Η ποινή –διετής αποκλεισμός από το Champions League και πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ– προκάλεσε παγκόσμιο «σοκ». Η UEFA εξάντλησε την αυστηρότητά της, στον σύλλογο με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (4,5 δισ. ευρώ). Αλλά, είχε πολύ σοβαρούς λόγους να το κάνει. Οπως όλα δείχνουν, η νεόπλουτη Μάντσεστερ Σίτι δεν παραβίασε, απλώς, τους κανόνες του Financial Fair Play. Την τελευταία δεκαετία πρωταγωνίστησε σε ένα «καραμπινάτο» ξέπλυμα των πετροδολαρίων του ιδιοκτήτη της, Σεΐχη Μανσούρ, που δεν λογάριασε τίποτα και κανέναν πάνω στη βιασύνη του να κατακτήσει την «Κούπα με τα μεγάλα αυτιά».
Το e-mail με τίτλο «Ρευστότητα» είναι, ίσως, το πιο ισχυρό πειστήριο του εγκλήματος. Ο αποστολέας του, ένας εκ των οικονομικών διευθυντών του συλλόγου εκείνη την εποχή, αναφέρει ξεκάθαρα πως μόνον 9,5 από τα 80 εκατ. ευρώ της χορηγίας της «Etihad» για τη σεζόν 2015-2016 θα καταβάλλονταν από την αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το υπόλοιπο ποσό θα το πλήρωνε η «ABU DHABI UNITED GROUP», που ανήκει στην οικογένεια του Σεΐχη.
Το ίδιο συνέβαινε και με άλλες χορηγίες, όπως της «Etisalad» (εταιρείας τηλεπικοινωνιών) και της «Aabar» (επενδυτικής). Η διοίκηση της Σίτι παρουσίαζε τεράστια έσοδα, υπερκοστολογώντας τις εμπορικές της συμφωνίες, προκειμένου να δικαιολογεί τις υπέρογκες δαπάνες της, ενώ, στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου χρηματοδοτούσε το ποδοσφαιρικό τμήμα, το γήπεδο και τις ακαδημίες από την προσωπική του περιουσία.
Με αυτόν τον τρόπο, αλλά και με κάποια άλλα «τρικ», ο πέμπτος γιος της βασιλικής οικογένειας των Εμιράτων κατάφερε να ενισχύσει, παρανόμως, την ομάδα του με (περίπου) 1,1 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2011, τρία χρόνια αφότου την είχε εξαγοράσει, η Σίτι εμφάνιζε ετήσιο έλλειμμα 197 εκατομμυρίων λιρών – το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε ισολογισμό ποδοσφαιρικού συλλόγου. Εξακολούθησε, όμως, να αγοράζει πανάκριβους ποδοσφαιριστές (στο χρονικό διάστημα 2009-2019 ξόδεψε σε μεταγραφές πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών (CIES), που λειτουργεί σε συνεργασία με τη FIFA), και έζησε τα καλύτερά της χρόνια. Κατακτώντας, μεταξύ άλλων, τέσσερα τρόπαια της Premier League (2012, 2014, 2018, 2019).
Ο Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, «δεξί χέρι» του Σεΐχη και πρόεδρος του συλλόγου, «μαγείρευε» τα έσοδα, για να φαίνονται περισσότερα, αλλά και τα έξοδα, για να φαίνονται λιγότερα. Για παράδειγμα, ο ιταλός προπονητής Ρομπέρτο Μαντσίνι (2009-2013) εμφανιζόταν να εισπράττει μέρος των αποδοχών του από την Αλ Τζαζίρα, ομάδα του Αμπου Ντάμπι, στην οποία (υποτίθεται ότι) εργαζόταν την ίδια εποχή ως εξωτερικός συνεργάτης – σύμβουλος. Βεβαίως, η Αλ Τζαζίρα ανήκει -κι αυτή- στον Σεΐχη Μανσούρ.
