Η Food Expo, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ήταν φέτος μια από τις πιο επιτυχημένες καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να τετραπλασιάσει τα μεγέθη της σε εκθέτες, επισκέπτες και εκθεσιακή επιφάνεια. Το τριήμερο 18-20 Μαρτίου, περίπου 60.000 επισκέπτες πέρασαν από τα περίπτερα του εκθεσιακού χώρου Metropolitan Expo, όπου περισσότεροι από 1.200 Έλληνες και ξένοι εκθέτες παρουσίασαν πλήθος από εκλεκτά προϊόντα διατροφής.
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν πολλοί εκπρόσωποι από διπλωματικές αντιπροσωπείες 15 χωρών και δεκάδες εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι από το εξωτερικό που συμβάλλουν στη διάδοση της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, καθώς και πλήθος επαγγελματιών από όλο το φάσμα της αγοράς (εκπρόσωποι από 25.000 επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής, του χονδρεμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης) που πραγματοποίησαν επαφές με τους παραγωγούς και εμπορικές συμφωνίες.
Οι γαστρονομικές καινοτομίες
Από τις πιο ευχάριστες στιγμές ήταν οι δοκιμές νέων προϊόντων που μόλις κυκλοφόρησαν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν μελλοντικά στην αγορά, τα οποία έφεραν οι παραγωγοί τους για μια πρώτη παρουσίαση στην μεγάλη έκθεση. Ανάμεσά τους ξεχώρισα το Γαλένι, ένα ωραίο τυρί κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα με μόνο 12% λιπαρά των αδελφών Ζερβού από το Ρουκάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, ιδανικό για σνακ αλλά και για μαγείρεμα για γλυκά και αλμυρά πιάτα. Έχει και μια ωραία ιστορία αυτό το τυρί αφού ξεκίνησε να γίνει φέτα αλλά μια μέρα οι παραγωγοί του παρατήρησαν ότι άλλαξε υφή. Είχε γίνει κρεμώδες και ξινούτσικο με ωραία ισορροπημένη γεύση και επίγευση. Οπότε προχώρησαν στην παραγωγή του.
Το κιουνεφέ το ξέρετε; Είναι ένα υπέροχο ανατολίτικο γλυκό από τα βάθη της Μικράς Ασίας, που γίνεται με κανταΐφι γεμιστό με τυρί και στο τέλος σιροπιάζεται. Στην Πόλη χρησιμοποιούν ένα τυρί σε κορδόνια (το λένε ντιλ πεϊνίρι), όμως τώρα η Ζύμη Ψαχνών από την Εύβοια ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κιουνεφέ σε μερίδες με μοτσαρέλα έτοιμο για ψήσιμο και με το σιροπάκι του στο πλάι.
Η καινούργια καπνιστή πέστροφα fresco από το Γαύρο της Ευρυτανίας έχει την πιο απαλή και φίνα γεύση του είδους της. Οι παραγωγοί της έχουν στα σκαριά ακόμη τρία ωραία προϊόντα φιλεταρισμένη καπνιστή πέστροφα, κομματάκια καπνιστής πέστροφας σε βαζάκι με λάδι αλλά και ένα εξαιρετικό άλειμμα, που προς το παρόν μπορεί κανείς να τα βρει μόνο στο χώρο παρασκευής τους.
Στο περίπτερο της Ήδιστον δοκιμάσαμε φρέσκα αναψυκτικά με 100% φυσικό χυμό (μανταρίνι, λεμόνι με τζίντζερ ή μαστίχα, φρούτα του δάσους, κ.α.) με ή χωρίς ζάχαρη που αραιώνονται με νερό απλό ή ανθρακούχο.
Ακόμη με εντυπωσίασε το Χωριάτικο της εταιρείας Καραγιάννη, ένα εξαιρετικό «χειροποίητο» κατσικίσιο τυρί τσαντίλας από την Αρναία της Χαλκιδικής, το ταρτάρ από ελαφρύ βιολογικό κρέας από μοσχίδες «μπάσταρδες», ελληνικές και Λιμουζίν, που μεγαλώνουν στους Ευβοιότοπους, μα περισσότερο από όλα με εντυπωσίασαν δύο εξαιρετικά προϊόντα, νόστιμα και πολύ υγιεινά ειδικά για όσους είναι ανάγκη να προσέχουν τη διατροφή τους.
