Τα Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τα απόρρητα του Πενταγώνου: Μπορεί να τα διέρρευσε ένας 20χρονος ρατσιστής;

Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τον άνθρωπο που ευθύνεται για τη διαρροή εκατοντάδων εγγράφων. Σύμφωνα με την Washington Post ο ένοχος «είχε κακή άποψη για την κυβέρνηση, απεικονίζοντάς την ως κατασταλτική δύναμη»
Protagon Team

Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη διαρροή εκατοντάδων απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου είναι ένας νεαρός, ρατσιστής, λάτρης των όπλων, που εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τα υπόλοιπα μέλη σε μια ομάδα συνομιλίας στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται ρεπορτάζ της Washington Post.

Η Post  πήρε συνέντευξη από ένα έφηβο μέλος της ομάδας, ο οποίος περιέγραψε τον άνδρα, που αναφέρεται με τα αρχικά «OG», από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, φωτογραφίες και βίντεο. Η Post είδε επίσης ένα βίντεο του «OG» σε πεδίο βολής με ένα μεγάλο όπλο.

«Φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα και μετά πυροβολεί αρκετές φορές σε έναν στόχο», ανέφερε το ρεπορτάζ. Ο «OG» είπε σε μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάστηκε στην έκθεση. Η δουλειά του εκεί τού έδινε πρόσβαση σε πολλές απόρρητες πληροφορίες.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν μυστικά σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για αντεπίθεση την άνοιξη, την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, και τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμαχικών της χωρών σχετικά με τον εξοπλισμό του Κιέβου.

Φαίνεται ότι η διαρροή δεν έγινε στο πλαίσιο μιας οργανωμένης επιχείρησης από κάποιον κρατικό παράγοντα, αλλά ήταν συνέπεια της πολιτικής του Πενταγώνου να χορηγεί πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σε μεγάλο αριθμό μελών της υπηρεσίας, πολίτες και εργολάβους. Ο αριθμός των εργαζομένων και των εργολάβων σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση σε τέτοια απόρρητα έγγραφα είναι περίπου 1,25 εκατομμύρια!

Ο «OG» φαίνεται ότι ήταν διαχειριστής σε έναν διακομιστή που δημιουργήθηκε αρχικά το 2020 στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα όπλα. Η ομάδα είχε πολλά ονόματα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν γνωστή ως «Thug Shaker Central». Από πέρυσι, ο «OG» άρχισε να δημοσιεύει τα έγγραφα σε ένα κανάλι στον διακομιστή που ονόμασε «Bear vs Pig», μια αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα δημοσίευσε και ένα βίντεο που δείχνει γουρούνια να πολεμούν μια μαύρη αρκούδα.

Σύμφωνα με τον έφηβο από τον οποίο πήρε συνέντευξη η Post, «ο OG είχε κακή άποψη για την κυβέρνηση», απεικονίζοντάς την ως κατασταλτική δύναμη. Η Post είπε ότι οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν ανώνυμα από άλλα μέλη της ομάδας και ότι είχε δει συνολικά 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, τριπλάσια από εκείνα που πίστευαν προηγουμένως ότι είχαν αποκαλυφθεί.

Η Post ανέφερε ότι το έφηβο μέλος, που είχε έρθει σε επαφή με την «OG» τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε ακόμη ανακριθεί από κανέναν ομοσπονδιακό αξιωματούχο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, το βράδυ της Τετάρτης, παρόλο που είχε ήδη ξεκινήσει η ποινική διερεύνηση των διαρροών και το ανθρωποκυνηγητό του FBI. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, έχει ορκιστεί να «αναποδογυρίσει κάθε πέτρα» για να βρει τον άνθρωπο που έκανε τις διαρροές.

Επί του παρόντος είναι άγνωστο που βρίσκεται ο «OG». Ο έφηβος είπε στην Post ότι «φαινόταν πολύ μπερδεμένος και χαμένος ως προς το τι να κάνει». «Εχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες», είπε. «Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να επιλύσει αυτήν την κατάσταση. Φαίνεται αρκετά στενοχωρημένος γι’ αυτό».

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας του, ο «OG» τους είπε να «μείνουν κρυμμένοι και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτόν», συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιγράφων των απόρρητων εγγράφων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε την Τετάρτη ότι η διαρροή μπορεί να είναι ένα τέχνασμα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ. «Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση (με την Ουκρανία) και ουσιαστικά διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό τέτοιες τεχνικές να χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τον αντίπαλό τους, τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ουκρανική κυβέρνηση αξιολογεί τις πιθανές ζημιές από τις αποκαλύψεις. Τα αρχεία δίνουν λεπτομέρειες για 12 νεοσυσταθείσες ταξιαρχίες, εξοπλισμένες με δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία είναι πιθανό να ηγηθούν της επίθεσης εναντίον ρωσικών θέσεων. «Σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι», παραδέχτηκε ένας αξιωματούχος την Τετάρτη. «Η Ουκρανία επικρίθηκε πέρυσι επειδή δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος. Στην αρχή της εισβολής, δεν μας παρασχέθηκαν όπλα λόγω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης. Χάσαμε πολλά εδάφη και ανθρώπους ως αποτέλεσμα. Αυτή η αντίληψη ήταν λανθασμένη. Και τώρα αυτή η διαρροή συμβαίνει από την πλευρά των ΗΠΑ».

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η διαρροή θα επηρεάσει τον σχεδιασμό για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, που βρίσκεται τώρα σε προχωρημένο στάδιο, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Η επίθεση αναμένεται να λάβει χώρα στα νότια της χώρας, και πιθανώς και στα ανατολικά. Στόχος της Ουκρανίας είναι να σπάσει τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με την επαρχία του Ντόνετσκ και να εκδιώξει τους Ρώσους από την κατεχόμενη Μελιτόπολη και το λιμάνι του Μπερντιάνσκ.