Η Corriere della Sera για τις αντοχές του κόσμου που ξέρουμε / To ΒBC για την πιο επιδραστική δασκάλα μετά τον Σωκράτη / Το Fox News για ένα παλιό είδος υγιεινής που ανακάλυψε ο Νέος Κόσμος / Και οι New York Times…

Corriere della Sera

Ανάλυση/ Τα αντισώματα της δημοκρατίας

Κερδάμε; Ετσι  δείχνει. Όχι ότι ο λαϊκισμός έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά. Αλλά, πάντως, η δημοκρατία φαίνεται να έχει ισχυρά αντισώματα, όπως διαπιστώνει η Corriere della Sera κάνοντας μια αναδρομή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. «Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και την άνοδο των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων σε πολλές δυτικές δημοκρατίες, υποκύψαμε στον πειρασμό της ερμηνείας αυτών των φαινομένων ως απόδειξης του γεγονότος ότι οι δημοκρατίες μας παρακμάζουν. Αντίθετα, αγνοήσαμε άλλα, πιο καθησυχαστικά μηνύματα».

Και ποια είναι αυτά; Ακόμη και στις ίδιες τις αμερικανικές εκλογές, εξηγεί η εφημερίδα, υποβαθμίσαμε το γεγονός ότι ο Τραμπ κέρδισε χάρις σε ένα απαρχαιωμένο εκλογικό σύστημα που του έδωσε τη νίκη μολονότι πήρε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον. Στην Ισπανία, η Κεντροδεξιά του Μαριάνο Ραχόι βελτίωσε τα ποσοστά της στις εκλογές του Ιουνίου του 2016, ενώ οι Podemos έχασαν δυο φορές λαμβάνοντας τη δεύτερη φορά λιγότερες ψήφους από την πρώτη παρά τη συμμαχία τους με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Και στην Αυστρία, οι Αυστριακοί εξέλεξαν πρόεδρο τον υποψήφιο των Πράσινων στέλνοντας σπίτι του εκείνον της Ακρας Δεξιάς.

Στην Ολλανδία, πάλι, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε νίκησε τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς με διαφορά οκτώ ολόκληρων μονάδων διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Και στη Γερμανία οι ξενοφοβικοί λαϊκιστές του AfD μάλλον θα μείνουν σε κάποιες πρόσκαιρες επιτυχίες στα κρατίδια αφού φαίνεται ότι δεν θα κεφαλαιοποιήσουν την άνοδό τους στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία είναι το τελευταίο και πιο λαμπρό παράδειγμα αυτής της αντοχής της δημοκρατίας με τη διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές.

Οχι ότι δεν υπάρχουν και αντιπαραδείγματα. Εμείς εδώ, ας πούμε, το ζούμε στο πετσί μας.

Φωτό: Οτι η Μαριάν έχει πληγωθεί, έχει πληγωθεί. Αλλά είναι φτιαγμένη από καλό  υλικό ακόμη και στα γκράφιτι. Και θα ζήσει. Πηγή: Shutterstock/ EQRoy

BBC

Νάντια Μπουλανζέ/ «Από τον Γκέρσουιν ως τον Πιατσόλα»

«Η πιο επιδραστική δασκάλα από την εποχή του Σωκράτη». Ετσι χαρακτηρίζει τη Νάντια Μπουλανζέ ένας σημαντικός διευθυντής ορχήστρας αλλά και το BBC. Η Μπουλανζέ ήταν κι αυτή διευθύντρια ορχήστρας και μάλιστα η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε σημαντικές ορχήστρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Ωραία, αλλά με τι διδασκαλία τι σχέση έχει; Μα από τα χέρια της πέρασαν μερικοί από τους σπουδαιότερους μουσικούς της εποχής μας: Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν και ο Τζορτζ Γκέρσουιν, ο Ααρον Κόπλαντ και ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Αστορ Πιατσόλα, ο Φίλιπ Γκλας, ο Τζον Ελιοτ Γκάρντινερ και ο Ελιοτ Κάρτερ.

Η ποικιλία των ειδών τα οποία υπηρέτησαν όλοι αυτοί οι μαθητές καταδεικνύει και το μέγεθος της αξίας της δασκάλας. Αλλά η Νάντια Μπουλανζέ, από τη γέννηση της οποίας συμπληρώνονται 120 χρόνια, δεν ήταν μόνο μια σπουδαία δασκάλα. Ηταν και μια σπουδαία γυναίκα. Αδελφή μιας πολύ χαρισματικής συνθέτριας, της Λιλί Μπουλανζέ, η οποία έχασε τη ζωή της στα 25 της χρόνια, η Νάντια δεν κατάφερε μόνο να νικήσει τη δυσπιστία ενός κόσμου αποκλειστικά ανδρικού, αλλά και να κατακτήσει την κορυφή για να γίνει η πιο ισχυρή γυναίκα της κλασικής μουσικής. Ηταν βέβαια και ένα πολύ ανοικτό μυαλό – τόσο ανοικτό ώστε να «περιστρέφεται κατά 360 μοίρες», όπως λέει ο Κουίνσι Τζόουνς.

