Γάλλοι πολίτες περιμένουν τη σειρά τους για να ψηφίσουν, την Κυριακή 7 Ιουλίου, σε εκλογικό τμήμα στο Παρίσι | REUTERS/Yara Nardi
Επικαιρότητα

Τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα στη Γαλλία

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του πρώτου γύρου - Μετά τις 8 μ.μ. οι πρώτες εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων
Protagon Team

Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της καθώς στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των εθνικών εκλογών. Ο ακροδεξιός συνασπισμός της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, φιλοδοξεί να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, κάτι που θα οδηγήσει σε μια «άβολη» συμβίωση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Εάν κανείς δεν λάβει την αναγκαία πλειοψηφία, από την άλλη, η Γαλλία απειλείται με πολιτική αστάθεια, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 6 τοπική ώρα, ενώ κάποια –στις μεγάλες πόλεις– θα μείνουν ανοιχτά έως τις 8. Λίγο αργότερα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις αρχίσει να ολοκληρώνεται η καταμέτρηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς από τον αριστερό συνασπισμό και το κόμμα του Μακρόν, Μαζί, αποσύρθηκαν συνολικά 218 υποψήφιοι από τον δεύτερο γύρο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Ipsos-Talan, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Le Monde, της France Télévisions και του Radio France, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Εάν η δημοσκόπηση επαληθευτεί στις κάλπες, θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλαμβάνει 145 έως 175 έδρες και το κόμμα του Μακρόν 118 έως 148 έδρες.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ βγαίνουν από το παραβάν με τις ψήφους τους ανά χείρας, σε εκλογικό τμήμα του Παρισιού (MOHAMMED BADRA/Pool via REUTERS)

Πρόκειται για μια «ισορροπία» που δεν θα παράξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οδηγώντας τα κόμματα σε συζητήσεις που ίσως διαρκέσουν πολύ και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, όπως γράφει το BBC, θα είναι μετά βεβαιότητας ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πριν από τέσσερις εβδομάδες θεώρησε ως «την πιο υπεύθυνη κίνηση» την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μια απόφαση που του γύρισε μπούμερανγκ. Ο ίδιος, έχοντας ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, του οποίου το κόμμα είναι βασικό μέλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στο μετεκλογικό τοπίο.

Οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν στις 8 το πρωί και η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του πρώτου γύρου, στον οποίο ψήφισαν 7,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και 9,5 εκατομμύρια περισσότεροι από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022. Συνολικά ψήφισαν 32,9 εκατομμύρια γάλλοι πολίτες, σε μια εκλογική αναμέτρηση που η Le Monde χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο».

Η Λεπέν (ή οποιοσδήποτε) χρειάζεται 289 από τις 577 έδρες για να κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, ένα ενδεχόμενο που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Ταυτόχρονα, όσο κι αν ανακουφίζονται οι εξωτερικοί παρατηρητές –και ιδιαίτερα οι Βρυξέλες, στις οποίες η Λεπέν έχει σταθεί απέναντι–, αυξάνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο κυβερνητικού κενού στη Γαλλία.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία, το 2027. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά τις εκλογές αυτές θα είναι αποδυναμωμένος.