Η αρχαία πόλη των Φιλίππων, στην περιοχή της Καβάλας, ανακηρύχθηκε ένα από τα 21 νέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την 40στή σύνοδο της UNESCO (10-20 Ιουλίου) στην Κωνσταντινούπολη | Wikipedia
Επικαιρότητα

Τα 20+1 νέα μνημεία της UNESCO και η Ελλάδα

Ενώ η Τουρκία ακόμα να συνέλθει από το πραξικόπημα των λίγων ωρών και τους μετασεισμούς που αυτό προκάλεσε η UNESCO ανακοίνωσε στις 20 Ιουλίου από την Κωνσταντινούπολη τα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της. Ανάμεσά τους, η αρχαία και θαυμαστή πόλη των Φιλίππων στην Καβάλα
Κιάρα Σουγκανίδου
1. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, στην Ελλάδα

Η πόλη ιδρύθηκε το 356 π.Χ από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’, περιβάλλεται από τείχη και βρίσκεται επί της αρχαίας Εγνατίας οδού ‒ ο δρόμος εμπορίου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή άλλαξε χέρια και θρησκεύματα. Το 42 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, ενώ το 49 μ.Χ. ο απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

2. Η ζούγκλα Hubei Shennongjia, στην Κίνα

Στην περιοχή Hubei βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα αρχαία δάση της χώρας – καθώς και ορισμένα από τα πιο αξιοπερίεργα ζώα. Η πυκνή ζούγκλα Hubei Shennongjia είναι ιδανικός τόπος για εξερεύνηση βοτάνων αλλά και παράδεισος για τα απειλούμενα άγρια είδη του ζωικού βασιλείου, όπως οι χαριτωμένες κινέζικες μαϊμούδες με την πλακουτσωτή μύτη, οι ασιατικές λεοπαρδάλεις και οι ασιατικές μαύρες αρκούδες.

3. Το Mistaken Point, στον Καναδά

To «λάθος σημείο», είναι μια χαράδρα 17 χιλιομέτρων στον νοτιο-ανατολικό Καναδά, στην περιοχή Newfoundland. Μέσα εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα αρχαιότερα, στον κόσμο, θαλάσσια απολιθώματα τα οποία δημιουργήθηκαν περίπου 560 εκατομμύρια χρόνια πριν.

4. Το αρχιπέλαγος Revillagigedo, στο Μεξικό

Αυτό το απομακρισμένο αρχιπέλαγος στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι ουσιαστικά τμήμα μίας υποθαλάσσιας οροσειράς. Αποτελείται από 4 νησιά (Κλάριον, Σαν Μπενεντίκτο, Σοκόρο και Ρόκα Παρτίδα) στα οποία έχουν τις φωλιές τους χιλιάδες θαλάσσια πουλιά.

5. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Sanganeb και η ακτή Dungonab, στο Σουδάν

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Sanganeb είναι μία κοραλλιογενής ατόλη που απέχει 25 χλμ, από την ακτή του Σουδάν και μαγνητίζει τους δύτες με τα κρυστάλλινα και γεμάτα άγρια ζωή νερά του. Η δε ακτή Dungonab αποτελεί επίσης πόλο έλξης τουριστών, χάρη στην άγρια θαλάσσια ζωή της η οποία περιλαμβάνει είδη όπως οι θαλασσινοί ελέφαντες, τα σαλάχια, οι χελώνες, οι καρχαρίες και τα πολύχρωμα κοράλλια.

6. Η έρημος Lut, στο Ιράν

Σ΄αυτή την έρημο που ονομάζεται επίσης και Dasht-e-Lut θα βρείτε εντελώς απόκοσμους σχηματισμούς αμμόλοφων, οι οποίοι δημιουργούνται χάρη στους δυνατούς ανέμους που μαστιγώνουν την περιοχή από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι λόφοι μορφοποιούνται συνεχώς. Και φυσικά η έρημος Lut είναι ένα από τα πιο θερμά σημεία της γης.

