Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ 100,3, περιέγραψε τον καμβά του ανασχηματισμού: όχι τώρα, σε μια «ζέουσα περίοδο», αλλά από την 1η Ιουλίου ουσιαστικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι αλλαγές θα γίνουν σε «ουδέτερο χρόνο», όπως ο ίδιος έχει πει σε άλλη συνέντευξη του. Όσο για το εύρος του, προκρίνεται να είναι διορθωτικός και όχι δομικός, από τη στιγμή που και το κυβερνητικό σχήμα κρίνεται, ως επί το πλείστον, επιτυχημένο.
Πρακτικά, με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε ο κ. Γεραπετρίτης, εφόσον τα νερά είναι… ήρεμα, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και εντός του Ιουλίου. Στο τραπέζι, πρακτικά, υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Η πρώτη θέλει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να συνδέονται με την επέτειο της εκλογικής νίκης της ΝΔ, στη λογική της συμβολικής επανεκκίνησης. Στις 7 Ιουλίου, δε, θα γίνει και μια εκδήλωση για την επέτειο αυτής της νίκης, με απολογιστικό, αλλά και μελλοντικό χαρακτήρα. Η δεύτερη προσέγγιση τοποθετεί τον ανασχηματισμό μετά την ολιγοήμερη διακοπή, στα μέσα του Αυγούστου, όταν και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί για λίγες ημέρες στην Κρήτη, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από τη ΔΕΘ.
Επιχειρήματα υπάρχουν και για τις δύο προσεγγίσεις. Φερ΄ειπείν, για τις αλλαγές εντός του Ιουλίου λέγεται ότι, από τη στιγμή που η συζήτηση έχει ξεκινήσει, κακό δεν είναι η κυβέρνηση να κλείσει την υπόθεση και να προχωρήσει. Το σενάριο, βεβαίως, συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη των πραγμάτων στο μέτωπο της πανδημίας. Αν, για παράδειγμα, το άνοιγμα του τουρισμού συνδέεται με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και, συνακόλουθα, με αύξηση του βαθμού επιφυλακής, ποιος θα ασχοληθεί με τον ανασχηματισμό; Συνεπώς, οι αλλαγές μπορεί να πάρουν παράταση. Θεωρείται δε δύσκολο να γίνουν αλλαγές σε υπουργεία που συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας.
Η πιο συντηρητική προσέγγιση που θέλει τις αλλαγές μετά τα μέσα του Αυγούστου συνδέεται, βεβαίως, με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και την πεποίθηση ότι δεν νοούνται αλλαγές σε μια κρίσιμη καμπή του… αγώνα. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση πάει με το υπάρχον σχήμα ως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και, πριν από τη ΔΕΘ, γίνονται οι όποιες αλλαγές. Το αντεπιχείρημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι, αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν και δεν υπάρξει επιδημική έξαρση το καλοκαίρι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κατέβουν τα μολύβια» σε υπουργεία.
Αξιολόγηση, πάντως, των υπουργών με διά ζώσης ραντεβού δεν θα γίνει αυτό το καλοκαίρι, όπως έγινε τον χειμώνα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφή εικόνα, τόσο προσωπική όσο και με τη βοήθεια του συστήματος «Μαζί» που ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στην Προεδρία της κυβέρνησης.
Ενα είναι σαφές, όπως προκύπτει από αρκετούς πρωθυπουργικούς συνεργάτες: ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε δομικές αλλαγές. Το κυβερνητικό σχήμα κρίνεται grosso modo επιτυχημένο, ενώ στα νευραλγικά υπουργεία δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές. Υπάρχει σενάριο για «σπάσιμο» υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς όμως, ειλημμένες προς τούτο αποφάσεις. Αν, πάντως, υπάρξουν νέες είσοδοι, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να περιλάβει και πρόσωπα εκτός φάσματος της ΝΔ, από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνται αξιοποιήσιμοι.