Η Μάγδα Κοντογιάννη στον στάβλο της στο Μενίδι. Θα είναι υποψήφια στην Ανατολική Αττική. Ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα θα είναι υποψήφιος στη Β' Πειραιά | Credit: Facebook/ Μάγδα Κοντογιάννη
Επικαιρότητα

Τα μυστικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ

Το στίγμα της ανανέωσης και της συμμετοχής των νέων και των γυναικών θα δίνουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου. Ξεχωρίζουν μια γυναίκα κτηνοτρόφος από το Μενίδι, παιδιά μεταναστών, κωφοί συμπολίτες μας και ο άνθρωπος που μπορεί να γίνει ο πρώτος μαύρος έλληνας βουλευτής
Protagon Team

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς παλαιοί και νεότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζουν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Οπως ανέφερε στο Protagon πρόσωπο με κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, τα ψηφοδέλτια θα έχουν έντονο το στοιχείο της ανανέωσης και της συμμετοχής των γυναικών και των νέων. Παράλληλα, η ΝΔ θα επιβραβεύσει την κομματική διαδρομή στελεχών της σε όλη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή», το 44,8% των υποψηφίων σε όλες τις Περιφέρειες της Αττικής κατεβαίνουν για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, τα ψηφοδέλτια (ίσως τα δούμε ως το τέλος της εβδομάδας) αναμένεται να εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις επαγγελματικές κατηγορίες. 

Η γυναίκες δίνουν τον τόνο. Για παράδειγμα, υποψήφια με την ΝΔ στην Ανατολική Αττική θα είναι κατά τις πληροφορίες η κτηνοτρόφος Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Η κυρία Κοντογιάννη, που διατηρεί στάβλο και κοπάδι στις Αχαρνές (Μενίδι), ανέλαβε δράση την περίοδο της πανδημίας με την πραγματοποίηση διαδικτυακών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων για τα προβλήματα του κλάδου της.

Παράλληλα στην Α’ Αθηνών θα κατέβει με την ΝΔ η ελληνολίβυα πολιτικός μηχανικός Σακίμπ Μαριάμ, 36 ετών, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη σε διεθνική πενταμελή οικογένεια με ελληνίδα μητέρα και άραβα πατέρα. Μια ακόμη γυναίκα επαγγελματίας είναι η Μαρία Ζάγκα, ιδιοκτήτρια πρατηρίου καυσίμων και πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, που αναμένεται να είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα της πρωτεύουσας.

Ξεχωρίζει επίσης η υποψηφιότητα της Ρομά Ισμήνης Λαζαροπούλου, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, η οποία ασχολείται ενεργά με την υποστήριξη απόρων και μονογονεϊκών οικογενειών και ατόμων με αναπηρία στην Αγία Βαρβάρα, όπου και διαμένει σε όλη τη ζωή της.

Ανάμεσα σε γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους κατεβαίνουν στη μάχη του σταυρού και πολίτες που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη στο «Πρώτο Θέμα», υποψήφιος στην Α’ Αθήνας θα είναι ο καθηγητής νοηματικής γλώσσας Χρήστος Δαγρές. Γεννήθηκε στο Αργος, μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι κωφός. Δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον αγώνα για τα δικαιώματα των κωφών συμπολιτών μας και είναι μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας. Επίσης, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στον Νότιο Τομέα επιστρέφει η Δήμητρα Αράπογλου η οποία έγινε το 2007 η πρώτη κωφή βουλευτής.

Μια ακόμη ξεχωριστή υποψηφιότητα είναι αυτή του Σπύρου Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα (Β’ Πειραιά) που μπορεί να γίνει ο πρώτος μαύρος  βουλευτής στην ιστορία της χώρας μας. Η ζωή του είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Γεννήθηκε στο Μπουρούντι. Αφησε τη χώρα του για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα και τη Νομική Αθηνών. Επέστρεψε στη γενέτειρά του όπου διετέλεσε στέλεχος του Λιμενικού και της Αστυνομίας αλλά φυλακίστηκε από το καθεστώς της χώρας του όταν αρνήθηκε να καταστείλει βιαίως διαδηλώσεις.

Μετά από πίεση της Ελλάδας αφέθηκε ελεύθερος το 2016 και επέστρεψε στη χώρα μας. Από τον Μάρτιο του 2020 είναι υποδιευθυντής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν κλείσει σε ποσοστό 95% αλλά όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος «θα έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές έως την τελευταία στιγμή». Επομένως, ας μην αποκλείουμε και εκπλήξεις λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.