Επίθεση με στόχο την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ελλάδα και την Κύπρο εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία τυπικά και μόνο συνεχίζεται χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό.
Η Κομισιόν στην έκθεσή της κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και του κράτους δικαίου. Αναγνωρίζεται μεν η συνεισφορά της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού (αν και η σχετική συμφωνία δεν τηρείται στον βαθμό που θα έπρεπε), ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο «έχουν υπονομεύσει την περιφερική σταθερότητα και ασφάλεια».
Σε όλα αυτά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, μιλά ρητά για αποκλειστική τουρκική κυριαρχία στα Ιμια.
«Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν για άλλη μία φορά απρόθυμη να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Αν και έχουμε εξηγήσει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένα με τεκμηρίωση, η Κομισιόν δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη», αναφέρει καταρχάς.
Καταλογίζει στην ΕΕ ότι αγνοεί τον κίνδυνο από την δράση του FETO, της οργάνωσης του Γκιουλέν και ότι αποδέχεται «αβάσιμους ισχυρισμούς από προφανείς κύκλους» για την παραβίαση των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η κουρδική οργάνωση PKK, την οποία η Αγκυρα παγίως χαρακτηρίζει τρομοκρατική, αποτελεί κίνδυνο και για την ΕΕ.
«Οι βράχοι των Καρντάκ (όπως συστηματικά αποκαλεί τις βραχονησίδες η Τουρκία), τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», τονίζει σε άλλο σημείο.
Και συνεχίζει: «Η υποστήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την ΕΕ σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση αντιφάσκει και με τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ».
Για το Κυπριακό, η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ. «Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει στη μονομερή και στρεβλωμένη κατανόηση (ενν. των Ελληνοκυπρίων) αποκαλύπτει όχι μόνο ότι της λείπει η στρατηγική αξιολόγηση για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει μακροπρόθεσμη μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή», αναφέρει η Αγκυρα.
Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών
Σε απάντηση στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.
» Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλοτουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
» Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».