Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος στην προτελευταία δημόσια εμφάνισή του, στην κηδεία της συζύγου του, Ρόζαλιν, τον Νοέμβριο του 2023 | Alex Brandon/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Τα κατάφερε! Ο αιωνόβιος Τζίμι Κάρτερ αντέχει και ψήφισε την Κάμαλα Χάρις

Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που έκλεισε τα 100 χρόνια του πριν λίγες ημέρες, πραγματοποίησε την επιθυμία του να ζήσει αρκετά ώστε να προλάβει να ψηφίσει για πρόεδρο την Δημοκρατική νυν αντιπρόεδρο
Protagon Team

Ο μακροβιότερος πρόεδρος στην αμερικανική Iστορία πρόλαβε να συμμετάσχει σε άλλη μία προεδρική ψηφοφορία. Εκλεισε τα εκατό την 1η Οκτωβρίου -και παρ’ ότι κατ’ οίκον νοσηλευόμενος- ο Τζίμι Κάρτερ ικανοποίησε την επιθυμία του και ψήφισε την Κάμαλα Χάρις, υποβάλλοντας εξ’ αποστάσεως ψήφο του στη Τζόρτζια, σύμφωνα με τον εγγονό του.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Τζέισον Κάρτερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Κάρτερ, ανακοίνωσε σε γραπτό του μήνυμα ότι το ψηφοδέλτιο του παππού του κατατέθηκε την Τετάρτη σε κάλπη για απομακρυσμένες ψήφους έξω από δικαστήριο της πόλης Αμέρικους, στην πολιτεία της Τζόρτζια – όπου συγγενείς έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν το συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο ενός εγγεγραμμένου ψηφοφόρου.

Για εβδομάδες, σύμφωνα με την οικογένεια Κάρτερ, ο πρώην πρόεδρος δεν ήθελε να γίνει θέμα η συμπλήρωση των 100ων γενεθλίων του. Αντίθετα, ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον να ζήσει αρκετά ώστε να προλάβει να ψηφίσει υπέρ της αντιπροέδρου και υποψήφιας του κόμματός του, Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Τζόρτζια, η 7η Οκτωβρίου ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία οι γραμματείς των κομητειών μπορούσαν να διανείμουν ψηφοδέλτια για εξ’ αποστάσεως ψηφοφόρους στο εσωτερικό της πολιτείας. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν να ταχυδρομούν στρατιωτικά και υπερπόντια ψηφοδέλτια τον περασμένο μήνα. Η περίοδος πρόωρης ψηφοφορίας στη Τζόρτζια ξεκίνησε την Τρίτη, και οι ρυθμιστικές Αρχές της πολιτείας ανέφεραν ρεκόρ συμμετοχής.

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών ευχαρίστησε τον πρόεδρο Κάρτερ για την υποστήριξή του.

Οι υπεύθυνοι των εκλογικών αρχείων δεν γνωρίζουν πότε ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος είχε ψηφίσει σε προεδρικές εκλογές, γράφουν οι New York Times. Αλλά το 1943, όταν η Τζόρτζια έγινε η πρώτη πολιτεία που μείωσε την ηλικία ψήφου στα 18, με τους ψηφοφόρους της να αποφασίζουν την τροποποίηση του συντάγματος της πολιτείας, ο Κάρτερ απείχε λίγους μήνες από τα 19α γενέθλιά του.

Σύντομα, όμως, ανέλαβε ο ίδιος αιρετό αξίωμα. Το 1962, κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία της πολιτείας, μετά από ένα σκάνδαλο όπου ο αντίπαλος του αρχικά είχε κερδίσει την έδρα μέσω ενός σχεδίου με παράνομα ψηφοδέλτια. Δεκαετίες αργότερα, ο Κάρτερ θυμήθηκε ότι εκείνη την εποχή ήταν τόσο άγνωστος, που μια εφημερίδα της Τζόρτζια τον ανέφερε ως «Τζέρι Κάρτερ».

Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε το επεισόδιο ως τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος και η σύζυγός του, Ρόζαλιν Κάρτερ, η οποία πέθανε πέρυσι, είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο από το 1977 ως το 1981, όσο και μετά την εκλογική ήττα του από τον Ρόναλντ Ρίγκαν –μέσω του Ιδρύματος Κάρτερ– για την νόμιμη εγγραφή των αμερικανών ψηφοφόρων και τους κανόνες χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, τα αρχεία της πολιτείας δείχνουν ότι ο Κάρτερ έχει υπάρξει συνεπής ψηφοφόρος μετά την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο – όχι μόνο στις προεδρικές εκλογές, αλλά και σε επαναληπτικούς γύρους και έκτακτες εκλογικές αναμετρήσεις. Για περισσότερο από μια δεκαετία, ψηφίζει αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου στις εκλογές που παρακολουθεί η πολιτεία της Τζόρτζια.

Ο Κάρτερ εξακολουθεί να ζει στο Πλέινς –την τακτοποιημένη πόλη της νοτιοδυτικής Τζόρτζια που είχε μετατρέψει σε έδρα της προεδρικής πολιτικής του πριν από σχεδόν μισό αιώνα– και ψηφίζει στην κομητεία Σάμτερ, όπου πολλοί άνθρωποι τον γνωρίζουν ακόμα ως «κο. Τζίμι». Η τελευταία φορά που την κομητεία κέρδισε ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος ήταν το 2004, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος νίκησε τον Τζον Κέρι με διαφορά 126 ψήφων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε την κομητεία Σάμτερ με διαφορά 586 ψήφων στις εκλογές του 2020, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Η πολιτεία της Τζόρτζια είναι μια από τις κρίσιμες πολιτείες που παραδοσιακά κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, λόγω του μη αντιπροσωπευτικού συστήματος του Κολεγίου των Εκλογικών Αντιπροσώπων – το οποίο ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ο τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που επιχείρησε ανεπιτυχώς να καταργήσει.