Ακόμα και με τη βοήθεια πολλών νοσηλευτριών, που την επισκέπτονται στο σπίτι, η Χαλίμα Σισέ σχεδόν δεν προλαβαίνει ούτε να φάει μέσα στην ημέρα της. Και πώς να προλάβει άλλωστε με τα εννιάδυμα που έχει πλάι της εδώ και ένα χρόνο!
Η 27χρονη γυναίκα από το Μάλι κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως η μητέρα με τα περισσότερα παιδιά που επιβίωσαν στη γέννα. Μόνο δύο φορές έχουν γεννηθεί εννιάδυμα και τις προηγούμενες δύο φορές, δεν είχαν επιζήσει όλα.
Τώρα όμως, τα δικά της παιδιά κλείνουν τον πρώτο τους χρόνο και η η Σισέ μαζί με τον σύζυγό της, Καντέρ Αρμπι γιόρτασαν τα πρώτα τους γενέθλια!
Οπως γράφουν οι Times, η οικογένεια μένει ακόμα στην Καζαμπλάνκα, όπου γέννησε η Σισέ, γιατί τα παιδιά χρειάζονται ακόμα στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Νοσηλεύτριες βοηθούν τη μητέρα όλο το 24ωρο, καθώς είναι αδύνατο να τα καταφέρει μόνη της, ούτε βέβαια όταν είναι εκεί ο 36χρονος Αρμπι, ο οποίος υπηρετεί στον στρατό του Μάλι.
Τα εννιάδυμα και οι γονείς τους με δυσκολία χώρεσαν σε μία εορταστική φωτογραφία για τα πρώτα τους γενέθλια. Το γεγονός ότι κατάφεραν να γεννηθούν όλα ζωντανά και να ξεπεράσουν τα πολλά προβλήματα υγείας που είχαν, οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια της ιατρικής ομάδας, που αποτελούνταν από 10 γιατρούς και 43 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
Τα πέντε κορίτσια και τα τέσσερα αγόρια γεννήθηκαν μετά από 30 εβδομάδες κυοφορίας. Ζύγιζαν από 500 γραμμάρια μέχρι ένα κιλό και είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας: κανένα δεν είχε ανεπτυγμένο πεπτικό σύστημα, όλα είχαν ανοσοανεπάρκεια, ενώ δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως ο σχηματισμός του ήπατος και των νεφρών τους.
Τα δύο μάλιστα από τα εννέα, δεν φαίνονταν στον υπέρηχο και ο ερχομός τους ήταν έκπληξη ακόμα και για τους γιατρούς. Ετσι, πλέον, το ζευγάρι έχει 10 παιδιά, καθώς είχε ήδη μία κόρη τριών ετών.
Τα παιδιά έμειναν διασωληνωμένα τους πρώτους μήνες της ζωής τους, μέχρι τον Αύγουστο. Μετά μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο νοσοκομείο, στην Καζαμπλάνκα. Η κυβέρνηση του Μάλι ανέλαβε να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου λογαριασμού του νοσοκομείου, που έφτασε το ένα εκατομμύριο λίρες! Ολο το 24ωρο υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι, που αλλάζει τις πάνες και βοηθά στο τάισμα των μωρών, τα οποία έπιναν γάλα από το μπουκάλι από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν αδύνατο για τη μητέρα να τα θηλάσει όλα.
Η γέννα ήταν πολύ δύσκολη για την Σισέ, που κουβαλούσε τόσο καιρό ένα βάρος 40 κιλών. Στη διάρκεια της καισαρικής υπέστη ρήξη ομφαλικής αρτηρίας, αλλά τώρα έχει επανέλθει πλήρως και έχει ξαναβρεί τη δύναμή της.
Η πιθανότητα να κυοφορήσει η γυναίκα τέσσερα ή περισσότερα παιδιά χωρίς εξωσωματική, είναι εξαιρετικά σπάνια. Ο Αρμπι είπε στους Times ότι ήταν «θέλημα Θεού» να γεννηθούν τα κορίτσια Αντάμα, Ούμου, Χάουα, Καντίντια και Φατούμα και τα αγόρια Ουμάρι, Ελχάτζι, Μπα και Μοχάμεντ.
Ολα τους έχουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, λέει ο πατέρας τους και μερικά χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα από τα υπόλοιπα. «Κάποια είναι πολύ ήσυχα, ενώ άλλα κάνουν πιο πολλή φασαρία και κλαίνε πολύ. Μερικά θέλουν αγκαλιά όλη την ώρα. Είναι όλα τους διαφορετικά, κάτι που είναι φυσιολογικό».
Το δύσκολο -ή μάλλον αδύνατο- είναι να κοιμηθούν όλα μαζί. «Οταν ξυπνά ένα ή δύο, ξυπνούν όλα. Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούν», είπε ο Αρμπι.
Η μόνη ώρα που είναι όλα ήσυχα, είναι όταν βλέπουν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση. «Λατρεύουν την τηλεόραση και μπορούν να μείνουν προσηλωμένα εκεί όλη μέρα χωρίς να κλαίνε», είπε ο πατέρας τους.
Η είδηση των εννιάδυμων ενθουσίασε τη φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής. Οι κάτοικοι του Μάλι παρακολουθούν στενά τα νέα της οικογένειας και ανυπομονούν να δουν τα μωρά στο Τιμπουκτού. Ομως δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για την επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι της, σύμφωνα με τον Αρμπι. «Οταν φτάσει η μεγάλη μέρα, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Πουθενά δεν είναι σαν το σπίτι σου. Οταν είμαι εκεί, με ρωτάνε συνέχεια τι κάνουν τα μωρά. Ολοι οι άνθρωποι στο Μάλι θα είναι πολύ χαρούμενοι, όταν γυρίσουμε».