Δεν πέρασε καλά – καλά ένα 24ωρο από τη δήλωση-εκβιασμό προς την ΕΕ περί «παγώματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανέκρουσε πρύμναν, σπεύδοντας να καθησυχάσει τους πάντες (Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, ΝΑΤΟ και Αθήνα) ότι χώρα του θα εφαρμόσει στο ακέραιο ότι προβλέπει η συμφωνία.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα της γειτονικής χώρας, Republika, με τη σημείωση μάλιστα ότι η νέα δήλωση Ζάεφ για τις Πρέσπες έρχεται σε συνέχεια των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης για όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στο Euronews.
«Ελληνες πολιτικοί προειδοποίησαν τον Ζάεφ ότι τυχόν αδυναμία να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην ΕΕ και πιθανώς θα “αναθερμάνει” και το ελληνικό βέτο», έγραψε η εφημερίδα, χωρίς να κάνει αναφορά σε τυχόν άλλες πιέσεις των οποίων έγινε αποδέκτης ο πρωθυπουργός της γείτονος μετά τη δήλωσή του περί αδυναμίας υλοποίησης της συμφωνίας.
Οι… διευκρινίσεις Ζάεφ ήρθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.
«Είναι βέβαιο», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια που σχετίζονται με την ΕΕ είναι τμήμα της. Δουλεύουμε, με επιτυχία, πάνω στις ενστάσεις που ήρθαν από την ελληνική πλευρά, αλλά και πάνω σε όσες παρατηρήσαμε οι ίδιοι. Περιμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα προβεί σε στέρεα βήματα, όπως το να αντικαταστήσει τις πινακίδες δρόμων. Η πρόθεση πρέπει να είναι να στείλουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι αποφέρει μια στρατηγική συνεργασία, κέρδη για το νέο μας φίλο, το νότιο γείτονά μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές».
Οπως προσπάθησε να εξηγήσει, η προειδοποίησή του για το «πάγωμα« της Συμφωνίας δεν είχε αποδέκτη την Αθήνα αλλά την ΕΕ (σ.σ. που είπε «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων).
«Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ζάεφ απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες, μια κίνηση που διόλου εντυπωσίασε τη γαλλική πλευρά», ήταν το αιχμηρό σχόλιο που επεφύλαξε για τον πρωθυπουργό της γείτονος η «Republika».
Αντίστοιχα, συμπληρώνει η εφημερίδα, η «απειλή Ζάεφ δεν φάνηκε να αγγίζει ιδιαίτερα την Κομισιόν» που αρκέστηκε να σχολιάσει ότι τα μέρη της Συμφωνίας παραμένουν δεσμευμένα ως προς την εφαρομογή της
Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τον αντίκτυπο που θα έχει το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιανσιτς υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.
«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» και στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, «πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν».
«Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ΕΕ, και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους ελληνες πολιτικούς, ότι χρειάζεται να αντιληφθούν την ανάγκη να ανοίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Αλλάξαμε το Σύνταγμά μας, το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί γιατί στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, ότι δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα. Τι θα συμβεί αν έρθουν στην εξουσία; Προκλήσεις και 2-3 νέα βέτο. Ο Θεός να μας βοηθήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε στις νέες του δηλώσεις ο Ζάεφ (για το ενδεχόμενο επικράτησης των εθνικιστών του VMRO στις πρόωρες κάλπες του Απριλίου).
Κλείνοντας, θέλησε να σημειώσει επίσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας και χάρη στη συγκεκριμένη συμφωνία κατάφερε να μπει στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό και όπως υπογράμμισε, παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η στάση της ΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει η πιο σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.