Η γερουσιαστής Κλόμπουτσαρ μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις σε ένα χαμογελαστό πηγαδάκι | REUTERS/Jonathan Ernst
Επικαιρότητα

Τα σόσιαλ μίντια υπόλογα για τα πανδημικά fake news

Η ανεξέλεγκτη και συνεχής παραπληροφόρηση όσον αφορά τον κορονοϊό και τα εμβόλια ενδέχεται να οδηγήσει τα Facebook, Twitter και YouTube στο εδώλιο. Προτάσεις από τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Εϊμι Κλόμπουτσαρ
Protagon Team

Την περασμένη Πέμπτη η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μινεσότα Εϊμι Κλόμπουτσαρ παρουσίασε προτάσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ όσον αφορά την άρση της «ασυλίας» που έχουν σήμερα τα σόσιαλ μίντια Facebook, Twitter και Google (YouTube), αν συνεχιστεί η μέσω αυτών διασπορά fake news σχετικά με την πανδημία και με τον εμβολιασμό.

Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν αποτρέψουν στα κανάλια τους την εξάπλωση των ψευδών πληροφοριών σχετικά με σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι η νόσος Covid-19, τότε θα επιβληθούν σε αυτές σοβαροί περιορισμοί. Αυτά προβλέπουν οι προτάσεις της Κλόμπουτσαρ.

Ωστόσο, πρόκειται για λεπτό ζήτημα από την άποψη της κυβερνητικής παρέμβασης, διότι εναπόκειται στο υπουργείο Υγείας (των ΗΠΑ) να καθορίσει ποιο περιεχόμενο είναι ψευδές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ποιο όχι. Φυσικά, τα σόσιαλ μίντια πρέπει να κριθούν από τα δικαστήρια. Στο μεσοδιάστημα θα χάσουν όμως την προστασία που τώρα απολαμβάνουν από τη (μη επικαιροποιημένη) νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν πριν από λίγες ημέρες είχε χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις εναντίον όλων όσοι παραπληροφορούν σχετικά με τον κορονοϊό και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ειδικά για το Facebook ο Μπάιντεν είχε πει ότι «σκοτώνει ανθρώπους», εφ’ όσον δεν βάζει φρένο στην παραπληροφόρηση.

Πλέον στο Κογκρέσο συζητούν την περίπτωση να εξαλείψουν ή να περιορίσουν δραστικά ένα συγκεκριμένο μέρος ενός νόμου του 1996, από την αυγή της ψηφιακής εποχής δηλαδή, ο οποίος εξασφαλίζει την απόλυτη ελευθερία περιεχομένου στις ψηφιακές εταιρείες (οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων κατέστησαν επιχειρηματικοί κολοσσοί).

Θα είναι ο νομοθετικός επίλογος σε μία μάχη που διεξάγεται γύρω από την ανεπάρκεια εποπτείας των σόσιαλ μίντια. Η πανδημία κατέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει.