Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον ανασχηματισμό που έκανε κατάφερε να στρέψει τον προβολέα των διεθνών media σε ένα πρόσωπο, αυτό της Λιζ Τρας (γράφεται Truss και όχι Trash, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), η οποία από την καρέκλα της υπουργού Διεθνούς Εμπορίου εκτοξεύθηκε και προσγειώθηκε στον υπουργικό θώκο του Φόρειν Οφις.
Η αντικινεζική συγκυρία, που ισχυροποιεί περαιτέρω τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασίλειου με τις ΗΠΑ, προσδίδει στην Τρας ακόμη μεγαλύτερο κύρος. Ας δούμε ποια είναι, λοιπόν, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η οποία κατέστη η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών (είχε προηγηθεί, βέβαια, η θητεία της Μάργκαρετ Μπέκετ σε «Εργατική» κυβέρνηση του Μπλερ).
«Ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram» χαρακτήρισε την 46χρονη Τρας η Corriere della Sera, παραθέτοντας και ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία από το βιογραφικό της. Προέρχεται από «αριστερή οικογένεια», υπήρξε φοιτήτρια της Οξφόρδης και ανακάλυψε τον φιλελευθερισμό με σχετική καθυστέρηση.
Οι αναλυτές της ιταλικής εφημερίδας προσδιόρισαν τους γονείς της Τρας σαν «ακροαριστερούς», μάλιστα έγραψαν ότι γυρόφερναν το παιδί τους σε διαδηλώσεις κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εισήχθη στην Οξφόρδη αν και φοίτησε σε κρατικό (λαϊκό) σχολείο εξαιτίας των ιδεολογικών αγκυλώσεων των γονέων. Στο Κολέγιο Merton σπούδασε Πολιτική Οικονομία και Φιλοσοφικά, και υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τον καιρό εκείνο εξεφώνησε και ομιλία υπέρ της καταργήσεως του βασιλικού θεσμού.
Η πολιτική μεταστροφή της Τρας συνετελέσθη λίγο αργότερα, έτσι έγινε μέλος των Τόρις. Στο γόνιμο πεδίο των Συντηρητικών αναπτύχθηκε γρήγορα και κατέληξε διακεκριμένο στέλεχος του μηχανισμού τους, καθώς έγινε η πιο φανατική οπαδός της σούπερ φιλελεύθερης κομματικής πτέρυγας.
Προ επταετίας διορίστηκε πρώτη φορά υπουργός και έσπασε τα σχετικά με την ηλικία των γυναικών πολιτικών ρεκόρ. Οπως προείπαμε, το τελευταίο υπουργικό πόστο της ήταν στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Αυτή η θέση, αν μη τι άλλο, της χάρισε πάμπολλα ταξίδια σε όλον τον κόσμο. Επί ημερών της η Βρετανία υπέγραψε 63 εμπορικές συνθήκες με άλλες χώρες.
Η παροιμιώδης παλινωδία της Τρας αφορά –τι άλλο;– το Brexit. Στο δημοψήφισμα του 2016 είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο ταχέως μετέβαλε άποψη και διακόνησε την αποσχιστική πολιτική του Τζόνσον. Οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων, πάντως, δεν τη βρήκαν σύμφωνη, έτσι ύψωσε ανάστημα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Εξάλλου, όταν λέει ότι είναι φιλελεύθερη, το εννοεί: δεν θέλει κυβερνητικές παρεμβάσεις, ούτε βαρείς φόρους στην επιχειρηματικότητα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ερεθίζει τα ρεφλέξ των Τόρις και επιτυγχάνει νίκες δημοφιλίας στα γκάλοπ, με ποσοστά καλύτερα κι από εκείνα του Μπόρις. Εχει το συνήθειο να κάνει αισθητή την παρουσία της στα σόσιαλ μίντια, κυρίως στο Instagram. Εκεί αναρτά διάφορα καρέ από σέλφι. Στις φωτογραφίες εμφανίζεται να παίζει με ζώα, να κάνει ποδηλατάδες, να κρατάει ομπρέλες με ζωγραφισμένη επάνω τους τη βρετανική σημαία, κ.λπ. Τα ρούχα που προτιμά να φορά έχουν έντονα χρώματα.
Οι παρατηρητές των βρετανικών πολιτικών πραγμάτων θεωρούν ότι από την υπουργική καρέκλα του Φόρεϊν Οφις ο πρωθυπουργικός θώκος δεν απέχει πολύ. Αν ο Τζόνσον κάνει το «μεγάλο λάθος», οι Τόρις θα τον εκπαραθυρώσουν χωρίς δισταγμούς. Τότε ίσως έρθει η σειρά της Τρας. Για να είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα.