Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται εδώ και πολλές εβδομάδας στις δυτικές ακτές της Γαλλίας στον Ατλαντικό σε τόσο μεγάλους αριθμούς ώστε να κινδυνεύουν οι τοπικοί πληθυσμοί των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών, υποστηρίζουν θαλάσσιοι βιολόγοι.
H συντριπτική πλειονότητά τους πεθαίνει στα δίχτυα αλιευτικών πλοιαρίων που ψαρεύουν ανοικτά του Βισκαϊκού κόλπου.
Από τις νεκροτομές που έχουν διενεργηθεί προκύπτει ότι κάποια από τα ζώα έφεραν κατάγματα, είχαν σπασμένες ουρές και πτερύγια, αλλά και βαθιές τομές στο δέρμα τους από τα δίχτυα.
«Πλησιάζουμε σε ποσοστά θνησιμότητας που απειλούν την επιβίωση του πληθυσμού των δελφινιών στον Βισκαϊκό», λέει η Μοργκάν Περί, μια θαλάσσια βιολόγος στην Βρετάνη της δυτικής Γαλλίας.
«Την τελευταία τριετία παρατηρούμε περισσότερους από 1.000 θανάτους δελφινιών σε διάστημα τετραμήνου κάθε χειμώνα», εξηγεί η ίδια.
Πράγματι, ήδη μέσα στο 2020 έχουν βρεθεί νεκρά 1.157 δελφίνια.
Και έτσι όπως πάει, θα σπάσει το αρνητικό ρεκόρ των 1.551 δελφινιών που ξεβράστηκαν στις γαλλικές ακτές όλο το 2019.
Για τον λόγο αυτό, και μετά από τις έντονες πιέσεις των ακτιβιστών, η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα έκανε ισχυρή σύσταση στη γαλλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα αυτό, ώστε να μην δούμε στο μέλλον παρόμοιες εικόνες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά που ξεβράζονται στις παραλίες αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό ποσοστό των δελφινιών που πεθαίνουν στα δίχτυα ψαράδων κοντά στις γαλλικές ακτές.
Εκτιμούν μάλιστα ότι ο πραγματικός αριθμός είναι από πέντε ως δέκα φορές υψηλότερος!
Tα δελφίνια εγκλωβίζονται εδώ και δεκαετίες σε δίχτυα αλιευτικών στα νερά του Ατλαντικού.
Αλλά οι θαλάσσιοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αλλαγή των πρακτικών αλιείας και κυρίως στις τράτες που ψαρεύουν ανά ζεύγη λαβράκια.
Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής των δελφινιών, που είναι θηλαστικά τα οποία για να αναπνεύσουν πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ραγδαία μείωση των αριθμών τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Pelagis στην Λα Ροσέλ.
«Τα πληθυσμιακά μοντέλα δείχνουν ότι ο πληθυσμός τους παραμένει σταθερός», λέει η Ελέν Πελτιέ, μια ερευνήτρια στο παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί η δολοφονία των δελφινιών με τους ίδιους ρυθμούς, σύντομα δεν θα έχουν απομείνει πολλά από τα θηλαστικα αυτά στον Βισκαϊκό.