Η εταιρεία Yannis του Γιάννη Προδρόμου από τη Νέα Ποτίδαια της Χαλκιδικής (παράγει βραβευμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα) έχει έτοιμα δύο καινοτόμα εντελώς στεγνά σνακ υψηλής ενεργειακής αξίας (χωρίς ζάχαρη και με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι), με λιαστές μαύρες και πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι) Χαλκιδικής που συνενώνουν την αλμυρή, την ξινή και την γλυκιά γεύση, καθώς προσφέρονται σε δύο συνδυασμούς με σταφίδες Καλαμάτας και αποξηραμένα κράνμπερι ή βερίκοκα.
Τέλος το πιο θεαματικό προϊόν για φέτος το δοκιμάσαμε στο περίπτερο με τα νέα τυριά Bliss Point που παράγονται σε σπουδαία τυροκομεία (παλαιωμένη κρητική γραβιέρα σπηλιάς, παλαιωμένη κρασογραβιέρα και ανθότυρος ξηρός βαπτισμένα και τα δύο σε οινολάσπες ξινόμαυρου του Κτήματος Άλφα, γραβιέρα με τέσσερα πιπέρια, με θρούμπι, θυμάρι αλλά και με μαύρη τρούφα, κ.α.). Είναι ένα είδος φέτας από πρόβειο γάλα που γευστικά θυμίζει κατσικίσιο τυρί και έχει μόνο 1% λιπαρά.
Ναι καλά διαβάσατε. Χαράς ευαγγέλια για όσους πρέπει να τρώνε τυριά με ελάχιστα λιπαρά. Λέγεται freevia και, μολονότι εντελώς άπαχο, είναι τρομερά νόστιμο και θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, αρχικά στα σούπερ μάρκετ του Θανόπουλου και του Μασούτη. Ανυπομονώ, εξ ανάγκης.
Οι επισκέπτες και οι φορείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 54% των επισκεπτών ήταν από επιχειρήσεις της Αττικής, το 46% από την περιφέρεια ενώ επίσης καταμετρήθηκαν και 2.050 επισκέπτες (σχεδόν διπλάσιοι από τους περυσινούς από το εξωτερικό). Και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης, οι ξένοι αγοραστές πραγματοποίησαν χιλιάδες προγραμματισμένες b2b συναντήσεις με τους εκθέτες στα 152 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια συναντήσεων του εκθεσιακού κέντρου. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας ήρθαν τόσοι πολλοί σημαντικοί ξένοι αγοραστές από όλο τον κόσμο για να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο μιας έκθεσης ελληνικών Τροφίμων και Ποτών.
Τα ελληνικά προϊόντα βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκθεσης, παρουσιάστηκαν όμως και προϊόντα πολλών άλλων χωρών με τιμώμενη φέτος την Ισπανία. Και ο σεφ Σέργιο Γαρίδο από τη Μάλαγα εκπροσώπησε μαγειρικά τη χώρα του στο φεστιβάλ Mediterranean Food Experience στο οποίο συμμετείχαν πολλοί έμπειροι μάγειροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανέδειξαν με τις δημιουργίες τους τούς γαστρονομικούς θησαυρούς της Μεσογείου.
Ο νέος μεγάλος αυτόνομος τομέας κρέατος της 4ης Food Expo φιλοξένησε ένα πλήρες πρόγραμμα θεματικών εκδηλώσεων για τους επαγγελματίες της βιομηχανίας, της μαζικής εστίασης και του λιανεμπορίου που ασχολούνται με το κρέας, τα κρεατοσκευάσματα και τα αλλαντικά.
Ακόμη, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν περίπου 1.500 ετικέτες ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων στο πλαίσιο της Oenotelia που διοργανώθηκε παράλληλα με την food expo και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 170 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας οίνων και παραδοσιακών αποσταγμάτων από όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας.
Τέλος από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της food expo ήταν το 6ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων (υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα) με εισηγητές κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Τουρκία, τη Σερβία κ.α. και με παρεμβάσεις από τους θεσμικούς φορείς που υποστηρίζουν τη διοργάνωσή του, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) και την Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics.
Στο συνέδριο δόθηκε έμφαση σε νεοφανείς ιδέες και επίκαιρες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, κυρίως όμως επιχειρήθηκε η δημιουργική προσέγγιση των μελλοντικών εφαρμογών τους στη βιομηχανία: «Εδώ και χιλιάδες χρόνια παράγουμε στην Ελλάδα φημισμένα τρόφιμα εφαρμόζοντας κατά κύριο λόγο παραδοσιακές μεθόδους: ελαιόλαδο, κρασί, τυριά, γιαούρτι ή επεξεργασμένα κρέατα και θαλασσινά. Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνήσει πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι παραδοσιακές -και σε κάποιες περιπτώσεις αρχαίες- πρακτικές με καινοτόμες μεθόδους που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες και διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων», δήλωσε σχετικά ο Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.