Πενήντα χρόνια μετά το ξεκίνημα της διεθνούς καριέρας τους, τα τέσσερα μέλη των ABBA εμφανίστηκαν μαζί σε τελετή στη Στοκχόλμη, όπου τους απονεμήθηκε παράσημο του σουηδικού κράτους | EPA
Επικαιρότητα

Τα μέλη των ABBA έλαβαν παράσημα τιμής στη Σουηδία

Τα τέσσερα μέλη του δημοφιλούς ποπ συγκροτήματος έλαβαν μια κρατική διάκριση την οποία η σουηδική μοναρχία προσέφερε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια
Protagon Team

Οι ABBA έλαβαν έναν από τους πιο περίβλεπτους τίτλους τιμής της χώρας τους, καθώς τους απονεμήθηκε ένα κορυφαίο παράσημο, που δεν έχει δοθεί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Τα μέλη του θρυλικού ποπ κουαρτέτου παρασημοφορήθηκαν από τον βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουσταύο της Σουηδίας για τον πολιτιστικό τους αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση ελήφθη για να τιμηθεί η επιτυχία της μπάντας να μεταφέρει τη σουηδική ποπ μουσική σε ένα ευρύ διεθνές κοινό. Οι Μπένι Αντερσον, Ανιέτα Φάλτσκογκ, Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ και Μπγιορν Ουλβαϊους έκαναν μια σπάνια κοινή εμφάνιση στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν τους τίτλους τους.

Οι ABBA δέχθηκαν το παράσημο του Βασιλικού Τάγματος της Βάσα –μία από τις κορυφαίες διακρίσεις της Σουηδίας από το 1772, που απονέμεται σε σουηδούς πολίτες για υπηρεσίες προς το κράτος και την κοινωνία– «για την εξαιρετική τους προσφορά στη σουηδική και διεθνή μοθσική σκηνή».

Η Σουηδία σταμάτησε να απονέμει βασιλικά παράσημα στους πολίτες της το 1975, αλλά συνέχισε να τα απονέμει σε αλλοδαπούς. Ωστόσο, το κοινοβούλιο της χώρας επανέφερε την πρακτική το 2022 και η τελετή της περασμένης Παρασκευής σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα παράσημο αποδίδεται σε Σουηδούς εδώ και μισό αιώνα.

Τα δύο ζευγάρια του συγκροτήματος, που πέρασαν δύο γάμους και αντίστοιχα διαζύγια, ξαναβρέθηκαν στην ίδια σκηνή για να παραλάβουν τους τίτλους τους. Η Ανιέτα ήταν παντρεμένη με τον Μπγιορν και η Ανι-Φριντ με τον Μπένι. Χώρισαν στο απόγειο της φήμης τους – οι δύο πρώτοι το 1980 και οι άλλοι δύο ένα χρόνο αργότερα.

Οι ABBA παραμένουν ένα από τα πιο επιτυχημένα ποπ γκρουπ στον κόσμο, παρότι δεν έχουν εμφανιστεί ζωντανά από την εποχή της εκπομπής του BBC, «The Late, Late Breakfast Show» το 1982. Μετά τη διάλυσή τους, η Ανιέτα, που ήταν ήδη μεγάλη σταρ στη Σουηδία, ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα, αλλά οι αρχικές επιτυχίες της μπάντας δεν ξεθώριασαν ποτέ – και αποτελούν βασικά συστατικά της σύγχρονης ποπ κουλτούρας εδώ και δεκαετίες.

Εχουν πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλ, και έγιναν οι πρώτοι Σουηδοί που πέτυχαν νίκη στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 – ενώ οι ψηφιακές εκδοχές τους, γνωστές ως «Abbatars», παίζουν σε sold-out πλήθη στο Λονδίνο, ως μέρος της εκδήλωσης «ABBA Voyage».

Η δημοτικότητα της μπάντας αναζωπυρώθηκε με το θεατρικό και μετέπειτα κινηματογραφικό μιούζικαλ «Mamma Mia!», που εισήγαγε τη μουσική τους σε νεώτερες γενιές μουσικόφιλων. Οι άνδρες και συνθέτες των τραγουδιών των ABBA μοιράστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ένα μέρισμα αξίας 1,20 εκατομμυρίων ευρώ από τα διεθνή κέρδη του μιούζικαλ.

Παρότι οι φήμες για μια επανεμφάνισή τους στα πλαίσια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που διεξήχθη στη χώρα τους διαψεύστηκαν σύντομα, οι ψηφιακοί «ABBAtars» έκαναν ένα πέρασμα σε ένα από τα διαλείμματα της διοργάνωσης του διαγωνισμού, «τραγουδώντας» το «Waterloo», που κέρδισε το διαγωνισμό πριν από 50 χρόνια.

Συνολικά, 13 Σουηδοί τιμήθηκαν στην τελετή που έγινε στο Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης, μεταξύ των οποίων και δύο νικητές του βραβείου Νόμπελ – ο γενετιστής Σβάντε Πάαμπο και η γαλλο-σουηδή φυσικός Αν Λ’Ουιγιέ.