Πόσο ελεύθεροι είναι οι νέοι; Και ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα; Πόσο –απελπιστικά– επίκαιρη είναι η ματιά του Ζαν Βιγκό από το μακρινό 1933; Και αυτή του Λίντσεϊ Αντερσον από τη χρονιά-ορόσημο, το 1868;
Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10 Δεκεμβρίου), δυο φορείς με αντικείμενο τον Πολιτισμό, ο Ερμείας, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων και το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», μη κερδοσκοπικός φορέας με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης, συνεργάζονται για τη διοργάνωση διήμερου κινηματογραφικών προβολών και συζητήσεων με τίτλο «Τα “αν” και τα “μηδέν” της ελευθερίας».
Στην εκδήλωση θα προβληθούν δυο έργα σταθμοί στην ιστορία του κινηματογράφου: το «Zéro de Conduite» (Διαγωγή Μηδέν) του πρωτοπόρου Ζαν Βιγκό και το εμβληματικό «If» (Αν) του Λίντσεϊ Αντερσον, που έχουν κοινό θέμα το δικαίωμα και την ανάγκη των νέων για ελευθερία.
Η διήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (λεωφ. Συγγρού 106) στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019.
Θα προλογίσουν τις ταινίες και θα συζητήσουν με το κοινό οι:
Στην προβολή του «Zéro de Conduite» η Σοφία Τσιώλη, δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Μεθοδολογίας της Έρευνας και η Βίκη Μίχου, πολιτική επιστήμων.
Στην προβολή του «If» η Ολγα Θεμελή, αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Τάκης Σπετσιώτης, σκηνοθέτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ (Jean Vigo, Zéro de Conduite -Διαγωγή Μηδέν)
Η ταινία γυρίστηκε το 1933 και μέχρι το 1946 – αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού της – ήταν απαγορευμένη από τη γαλλική λογοκρισία. Περιγράφει το πώς το αυταρχικό κλίμα ενός οικοτροφείου στην εποχή του μεσοπολέμου στη Γαλλία τελικά οδηγεί στην εξέγερση των μαθητών.
Ο Ζαν Βιγκό (Jean Vigo) ξορκίζει τα επώδυνα προσωπικά του βιώματα με χιουμοριστική ματιά και σουρεαλιστικά στοιχεία και συνθέτει μια ανατρεπτική ταινία σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Λίντσεϊ Αντερσον (Lindsay Anderson) που 35 χρόνια μετά, γύρισε το «If», τη δική του κατάθεση για το δικαίωμα των νέων στην ελευθερία.
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 11.00 π.μ. (Lindsay Anderson, If -Αν)
Ο Λίντσεϊ Αντερσον, από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του Free Cinema στη Βρετανία, γύρισε το «If…» το 1968, δηλαδή τη χρονιά του «Μάη του ’68».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Ο Ερμείας είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων που ιδρύθηκε το 1995, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1997 και έκτοτε λειτουργεί νόμιμα. Ασχολείται με τη διαχείριση και την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων των παραγωγών κινηματογραφικών έργων, διοργανώνοντας παράλληλα πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.
Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία είναι ΜΚΟ που δρα αδιάλειπτα από το 1987 μέχρι σήμερα στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα παιδιών και νέων. Κύριο αντικείμενό του είναι οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και καινοτόμων προσεγγίσεων άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και η προώθηση της παιδαγωγικής έρευνας και του καλλιτεχνικού πειραματισμού.