Ο Πούτιν στο κατάμεστο στάδιο εν μέσω πανδημίας | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Τα ψέματα του Πούτιν για τη νίκη της Ρωσίας κατά του κορονοϊού

Εν μέσω πανδημίας και με 95.000 νεκρούς -το επίσημο νούμερο που λίγοι πιστεύουν- ο ρώσος πρόεδρος μίλησε σε ένα κατάμεστο στάδιο με 80.000 θεατές χωρίς μάσκες για το μεγαλείο της μητέρας πατρίδας. Αυτός βέβαια, ήταν μόνος του και ασφαλής στη σκηνή
Protagon Team

Μία συναυλία με την παρουσία 80.000 θεατών χωρίς μάσκες σε ένα γεμάτο στάδιο, την ώρα που θερίζει ο κορονοϊός, θα θεωρείτο εγκληματική πράξη σε οποιαδήποτε χώρα. Οχι όμως στη Ρωσία, και σίγουρα όχι τη στιγμή που την διοργάνωσε το Κρεμλίνο και στη σκηνή εμφανίστηκε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συναυλία έγινε στο στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας για να γιορτάσουν την έβδομη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Εν μέσω ποπ σταρ και πυροτεχνημάτων, ο ρώσος πρόεδρος πήρε το μικρόφονο και ρώτησε το πλήθος αν «αγαπάμε τη Ρωσία». Στις ζητωκραυγές των οπαδών του, ο Πούτιν απάντησε: «Αυτή είναι πραγματική αγάπη για την μητέρα πατρίδα. Η Κριμαία είναι ιερή γη για εμάς».

Το παράδοξο με τη Ρωσία του κορονοϊού, γράφουν οι Times, είναι ότι η χώρα εδώ και μήνες λαμβάνει ελάχιστα περιοριστικά μέτρα. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα γεμάτα. Κομμωτήρια και γυμναστήρια είναι επίσης ανοιχτά.  Η εικόνα δεν θυμίζει καθόλου άλλες χώρες.

Ο 68χρονος Πούτιν επιμένει ότι η Ρωσία τα έχει πάει περίφημα με τον κορονοϊό, ως ακόμα μία ένδειξη της ανωτερότητάς της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Στην πραγματικότητα βέβαια, η χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων παγκοσμίως, φτάνοντας ήδη τους 95.000. Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία λίγοι εμπιστεύονται, θεωρώντας ότι το αληθινό νούμερο είναι πολύ υψηλότερο.

Η κυβερνητική εντολή προς τα ΜΜΕ είναι να υποβαθμίσουν τις ειδήσεις για την πανδημία, να μην αναφέρονται σε θανάτους και να προβάλουν αντίθετα ειδήσεις που προωθούν το γνωστό κρατικό ρητό, «μα πόσο τυχεροί είστε που ζείτε στη Ρωσία».

Την περασμένη άνοιξη, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στη Ρωσία ίσχυε ένα από τα αυστηρότερα διεθνώς lockdown. Τον Μάιο, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα νίκησε τον κορονοϊό -μεγάλο ψέμμα- καθώς πλησίαζε το δημοψήφισμα που του έδωσε το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2036.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει παρά ελάχιστη οικονομική ενίσχυση στους πολίτες που πλήττονται από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, όποιος διαδηλώνει εναντίον του Πούτιν, συλλαμβάνεται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ομως, όταν ρώτησαν τον εκπρόσωπό του γιατί η συναυλία έγινε με γεμάτο στάδιο, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα γήπεδα πρέπει να είναι γεμάτα κατά το ήμισι, αυτός απάντησε ότι το στάδιο ήταν μισογεμάτο. Μία ματιά στα βίντεο όμως, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τα ψέμματα του εκπροσώπου, επισημαίνει ο ανταποκριτής των Times στη Μόσχα.

Και ενώ οι κάτοικοι της Ρωσίας καλούνται να ζουν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς για τον φόβο του κορονοϊού, αυτό δεν ισχύει για τον ηγέτη τους. Στη συναυλία, ο Πούτιν ήταν μόνος του στη σκηνή και όχι στριμωγμένος με τον κόσμο που δεν φορούσε μάσκες στις κερκίδες. Οποιος πρέπει να τον συναντήσει από κοντά, περνά 14 ημέρες καραντίνα. Σπάνια πηγαίνει στο γραφείο του και περνά τον περισσότερο καιρό στην κατοικία του, κοντά στη Μόσχα, όπου το προσωπικό ψεκάζεται με αντισηπτικό μέσα σε ειδικούς θαλάμους. Λογικό λοιπόν, να μην βιάζεται να κάνει το εμβόλιο.

Ούτε και οι υπόλοιποι Ρώσοι όμως είναι τόσο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και ας βρίσκεται η χώρα τους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής εμβολίων, πουλώντας μάλιστα το Sputnik V ήδη σε πολλές χώρες. Μόλις το 4% του ρωσικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Σε εννέα περιφέρειες, δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εμβολιασμοί, παρόλο που το ρωσικό εμβόλιο ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση από το φθινόπωρο στη Ρωσία.

Ο βοηθός του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεονίντ Βολκόφ, έχει τη δική του εξήγηση: «Το μόνο πράγμα που νοιάζει τον Πούτιν είναι να φαίνεται καλός στο εξωτερικό και να λέει η κρατική προπαγάνδα ότι το Sputnik V σώσει τον πλανήτη. Δεν δίνει δεκάρα για τους Ρώσους».