Ας αρχίσουμε από τις βεβαιότητες. Το 2024 είναι Ολυμπιακό έτος, με τους Αγώνες να επιστρέφουν στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 2012 και με θεατές στις εξέδρες για πρώτη φορά μετά το 2018. Στο αθλητικό καλεντάρι περιλαμβάνεται ένα Euro – το δεύτερο σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό τουρνουά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά και Κόπα Αμέρικα, Κύπελλο Εθνών Αφρικής και Κύπελλο Ασίας. Ολα μαζί εφέτος, επειδή οι δυο τελευταίες διοργανώσεις, που επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι, πήραν αναβολή. Θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για το διεθνές ποδόσφαιρο.
Στο πρόγραμμα της Φόρμουλα-1 υπάρχουν 24 γκραν-πρι. Περισσότερα από ποτέ. Στο τένις θα δούμε (εκτός απροόπτου) τον Ράφα Ναδάλ να αγωνίζεται ξανά σε γκραν-σλαμ έπειτα από απουσία ενός έτους. Το μποξ μας υπόσχεται τον σπουδαιότερο αγώνα στην επαγγελματική πυγμαχία εδώ και 25 χρόνια: μια τιτανομαχία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν το πρώτο τους μεγάλο τουρνουά κρίκετ. Θα μοιραστούν το Παγκόσμιο Κύπελλο T20 2024 με τις Δυτικές Ινδίες. Και στα κορυφαία σπορ των γυναικών τα συνολικά έσοδα θα εκτοξευθούν. Για πρώτη φορά θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο, σύμφωνα με την Deloitte.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) είναι, βεβαίως, το σπουδαιότερο αθλητικό ραντεβού του 2024. Για πρώτη φορά η Τελετή Εναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο στάδιο, αλλά στα νερά του Σηκουάνα. Πολλά από τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν μέσα ή γύρω από εμβληματικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, το ανάκτορο των Βερσαλλιών και η πλατεία Κονκόρντ. Το Παρίσι φιλοδοξεί να μετατρέψει τη διοργάνωση σε ένα απέραντο πάρτι, αλλά και να τονώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων για τους Αγώνες. Τέσσερις από τους πέντε προηγούμενους, θερινούς ή χειμερινούς, φιλοξενήθηκαν σε ασιατικό έδαφος. Οι ώρες μετάδοσης δεν ήταν βολικές για το κοινό στην Ευρώπη και την Αμερική, με αποτέλεσμα να μειωθούν θεαματικά τα ποσοστά τηλεθέασης.
Το Euro που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας (51 ματς, από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου), αναμένεται συναρπαστικό. Οπως αποδείχθηκε στην προκριματική φάση της διοργάνωσης, οι διαφορές δυναμικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων έχουν μειωθεί σημαντικά – κανένα αποτέλεσμα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο. Σε αυτό το τουρνουά είναι πολύ πιθανό να δούμε για τελευταία φορά τον 38χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Πορτογαλίας. Ιδίως αν επαναλάβει τον θρίαμβο του 2016, που κατέκτησε το τρόπαιο.
Το Κόπα Αμέρικα (20 Ιουνίου – 14 Ιουλίου) συμπίπτει χρονικά με το Euro – οι δυο τελικοί θα διεξαχθούν την ίδια μέρα. Στα γήπεδα των ΗΠΑ, που θα το φιλοξενήσουν, η Αργεντινή θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να θεωρούνται ως οι κυριότεροι ανταγωνιστές της. Ο Λιονέλ Μέσι δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη, αν θα ρίξει εφέτος την αυλαία της διεθνούς καριέρας του, ή αν θα συμμετάσχει και στο «αμερικανικό» Μουντιάλ του 2026.
Στο τένις, αρχίζοντας από το πρώτο major τουρνουά της χρονιάς (14-28 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη), ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα επιδιώξει να γράψει ιστορία. Αν κερδίσει έστω ένα από τα τέσσερα γκραν-σλαμ του 2024, θα ξεπεράσει τις 24 κατακτήσεις της Μάργκαρετ Κορτ. Κανείς άλλος αθλητής ή αθλήτρια δεν θα έχει στην κατοχή του 25 τέτοια τρόπαια, και αυτό το ρεκόρ πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο ορατό μέλλον. Ο «Νόλε» και ο 20χρονος Κάρλος Αλκαράθ έχουν μοιραστεί τους έξι τελευταίους γκραν-σλαμ τίτλους. Αραγε, θα μπορέσει κάποιος να σπάσει αυτό το δίπολο εφέτος; Ο Ναδάλ δεν είναι ακόμη στα καλά του. Θα προσπαθήσει να είναι στις αρχές του καλοκαιριού. Ονειρεύεται να αποχαιρετήσει το τένις κρατώντας στα χέρια του το 15ο του τρόπαιο στο Ρολάν Γκαρός, στο τουρνουά στο οποίο δοξάστηκε όσο σε κανένα άλλο.
