Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα. Κάθε φορά που αναφέρεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα Ίδρυμα 92 ετών, να έρχεται στη συζήτηση το θέμα των ναρκωτικών και της ανομίας. «Δεν μπορεί κάθε μέρα να μιλάω για τα ναρκωτικά», λέει στο Protagon ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας. «Δεν περνάει μέρα που να μην ερωτηθώ από δημοσιογράφους για τη βία, την ανομία και τα ναρκωτικά. Αυτό αδικεί το Πανεπιστήμιο».
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα ντουμάνια και τις προσφορές για μπάφους που περιφέρονται στο campus του ΑΠΘ, υπάρχει μια πολυμελής Πανεπιστημιακή κοινότητα που διαπρέπει σε πάρα πολλούς τομείς. Υπάρχει σοβαρό ερευνητικό έργο, διεθνείς αναφορές, διακρίσεις και συνεργασίες. Αν και αυτό είναι γνωστό, εδώ και καιρό δίπλα στα θετικά του ΑΠΘ ακούγονται πάντοτε και τα αρνητικά. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνον το ΑΠΘ που έχει προβλήματα ανομίας, βίας και ναρκωτικών. Τα περιστατικά στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στην Νομική των Αθηνών είναι πολύ περισσότερα. Ωστόσο, είναι η θέση της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το μέγεθος της πόλης που όλα τα απορροφά με πολύ δυνατότερο κρότο, που μεγεθύνουν τα πάντα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κατάσταση εντός του campus έδειχνε εκτός ελέγχου. Στις 6 Δεκεμβρίου, η κατάληψη της Θεολογικής Σχολής μετά από πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατέληξε σε σοβαρές καταστροφές του κτιρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, μια επίθεση από τοξικομανή μέρα μεσημέρι σε φοιτήτρια, έδωσε τη χαριστική βολή. Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της επίθεσης στα ΜΜΕ, η Αστυνομία άρχισε συλλήψεις εντός και εκτός campus, κορυφώνοντας μια συντονισμένη επιχείρηση που είχε αρχίσει πριν από δυο μήνες, με τη συμμετοχή περισσότερων των 200 αστυνομικών. Το ΑΠΘ «καθάρισε» και για μέρες έμειναν να περιφέρονται σαστισμένα «αλάνια που μείνανε χαρμάνια» επειδή δεν έβρισκαν τον έμπορο στη θέση που είχαν συνηθίσει.
Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση στο ΑΠΘ είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που επικρατούσε πριν από λίγες ημέρες. Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κάποιος την περίπτωση να επανέλθουν οι έμποροι στους χώρους του Πανεπιστημίου, οι εκτιμήσεις είναι ότι το χτύπημα της Αστυνομίας ήταν καίριο κι ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η προτέρα κατάσταση.
Η Θεολογική Σχολή λειτούργησε ξανά κανονικά, με τη βοήθεια φοιτητών οι οποίοι ανέλαβαν να συμβάλουν στην καθαριότητα και την ευταξία της. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα φοιτητών είχε αναλάβει ήδη από τον Οκτώβριο το έργο της ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης, συγγράφοντας μια δραματική έκκληση για το ΑΠΘ και συλλέγοντας υπογραφές. Μετά τα γεγονότα της Θεολογικής, η επιστολή που συνέταξαν μάζεψε περισσότερες από 2.500 υπογραφές φοιτητών, αποφοίτων και διδασκόντων, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ για ενέργεια τέτοιου είδους.
Μια τέτοια αντίδραση, δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Φέτος εκτραχύνθηκε η κατάσταση», λέει στο Protagon φοιτήτρια η οποία πρωτοστάτησε στην δράση εναντίον της ανομίας και των ναρκωτικών στο ΑΠΘ. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μάθημα, έρχονταν κι έκαναν τις δοσοληψίες έξω από τις αίθουσές μας, τους ακούγαμε από τα παράθυρα. Για μένα, η χαριστική βολή ήταν μια μέρα που είδα τον φύλακα του ΑΠΘ να ζητάει από κάποιον να φύγει κι αυτός να βγάζει να του δείχνει μια δεσμίδα πενηντάρικα περιγελώντας τον. Εκεί αποφάσισα να κάνω κάτι και πρότεινα μια συνάντηση, μέσω της σελίδας του ΑΠΘ. Οντως έγινε αυτή η συνάντηση τον Οκτώβριο. Ήμασταν πολύ λίγοι, αλλά αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε και ό,τι γίνει. Συντάξαμε την πρώτη επιστολή, μας στήριξαν κάποιοι καθηγητές, έγινε ντόρος και φτάσαμε τον Δεκέμβριο στις 2.500 υπογραφές και στην επέμβαση της Αστυνομίας». Όλοι, πλέον, ελπίζουν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί κι ότι οι αντιδρώντες δεν θα στοχοποιηθούν από εμπόρους και συνεργούς.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για τρίτη φορά η Εκδήλωση Απονομής Βραβείων Αριστείας, ως ηθική αναγνώριση προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που διακρίνονται και διαπρέπουν. Η απονομή των Βραβείων Αριστείας είναι το τελικό στάδιο μιας πολύμηνης εργασίας της Επιτροπής Αριστείας του Ιδρύματος, που στοχεύει στην ανάδειξη των εξαιρετικών δράσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην προβολή των καλών πρακτικών και των άριστων επιδόσεων. Φέτος, κατόπιν πρότασης του Πρύτανη του ΑΠΘ, οι Αρχές και η Σύγκλητος τίμησαν –μεταξύ δεκάδων άλλων αρίστων– και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Θεολογικής Σχολής για την δράση τους στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου της Σχολής κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων της 6ης Δεκεμβρίου, καθώς και την φοιτητική ομάδα που ανέδειξε στην κοινωνία το πρόβλημα των ναρκωτικών στο ΑΠΘ.
Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας για το μέλλον του Ιδρύματος. «Θα ήθελα να σταματήσω να μιλώ για τα ναρκωτικά», μας λέει. «Από την άλλη πλευρά, όμως, ίσως η ανάδειξη του θέματος στα ΜΜΕ να βοήθησε στην δράση εναντίον τους. Θα δούμε», καταλήγει.