Η ιστορικός Λούσι Γουόρσλεϊ και το παλάτι του Κένσινγκτον. Η Κέιτ και ο Ουίλιαμ, που το κατοικούν, στην ένθετη φωτογραφία |
Επικαιρότητα

Τα άντρα της βρετανικής μοναρχίας εξετάζονται για το ένοχο παρελθόν τους

Παλάτια όπως το Χάμπτον Κορτ και το Κένσινγκτον θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο των πιθανών σχέσεών τους με παλιούς βρετανούς δουλεμπόρους και δουλεμπορικές πρακτικές
Protagon Team

«Καθαρίστε τα βρετανικά παλάτια από το ένοχο παρελθόν τους».

Κάπως έτσι θα μπορούσε να ονομάζεται η επιχείρηση που ξεκινάει ο κρατικός οργανισμός Historic Royal Palaces που διαχειρίζεται την εικόνα και το ίματζ των άντρων της βρετανικής μοναρχίας.

Ο HRP ξεκινάει λοιπόν μια ενδελεχή έρευνα για τα παλάτια που διαχειρίζεται, συμπεριλαμβανομένων του Χάμπτον Κορτ και του Κένσινγκτον, και τις όποιες σχέσεις τους με το δουλεμπόριο και τους βρετανούς δουλεμπόρους από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Την έρευνα θα επιμεληθεί ένας ειδικός ιστορικός εν είδει επιμελητή, μαζί με μια ομάδα ιστορικών, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής επιμελήτριας του οργανισμού, της γνωστής Λούσι Γουόρσλεϊ, που εμφανίζεται συχνά στην βρετανική τηλεόραση μιλώντας για θέματα ιστορίας.

Η ιστορικός μάλιστα, μιλώντας στους Times, υπαινίχθηκε την τεράστια κλίμακα του έργου που περιμένει τον υποψήφιο επιμελητή, λέγοντας ότι «όλες οι δοσοληψίες της βασιλικής δυναστείας των Στιούαρτ έγιναν με χρήματα που προήλθαν από το δουλεμπόριο».

Η Πολίνα Κιους, καθηγήτρια Αγγλικής Ιστορίας στο Jesus College της Οξφόρδης, η οποία έχει γράψει εκτενώς για τη δυναστεία των Στιούαρτ, δήλωσε στην Guardian ότι «οποιαδήποτε αναθεώρηση (των δεσμών της δυναστείας με το δουλεμπόριο) θα χρειαστεί τεράστιους χρηματικούς  πόρους για να αποκαλύψει όλες τις ένοχες σχέσεις μεταξύ των βασιλέων και του δουλεμπορίου».

«Όταν σκέφτεστε τυπικές εξοχικές αγροικίες, ας πούμε το Χέιργουντ Χάους στα περίχωρα του Λιντς, είναι σαφές ότι [οι ιδιοκτήτες τους] είχαν φυτείες στην Τζαμάικα και την Καραϊβική από όπου προήλθαν τα χρήματα αυτά».

«Για να προκύψει κάτι το ουσιώδες από την έρευνα αυτή, το έργο του συγκεκριμένου επιμελητή πρέπει να υποστηρίζεται από μια σταθερή και ακλόνητη έρευνα, η οποία δεν μπορεί καν να γίνει από ένα άτομο. Πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο συνεργατών που να χρηματοδοτείται σωστά», σημείωσε.

Πολλά από τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Historic Royal Palaces συνδέονται στενά με τον βασιλιά Γουλιέλμο Γ’ (που βασίλεψε μεταξύ 1689 – 1702), ιδιοκτήτη της Royal African Company, η οποία ήταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δουλεμπορίου παγκοσμίως στην εποχή της, στέλνοντας σκλάβους από την Αφρική και την Καραϊβική στις βρετανικές αποικίες στην Αμερική.

Ο Έντουαρντ Κόλστον, ο δουλέμπορος του οποίου το άγαλμα γκρεμίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Μπρίστολ, προσέφερε χρήματα στον βασιλιά Γουλιέλμο Γ’ όταν αυτός ανήλθε στο θρόνο το 1689.

Με τα χρήματα αυτά, ο Γουλιέλμος Γ’ έσπευσε να αγοράσει το Νότινγχαμ Χάουζ, το οποίο ανακαίνισε και αναδιαμόρφωσε για να γίνει στη συνέχεια γνωστό ως Παλάτι του Κένσινγκτον.

Ο βασιλιάς έκανε το ίδιο και με το παλάτι του Χάμπτον Κορτ.

Ο εκπρόσωπος του HRP τόνισε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι για εκατοντάδες χρόνια η αποικιοκρατία, η δουλεία και η εκμετάλλευση ήταν μέρος της εθνικής μας ιστορίας. Τα παλάτια που βρίσκονται στη φροντίδα μας συνδέονται με αυτήν την ιστορία. Αναμένουμε ότι η έρευνα θα τα εξετάσει όλα αυτά σε βάθος».

«Ομοίως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τιμήσουμε τη συμβολή των μειονοτικών κοινοτήτων που έχουν ζήσει και εργαστεί στα παλάτια αυτά για εκατοντάδες χρόνια. Υπάρχουν πολλές ανείπωτες ιστορίες για εξερεύνηση», κατέληξε με νόημα ο εκπρόσωπος του HRP.

Ο HRP επιβεβαίωσε όντως ότι έχει ανοίξει μια τέτοια θέση με ετήσιο μισθό £38,978 (43.100 ευρώ) με τον οργανισμό να δηλώνει ότι θα αποφασίσει εκείνο τις ερευνητικές προτεραιότητες που θα λάβουν χώρα και που θα «παρέχουν πλούσιο περιεχόμενο και υλικό για τις μελλοντικές μας εκθέσεις».