Η Φόρμουλα-1 (2 Μαρτίου – 8 Δεκεμβρίου) χρειάζεται απεγνωσμένα μια ανταγωνιστική σεζόν. Πέρυσι και πρόπερσι, κανείς δεν κατάφερε να αμφισβητήσει, έστω, την απόλυτη κυριαρχία του Μαξ Φερστάπεν και της Red Bull στις πίστες. Εφέτος όλοι ελπίζουν σε μια συναρπαστική μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή. Αν και δεν έχει σημειώσει νίκη εδώ και δυο χρόνια, ο Λιούις Χάμιλτον είναι, ίσως, ο μόνος που μπορεί να κοντράρει τον βελγο-ολλανδό πιλότο. Με την προϋπόθεση ότι η Mercedes θα κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις στο μονοθέσιο του 39χρονου Βρετανού.
Οι λάτρεις του μποξ ανυπομονούν για τον «αγώνα του αιώνα» στην επαγγελματική πυγμαχία. Στις 17 Φεβρουαρίου στο Ριάντ θα αναμετρηθούν δυο αήττητοι πρωταθλητές βαρέων βαρών: ο 36χρονος Ουκρανός Αλεξάντερ Ούσικ, που μετράει 21 νίκες σε 21 ματς, με τον 35χρονο Βρετανό Τάισον Φιούρι, που έχει καταγράψει 34 νίκες σε 35 ματς (ένα έληξε ισόπαλο). Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του αθλητισμού δεν υπήρξε «μονομαχία» δύο αθλητών με τόσο μεγάλο τζίρο – σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ενα εισιτήριο στις έξι πρώτες σειρές της «Κίνγκντομ Αρένα» κοστίζει 9.000 ευρώ, ενώ η pay per view τηλεθέαση του αγώνα αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη.
Το 2024 η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των γυναικείων σπορ θα πραγματοποιήσει ακόμη ένα εντυπωσιακό άλμα. Οπως εκτίμησε η Deloitte τον περασμένο Νοέμβριο, τα συνολικά έσοδα των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων για γυναίκες (από πωλήσεις εισιτηρίων, χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα) θα ανέλθουν σε 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 300% σε σχέση με τα αντίστοιχα προ τριετίας. Σε ποσοστό 71% θα προέλθουν από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Τα σημάδια του διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα… θηλυκά σπορ είχαν φανεί από πέρυσι. Τις τηλεοπτικές μεταδόσεις από το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών τις παρακολούθησαν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Και ένας αγώνας κολεγιακού πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών στη Νεμπράσκα συγκέντρωσε 92.000 θεατές.
Σε μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια φιλάθλους παγκοσμίως, θα απαντήσει ο χρόνος. Θα τολμήσει την απόσχιση η European Super League; Ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο στην Αγγλία – αυτή τη σεζόν η κορυφή έχει, ήδη, αλλάξει χέρια 14 φορές. Ποια χώρα θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο; Σε ποια ομάδα θα πάει το καλοκαίρι ο Κιλιάν Εμπαπέ (από την Πρωτοχρονιά είναι ελεύθερος να υπογράψει συμβόλαιο με όποιον σύλλογο επιθυμεί); Θα κερδίσει η «Ντριμ Τιμ» των ΗΠΑ το πέμπτο της διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Εχει ξεπεράσει το δράμα της η Σιμόν Μπάιλς – τι θα κάνει στο Παρίσι; Υπάρχουν, βεβαίως, κι άλλα πολλά.
Οι δικές μας -οι ελληνικές- αγωνίες έχουν να κάνουν με την Εθνική ποδοσφαίρου. Θα προκριθεί στο Euro; Με την Εθνική μπάσκετ. Θα κερδίσει ένα από τα τέσσερα Ολυμπιακά εισιτήρια που εκκρεμούν; – η τελευταία φορά που συμμετείχε στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη ήταν το 2008. Θα φτάσουν στο Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός; Θα καταφέρουν οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξαναβγούν πρωταθλητές στο NBA; Θα κερδίσει, επιτέλους, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ένα γκραν-σλαμ τρόπαιο; Τι θα κάνουν στο Παρίσι οι… συνήθεις ύποπτοι – αυτοί που τα τελευταία χρόνια κρατούν ψηλά τη σημαία του ελληνικού αθλητισμού;