρώ τον μήνα και ένα ολυμπιακό μπόνους μεταξύ 600 και 1.900 ευρώ.

Ο δήμος επαίνεσε τους εργαζόμενους στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων για το «πνεύμα ευθύνης και την κοινή τους δέσμευση στην πλήρη επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων».

Η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά περισσότερες δαπάνες. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, κάτι που πιέζει την κυβέρνηση Μακρόν να προχωρήσει σε περικοπές κόστους και εξοικονόμηση πόρων.

Το χρέος του δημόσιου τομέα της Γαλλίας ανέρχεται πλέον στο 110,6% του ΑΕΠ, καθιστώντας την τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης.