Το διάσημο σπίτι με τους καταρράκτες στην Πενσυλβάνια αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τα αρχιτεκτονικά θαύματα του Φρανκ Λόιντ Ράιτ μνημεία της UNESCO

Oι ευφάνταστες δημιουργίες του εμβληματικού αμερικανού αρχιτέκτονα βρήκαν τη θέση τους ανάμεσα σε άλλα προστατευόμενα αριστουργήματα
Protagon Team

Η Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποφάσισε να συμπεριλάβει οκτώ εμβληματικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Φρανκ Λόιντ Ράιτ (1867-1959).

Μεταξύ άλλων, επελέγησαν: το σπίτι με τους καταρράκτες στην Πενσυλβανία, το σπίτι των Χέρμπερτ και Κάθριν Τζέικομπς στο Γουισκόνσιν και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης.

«Τα κτίρια αυτά, αντανακλούν την οργανική αρχιτεκτονική που ανέπτυξε ο Ράιτ, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο ανοιχτός ορίζοντας, τα ρευστά όρια ανάμεσα σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και η πρωτοποριακή χρήση υλικών όπως ατσάλι και τσιμέντο» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της UNESCO.

Και συνεχίζοντας: «Καθένα από τα κτίρια που επιλέχθηκαν, προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις στις ανάγκες της στέγασης, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, είτε για σπίτια μέσα στα οποία μπορείς να απολαύσεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Η δουλειά του Ράιτ από εκείνη την περίοδο είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της μοντέρνας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής».

Ολα τα αρχιτεκτονικά θαύματα του Ράιτ που επιλέχθησαν, δημιουργήθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και είναι μόλις μία μικρή γεύση στο έργο αυτού του Τιτάνα της αρχιτεκτονικής, που κληροδότησε περισσότερα από 500 έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η λίστα της UNESCO περιλαμβάνει αισίως 1.121 τοποθεσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος μία θέση σε αυτήν, είναι η δημιουργία του να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αριστουργήματος που συνέλαβε και υλοποίησε η ευφυία ενός ανθρώπου.

Ο κορυφαίος αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ (Wikipedia)

Αλλωστε, με το που θα συμπεριληφθεί ένας συγκεκριμένος τόπος-μνημείο στην περίφημη λίστα, αυξάνεται αυτομάτως η επισκεψιμότητα του χώρου, καθώς δεκάδες τουρίστες σπεύδουν για να βγάλουν selfies μπροστά στα νέα «διαμάντια» της UNESCO.