Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει προσεγγίσει ως και το 80% των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ | SOOC
Επικαιρότητα

Τα σενάρια των εκλογών και η έκπληξη της Φώφης

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσπέρασε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας εκλογές μέσα ή και πριν από το καλοκαίρι. Πόσο μπορεί να σχετίζεται αυτή η πρωτοβουλία με το έντονο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ και με τον στόχο για διπλές κάλπες;
Γιώργος Πιέρρος

«Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, η εκλογολογία όμως μπορεί να εξελιχθεί σε αυτοεκληπρούμενη προφητεία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η εξάντληση της θητείας μιας κυβέρνησης κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολιτικό εφιάλτη». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ιστορικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Φώφη Γεννηματά, υπερβαίνοντας ακόμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε εκλογές πριν το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή εντός του θέρους.

Η έκπληξη που επεφύλασσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ακόμη και στα ίδια μέλη του Πολιτικού της Συμβουλίου, τα οποία ενημερώθηκαν στο «πάρα πέντε» της επιστολής της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για το αίτημά της για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

«Η Γεννηματά επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις» λένε κάποιοι.

«Προσπαθεί να υπερκεράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έστω και καθυστερημένα να υψώσει τη δική της διαχωριστική γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ» λένε κάποιοι άλλοι

Οπως κι αν έχει το πράγμα, ένα είναι σίγουρο. Και η πρόκληση της κυρίας Γεννηματά και το γάντι που πετάει ο κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το φθινόπωρο, αλλά και τα μέτωπα της σύγκρουσης που επιλέγει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με επιχειρηματικά συμφέροντα θέλοντας να πείσει για το περιλάλητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» δείχνουν ότι μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το ζήτημα είναι αν θα διαρκέσει μερικούς μήνες ή έναν ολόκληρο χρόνο.

«Οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία. Αρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην πρόκληση του κ. Μητσοτάκη που ζήτησε να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια που προαναγγέλλει η κυβέρνηση.

Ας δούμε όμως τα σενάρια που εισηγούνται στον πρωθυπουργό στενοί του συνεργάτες και έχουν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Οντως το ένα από αυτά είναι αυτό που ανέφερε στην απάντηση του ο υπουργός Εσωτερικών.

-Διπλές εκλογές 13 Οκτωβρίου του 2019 (εθνικές και αυτοδιοικητικές)
-Διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (εθνικές και ευρωεκλογές)
-Πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο του 2018

Τα πρώτα δύο σενάρια έχουν μια κοινή λογική, οι διπλές κάλπες θα διευκολύνουν ώστε το λεγόμενο μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση να μην φτάσει αποκλειστικά και μόνο στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι μπορεί να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα στις αυτοδιοικητικές ή τις ευρωεκλογές για να εκφράσουν έτσι την διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική αλλά παράλληλα στην κάλπη των εθνικών εκλογών να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο σενάριο, αυτό που φέρνει τις εθνικές μαζί με τις αυτοδιοικητικές, έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πλαγιοκοπήσει το Κίνημα Αλλαγής που αρνείται να συνεργαστεί, μέσω των αυτοδιοικητικών του στελεχών. «Ήδη έχουν προσεγγίσει το 80%, τουλάχιστον, των στελεχών μας στην αυτοδιοίκηση, τους μιλούν για στήριξη χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς να σηκώνουν και αυτή του Κινήματος Αλλαγής. Ετσι ουσιαστικά διαμορφώνουν τις συνθήκες για συνεργασία με το ζόρι, αδρανοποιώντας έτσι ένα μεγάλο μέρος από τα πιο σημαντικά στελέχη μας» λέει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του χώρου.

Το σχέδιο της μεταμφίεσης του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προχωρά και ακούει στο όνομα «προοδευτικό μέτωπο». Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συγκροτηθεί το μέτωπο στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προωθηθεί και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. «Όταν θα έχουν ψηφίσει στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά τα στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές, οι ψηφοφόροι μπορούν πολύ πιο εύκολα να κάνουν το ίδιο και στις εθνικές εκλογές» υπογραμμίζει πασοκογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόλπο με τις περιφέρειες

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δύο μεγάλων περιφερειών: Στη Δυτική Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει έντονα τον Απόστολο Κατσιφάρα, ενώ στην Κρήτη τον Σταύρο Αρναουτάκη. Ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός φρόντισε να εξωτερικεύσει τις σκέψεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου από τον Μάρτιο: «Θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας με τον Απόστολο Κατσιφάρα, όσον αφορά τις επόμενες περιφερειακές εκλογές» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κατσιφάρας, ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας. «Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από πολιτικό πλουραλισμό, συνεργασία και κοινή στρατηγική για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς, για τους πολίτες» σημείωνε χαρακτηριστικά λίγες μέρες μετά την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη τα πράγματα επίσης δείχνουν να έχουν εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε συνεργασία. Μάλιστα, εξαιτίας της ενδεχόμενης στήριξης του, ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια φορτισμένη συνεδρίαση κατέθεσε την παραίτηση του.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στις οργανώσεις και στη βάση του κόμματος δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει ρότα. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στο ζενίθ των εκλογικών του ποσοστών εμφάνιζε αδυναμία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχει ελάχιστους δικούς του δημάρχους και περιφερειάρχες.

Βέβαια, υπάρχουν και φωνές που προτείνουν το τρίτο σενάριο, αυτό των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την περιβόητη “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, χωρίς να έχει προλάβει να πληρώσει το κόστος από τα νέα επώδυνα μέτρα, με κυριότερο εκείνο της μείωσης των συντάξεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωνές αυτές δεν προέρχονται από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου ξορκίζουν κάθε ανάλογο σενάριο. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια για σύμπλευση με το Κίνημα Αλλαγής, αν δεν τους βγαίνει δια της πλαγίας οδού, όπως όλα δείχνουν, στο Μαξίμου θα την επιχειρήσουν και δια της πλαγιοκόπησης.

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να υποστείλουν τις κομματικές τους σημαίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το καμπανάκι του κινδύνου πρέπει να χτυπήσει νωρίς στο Κίνημα Αλλαγής. Οι «σύντροφοι» της άλλης πλευράς δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν σκληρά τάκλιν μέχρι τις εκλογές. Μένει να δούμε αν και στο ΚΙΝ.ΑΛ μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες τρίπλες για να τα αποφύγουν.