Στο αφιέρωμα του BBC, ο Τζόουνς την θυμάται ακόμη ως έναν άνθρωπο που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σε εκπλήξει – κανένας άλλος απ’ όσους έχει γνωρίσει δεν είχε αυτήν την ικανότητα σε τέτοιο βαθμό. Ο Σωκράτης, δίχως άλλο, θα ήταν περήφανος για μια τέτοια διάδοχο στον χώρο της μουσικής.

Φωτό: Η Νάντια Μπουλανζέ διευθύνει. Παραδίδοντας μαθήματα πάντα. Πηγή: BBC

Fox News

ΗΠΑ/ Το τέλος μιας παλιάς παρεξήγησης

Οι Αμερικανοί τον θεωρούσαν πάντα κάτι σαν ιδιοτροπία των Ευρωπαίων παρά είδος προσωπικής υγιεινής. Γιατί; Ενας καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης είχε υποστηρίξει στους New York Times ότι ο αμερικανικός σκεπτικισμός για τον μπιντέ οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν γαλλική εφεύρεση. Στο ίδιο άρθρο επισημαινόταν επίσης ότι στη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου οι αμερικανοί στρατιώτες είδαν για πρώτη φορά  αυτό το είδος υγιεινής σε πορνεία με αποτέλεσμα να τα συνδέσουν με «κάτι το ανήθικο».  Ενα άλλο εμπόδιο προερχόταν από το μέγεθος των μπάνιων – ήταν μικρά. Κι όμως, το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις τους σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα μάλιστα με το Fox News, ο μπιντές κερδίζει τόσο τις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και τους millenials. Και τώρα ας περιμένουμε τον επόμενο καθηγητή να εξηγήσει τους λόγους αυτής της εντυπωσιακής στροφής.

Φωτό: Και το άλλο πώς το χρησιμοποιούμε; Πηγή: shutterstock/Daniel Jedzura

The New York Times

Βιβλίο/ Οι άνθρωποι που βλέπουν τα UFO να πετούν

Γιατί τα ίχνη από Ιπτάμενα Αντικείμενα Αγνώστου Ταυτότητος έχουν τριπλασιαστεί από το 2001; Γιατί ο Ιούνιος είναι ο μήνας που αυτά τα ίχνη είναι πιο πυκνά όσο κανέναν άλλον; Είναι τα δυο ερωτήματα με τα οποία ξεκινά το ρεπορτάζ των New York Times για την παρουσίαση του βιβλίου «The UFO Sightings Desk Reference», συγγραφείς του οποίου είναι ένας δημοσιογράφος και η γυναίκα του που υποστηρίζουν ότι έχουν δει πολλά UFO στη ζωή τους.

Εμείς, πάλι, θα προσθέταμε κανά δυο ακόμη: Γιατί οι εξωγήινοι έχουν αράξει στον ουρανό της Αμερικής και μόνο; Το ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από οπουδήποτε αλλού ανενόχλητοι; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν πιθανότατα από κάποιο βιβλίο που θα γράψουν επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Ο Σέριλ Κόστα και η Λίντα Μίλερ έγραψαν πάντως το δικό τους για να υπογραμμίσουν  την αυξημένη δραστηριότητα: το 2001, λένε, είχαν καταγραφεί 3.479 ίχνη (ιπτάμενοι δίσκοι, λαμπάκια που αναβοσβήνουν, κλπ), ενώ το 2015 έφτασαν τα 11.868.

Συνολικά σε αυτά τα 14 χρόνια έχουν καταγραφεί 121.036 ίχνη, αναφέρουν ακόμη δίνοντας παράλληλα στο βιβλίο τους και όλες τις πληροφορίες για το ακριβές μέρος και την ακριβή ώρα που έχουν εμφανιστεί οι εξωγήινοι. Τους οποίους τώρα μπορεί να φανταστεί κανείς να κάθονται αραχτοί στο πιλοτήριο του UFO και να ξεφυλλίζουν τις σελίδες του.

Φωτό: Πολλά έχουν δει τα μάτια τους, μ’ αυτό τους φέρνει τρόμο. Πηγή: New York Times/ Heather Ainsworth