Στην τραγωδία της Σίτι ο Μουμπάρακ είναι το μοιραίο πρόσωπο. Ακόμη κι όταν ο αγγλικός σύλλογος τιμωρήθηκε από την UEFA με πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ, το 2014, για υπέρογκες δαπάνες σε μεταγραφές και μισθούς, εκείνος δεν πίστεψε ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα έφτανε στα άκρα, αγνοώντας το status του στον σύγχρονο ποδοσφαιρικό κόσμο. Συνέχισε το «οικονομικό ντόπινγκ» και δεν παρέλειψε να προκαλεί, προς κάθε κατεύθυνση. Ενώ οι «πολίτες» βρίσκονταν στο στόχαστρο, αποκάλυψε, σε συνέντευξή του, ότι το 2016 επιχείρησαν να αρπάξουν τον Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα, προσφέροντάς του αποδοχές τριπλάσιες από εκείνες που απολάμβανε στη Βαρκελώνη. Σε βάθος πενταετίας, αυτό το deal θα κόστιζε 750 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ένα e-mail από αυτά που διέρρευσαν, του 2013, o πρόεδρος Μουμπάρακ έγραφε πως θα προτιμούσε να πληρώσει 50 εκατ. ευρώ σε δικηγόρους, παρά να συμμορφωθεί με το FFP της UEFA… Κι όταν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Μηχανισμού για το FFP, Ζαν-Λουκ Ντεχέν, απεβίωσε αιφνιδίως στα 73 του χρόνια, ένα άλλο e-mail, με ημερομηνία 15 Μαΐου 2014, είχε τίτλο «Ενας έφυγε, μένουν έξι ακόμη»!
Ενα δημοσίευμα του Spiegel, τον Νοέμβριο του 2018, ήταν ο βράχος που ξεκόλλησε, προκαλώντας την κατολίσθηση. Περιέγραφε, με ντοκουμέντα, τις λογιστικές αλχημείες του συλλόγου του Μάντσεστερ, κατονομάζοντας ως πηγή του κάποιον «Τζον». Οπως μάθαμε μερικές εβδομάδες αργότερα, επρόκειτο για τον Ρούι Πίντο. Τον 29χρονο Πορτογάλο που είχε «χακάρει» τα e-mail μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων και αποφάσισε να τα βγάλει… στη φόρα μέσω των Football Leaks (από τον Μάρτιο του 2019 κρατείται σε φυλακή της Λισαβόνας). «Κλεμμένα», ή όχι, τα στοιχεία ήταν συντριπτικά. Η UEFA δεν μπορούσε, πια, να κλείσει τα μάτια. Πολλά club ανά την Ευρώπη έχουν βρει τρόπους να «ντριμπλάρουν» το FFP, όμως η Σίτι το παράκανε.
Και τώρα; Εάν η ποινή της δεν «πέσει» στο CAS (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο), θα την εκτίσει από την επόμενη σεζόν. Τη θέση της στο Champions League (εφόσον τερματίσει μέσα στις τέσσερις πρώτες θέσεις της Premier League) θα πάρει η πέμπτη της βαθμολογίας, που σήμερα είναι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Η Σίτι θα υποστεί οικονομική ζημιά τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ, και θα έχει πολύ λιγότερα χρήματα για μεταγραφές. Σύμφωνα με την Independent, ενδέχεται και να της αφαιρεθούν βαθμοί από το τρέχον αγγλικό πρωτάθλημα. Αλλά, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συγκρίνεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει.
Οι Times, η Telegraph και άλλα βρετανικά ΜΜΕ γράφουν πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημάνει το «ξήλωμα του πουλόβερ». Γιατί, σε αντίθεση με τον σύλλογο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα και οι φιλόδοξοι σούπερ-σταρ της ομάδας δεν «αντέχουν» να μείνουν (τουλάχιστον) δύο χρόνια εκτός Champions League. Οι νέες συνθήκες τούς επιτρέπουν να ζητήσουν τη λύση των συμβολαίων τους, και πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανέναν λόγο να μοιραστούν με τη Σίτι την καταδίκη της.
Ο Πεπ ήταν, ήδη, απογοητευμένος από την εφετινή πορεία της ομάδας του. Ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου, που τον διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος αποκλεισμού της Σίτι (όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου), τον κορόιδεψαν. Οσοι γνωρίζουν καλά τον καταλανό προπονητή, ξέρουν πως προτιμά την ανεργία, από μια δουλειά που δεν του προσφέρει ευχαρίστηση, προοπτική και κίνητρο. Κι αν εκείνος αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε θα έχει ανοίξει η πόρτα της μεγάλης φυγής. Το σενάριο να συναντηθεί ξανά με τον Λιονέλ Μέσι, στην Μπαρτσελόνα, ή να πάει στη Γιουβέντους, έγινε, ξαφνικά, πολύ πειστικό.
Ο Σεΐχης Μανσούρ θα πρέπει να αρχίσει, σχεδόν από την αρχή. Εκτός αν, και η δική του απογοήτευση τον διώξει από το Μάντσεστερ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Σίτι θα επιστρέψει στο μικρομεσαίο της μέγεθος. Αυτό που είχε προτού τα αραβικά κεφάλαια αποφασίσουν να τζογάρουν πάνω στη γαλάζια φανέλα της.