Η λίμνη Μπογκόρια στη βόρεια Κένυα αποτελούσε κάποτε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν τα «ροζ συννεφάκια» από τα (ροζ) αμέτρητα φλαμίνγκο. Σήμερα, ούτε στην όχθη δεν μπορείς, να πλησιάσεις αφού βγαίνουν μέχρις εκεί όξινα πράσινα υγρά.
Πριν από μια δεκαετία, η λίμνη αυτή άρχισε να απλώνεται και το νερό της να ανεβαίνει «καταπίνοντας» στην κυριολεξία σπίτια και αγροκτήματα και καταδικάζοντας το γραφικό τοπίο σε μία ανυπόφορη δυσοσμία από δηλητηριασμένα φύκια.
Η άνοδος των νερών έχει κάνει και ένα άλλο κακό: διατάραξε τη φυσική ισορροπία του pH της λίμνης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των πιο εντυπωσιακών κατοίκων της, των φλαμίνγκο, να μειώνεται κατακόρυφα, αφού μειώθηκαν και οι φυσικές πηγές τροφής τους.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να καλλιεργήσει τροφή για τα φλαμίνγκο στο εργαστήριο, προκειμένου τα ροζ πανέμορφα πτηνά να επιβιώσουν. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας και Εκπαίδευσης Αγριας Ζωής και τα Εθνικά Μουσεία της Κένυας εφαρμόζουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για να ανέβει ξανά ο πληθυσμός των πουλιών.
Το έργο που ονομάστηκε Spirulina περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων τροφής από τη συγκεκριμένη λίμνη, αλλά και άλλες και την εκτροφή φυκιών. Κατόπιν, θα δημιουργηθούν τεχνητές λιμνούλες μέσα σε κάθε φυσική λίμνη και οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν πόσο συχνά τις επισκέπτονται τα φλαμίνγκο για να αναζητήσουν τροφή.
«Τα φλαμίνγκο χρειάζονται ήσυχες περιοχές για να φτιάξουν τις φωλιές τους και νερά καθαρά με συγκεκριμένο pH για να αναζητήσουν το φαγητό τους», είπε στους Times ο Πολ Ρόουζ, ειδικός ορνιθολόγος στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εξετερ
Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται, εν μέρει, για την εξαφάνιση των πτηνών, καθώς οι τεράστιες ποσότητες βροχής που πέφτουν στις λίμνες της Κένυας μετά από ξηρές περιόδους, προκαλούν παλίρροιες και αραιώνουν το PH των υδάτων.
Η ξηρασία στις γύρω περιοχές έχει, επίσης, αποδυναμώσει το έδαφος, που σημαίνει ότι οι έντονες βροχές γεμίζουν τις λίμνες με λάσπη που δεν έχει καμία διατροφική αξία.
Και ο «ανταγωνισμός» από άλλα είδη πτηνών, όμως, έπληξε την τροφή των φλαμίνγκο, τα οποία επιβιώνουν είτε με φύκια είτε με μαλάκια και έντομα. Στη λίμνη Νακούρου, μια άλλη από αυτές που γέμισαν με όξινα στην Κένυα, ο πληθυσμός των φλαμίνγκο μειώθηκε από 850.000 το 2000 σε 6.000 πέρυσι, σύμφωνα με τις Αρχές.
Αν η τροφή που θα παραγάγουν οι επιστήμονες αποδειχτεί σωτήρια, το σχέδιο λέει ότι θα μπει και σε άλλες λίμνες.
Ο Ρόουζ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο, πάντως, γιατί πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να αποκατασταθεί η φυσιολογία της λίμνης και μετά να βάλουν την τεχνητή τροφή. «Πώς θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν σωστά τα φύκια αν το νερό και το έδαφος δεν είναι υγιή;», αναρωτιέται ο επιστήμονας.
Ο χρόνος θα δείξει.