Παραλία Αλίμου, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 | INTIME NEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Τα νεότερα για τον καύσωνα: Πού θα ξεπεραστεί το 40άρι

Τετάρτη και Πέμπτη οι πιο ζεστές ημέρες, με το θερμόμετρο κατά τόπους στους 42 βαθμούς, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και καταιγίδες στα βόρεια την Παρασκευή, σημαντική «ανάσα» το Σαββατοκύριακο με την ενίσχυση του βοριά
Protagon Team

Κορυφώνεται έως την Πέμπτη το κύμα καύσωνα που ανέβασε τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς, έκλεισε εκατοντάδες σχολεία και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024):

Το συντριβάνι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, είναι ό,τι πρέπει για λίγη δροσιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Την Παρασκευή (14-6-2024) προβλέπται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.  Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού ήρθε νωρίς και έφερε μια σειρά από «λουκέτα». Την Τρίτη, αρχικά ο δήμος Αθηναίων και στη συνέχεια δεκάδες άλλοι δήμοι στην Αττική και όχι μόνο, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) μέχρι και την Πέμπτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα του σχολικού έτους για αυτή την σχολική βαθμίδα και είναι ερώτημα το αν τα παιδιά θα πουν «καλό καλοκαίρι».

Στην Θεσσαλονίκη, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λειτούργησαν μέχρι τις 11.30 π.μ. αλλά και με προσωπικό ασφαλείας μετά για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς.

Μετά τα σχολεία, ο καύσωνας έκλεισε και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Αναμένονται νεότερα για το πώς θα λειτουργήσει η Ακρόπολη την Πέμπτη.

Η Ακρόπολη έκλεισε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Ανοιχτά πάλι μετά τις 5. INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση της απασχόλησης ή και παύση των εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00). Οι εργοδότες που δεν θα τηρήσουν τα προβλεπόμενα απειλούνται μάλιστα με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τηλεργασία και άδειες ειδικού σκοπού «επιστρατεύει» ο δημόσιος τομέας εν μέσω καύσωνα. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο.

Σύνταγμα ανοιχτό

Ανοιχτή για τους διερχόμενους πολίτες θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, η κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, για μια στάση δροσιάς.

Η ΣΤΑΣΥ θα προσφέρει και μπουκάλια νερού σε όσους το επιθυμούν.