Στις 4 Ιουνίου 2015, στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), ο Μπαράκ Ομπάμα κλείστηκε σε ένα γραφείο με την Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και όμοιας στρατηγικής ως προς την εξωτερική πολιτική τους. Στο τραπέζι έπεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν τότε, και το ελληνικό ζήτημα.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2015, η Ανγκελα Μέρκελ μετέβη στην Ουάσιγκτον με σκοπό να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση ήταν και η ελληνική κρίση. Ηταν λίγο πριν από μια ακόμη σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και ελάχιστες ημέρες πριν από το ευκρινές τότε μήνυμα του αμερικανού προέδρου ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.
Το συμπέρασμα είναι διττό: ο Ομπάμα και η Μέρκελ έχουν συνεχώς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας τους για μια σειρά κοινών ζητημάτων και, καλώς ή κακώς, η Ελλάδα δεν έλειψε ποτέ από τις συζητήσεις τους.
Εξου και η τωρινή νέα επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο Αννόβερο εντάσσεται στη γενικότερη απόφασή τους να κινηθούν από κοινού στα μεγάλα ζητήματα και να λάβουν αποφάσεις που θα «ταιριάζουν» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, όμως, είναι για άλλη μια φορά μια συνάντηση που μπορεί να… βγάλει κάτι θετικό.
Τα σπουδαία, λοιπόν, μετατίθενται για τις 23 Απριλίου οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ και φυσικά ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα αναλύσουν διεξοδικά θα είναι το Προσφυγικό και η οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου (mignatiou.com), ανταποκριτή του ΜEGA στην Ουάσιγκτον, αλλά της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ, Κατερίνας Σώκου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο ανώτερος διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων, Τσαρλς Κίπτσακ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το πλαίσιο της συνάντησης.
Βάσει της ενημέρωσης (μετέχει και ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς), η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κίπτσακ δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Κίπτσακ, είπε συγκεκριμένα:
«Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, και ο Πρόεδρος θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό. Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα)».
Και κατέληξε: «Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πως θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το Προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση».
Επιβεβαιώνει το Βερολίνο
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κατά τη συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην Έκθεση του Ανόβερου, θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Εκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και για αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης -μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ. Δεν θέλω να το προκαταλάβω, αλλά αυτά είναι κάποια κεντρικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να φανταστεί».
Την Κυριακή 24 Απριλίου ο Μπαράκ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ θα εγκαινιάσουν από κοινού την Εκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας του Ανόβερου, καθώς οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.