Διάσωση την τελευταία στιγμή από τη θάλασσα... | REUTERS/Alkis Konstantinidis
Επικαιρότητα

Ξένα ΜΜΕ: «Οι φλόγες μάς κυνηγούσαν στη θάλασσα»

Πύρινες γλώσσες που κυνηγούσαν τους πολίτες ως τη θάλασσα, απελπισμένη μάχη για την κατάσβεση, μια χώρα σε σοκ: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Protagon Team

Η τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Αττική με τους τουλάχιστον 24 νεκρούς (και αυτό πριν ανέβει και άλλο ο απολογισμός) έχει έλθει στις πρώτες θέσεις των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Εστιάζουν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πολλά από τα θύματα προσπάθησαν να διαφύγουν από τις φλόγες που ήταν κοντά και μέσα στις κατοικίες τους και παγιδεύτηκαν από αυτές.

Ο Guardian επισημαίνει τις εκκλήσεις των Αρχών στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους που είναι κοντά στις εστίες.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, αλλά ο ξηρός χειμώνας που προηγήθηκε δημιούργησε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλά και την τραγωδία στην Μάνδρα, όχι πολύ μακριά από την Κινέτα, με τους 20 νεκρούς από την πλημμύρα.

Τις μαρτυρίες όσων έπεσαν στη θάλασσα για να διασωθούν παραθέτει το BBC: «Οι φλόγες μας κυνηγούσαν ως τη θάλασσα, έκαψαν την πλάτη μας και  βουτήξαμε στο νερό», ανέφερε ένας από αυτούς που σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Πρώτο θέμα και στην ιταλική Corriere που στη δικτυακή έκδοση μιλά για 50 νεκρούς, όπως και για την κινητοποίηση των Αρχών.

Στην Αυστραλία, που έχει νωπή πικρή πείρα δασικών πυρκαγιών, το ABC News έχει στην διαδικτυακή του έκδοση τέταρτο θέμα τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υπό τον τίτλο «“Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα”: Φρίκη στην Ελλάδα καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα».

Ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN περιορίζεται στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής του έκδοσης απλά σε έναν τίτλο-σύνδεσμο προς την είδηση, τα περισσότερα άλλα, όπως για παράδειγμα το CBS, αναδημοσιεύουν στην πλειονότητά τους συρραφές ανταποκρίσεων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και κυρίως του Associated Press.

Η ελληνική τραγωδία αυτού του καλοκαιριού δεν είναι πρωτόγνωρη στην Ευρώπη ή και πέρα από αυτή.

Πέρυσι το καλοκαίρι η Πορτογαλία θρήνησε 100 νεκρούς σε δύο μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν τα φλεγόμενα μέτωπα άλλαξαν πορεία και τους παγίδευσαν μέσα στο δάσος.

Με τον ίδιο τρόπο έχασαν δεκάδες άτομα τη ζωή τους πέρυσι στην Καλιφόρνια: πυρκαγιές που περνούν από τα δάση σε κατοικημένες περιοχές και καλλιεργίσιμες εκτάσεις. Με πυρκαγιές παλεύει κάθε χρόνο και η Αυστραλία.

Αυτές τις ημέρες ακόμη και η Σουηδία έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές εξαιτίας τους κύματος καύσωνα που πλήττει ακόμη και τις περιοχές κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, αναφέρει η Deutsche Welle, δείχνει ότι το θερμότερο κλίμα και ο καιρός που ευνοεί περισσότερο τις πυρκαγιές προκαλούν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα. Οι περιοχές που απειλούνται και η μεγαλύτερη περίοδος των πυρκαγιών πλήττουν όλο και περισσότερο τη Νότια Ευρώπη.