7. Τα δυτικά όρη Τien-Shan, στο Καζακστάν, στο Κιργιζιστάν και στο Ουζμπεκιστάν

Η οροσειρά ενώνει τις τρεις πιο ενδιαφέρουσες χώρες της Κεντρικής Ασίας, και είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Το ύψος της κυμαίνεται από 700 μέτρα έως 4,5 χιλιόμετρα και η ίδια φημίζεται για την πλούσια βιοποικιλότητά της.

8. Η περιοχή Ennedi Massif, στο Τσαντ, ως φυσικό και πολιτιστικό τοπίο

Πρόκειται για φαράγγια και γκρεμούς που σχηματίστηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης που προκαλούν το νερό και ο αέρας πάνω στον βράχο. Αποτελούν πόλο έλξης για τους αναρριχητές. Τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της βραχώδους σύνθεσης είναι εκείνα που σχηματίζουν πύργους και αψίδες. Επίσης, κρύβουν και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ζωγραφισμένων αρχαίων σπηλαίων στην Αφρική.

9. Το σύμπλεγμα Ahwar, Νότιο Ιράκ

Αποτελείται από 7 αξιοθέατα: 3 αρχαιολογικές περιοχές (Uruk, Ur και Tell Eridu) και 4 έλη. Τα έλη σχεδόν καταστράφηκαν επί ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεῒν αλλά χάρη σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης, επανέρχονται η πανίδα και η χλωρίδα, της περιοχής. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη περιοχή, λένε ότι αποτελούσε τον βιβλικό κήπο της Εδέμ.

10. Η αρχιτεκτονική του Le Corbusier, σε όλο τον κόσμο

Αρχιτέκτων και σχεδιαστής, ο Σαρλ-Εντουάρ Ζενερέ-Γκρι, παγκοσμίως γνωστός ως ο μεγάλος Le Corbusier, έβαλε την αρχιτεκτονική σφραγίδα του σε πολλές χώρες στον κόσμο: Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία και Ελβετία. Φέτος όλα τα αρχιτεκτονήματά του αναγνωρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

11. Το ναυπηγείο της Antigua, στην Καραϊβική

Οι βαθιές και στενές ακτές περιστοιχίζονται από οροσειρές και το κεντρικό λιμάνι της Antigua λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως καταφύγιο για τους εμπόρους της θάλασσας και τους ταξιδιώτες. Το ναυπηγείο το έχτισε το Βρετανικό Ναυτικό.

12. Το μοντέρνο σύμπλεγμα Pampulha, Βραζιλία

Το σχεδίασε και ο έχτισε ο σπουδαίος βραζιλιάνος αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Οσκαρ Νιμάγιερ το 1940. Είναι ένα σύμπλεγμα ψυχαγωγίας και χαλάρωσης το οποίο περιλαμβάνει καζίνο, αίθουσα χορού, μαρίνα και εκκλησία. Ο αρχιτέκτονας, για τη διακόσμηση των πιο πάνω χώρων, συνεργάστηκε με διακεκριμένους σχεδιαστές.

13. Το εθνικό πάρκο Khangchendzonga, στην Ινδία

Αυτό το τεράστιο εθνικό πάρκο περιλαμβάνει κοιλάδες, λίμνες, αρχαία δάση και εντυπωσιακά βουνά. Ενα από αυτά είναι το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο ‒ πρόκειται το όρος Khangchendzonga. Η συγκεκριμένη κορυφή αποτελεί και τόπο λατρείας για τους ντόπιους.

14. Η χαράδρα Zuojiang Huashan, Κίνα

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας είναι κάτι το εκπληκτικό. Πάνω στους κομμένους βράχους της, βρέθηκαν 38 ζωγραφιές-τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται το 5 προ Χριστού. Οι τοιχογραφίες αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Luoyue και είναι τα τελευταία δείγματα αυτού του πολιτισμού σήμερα.

15. Ο χώρος λατρείας Nalanda Mahavihara, στην Ινδία

Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό αξιοθέατο με κατεστραμμένες στούπες, παρεκκλήσια και έργα τέχνης, που χρονολογούνται από το 3 προ Χριστού αιώνα. Η Nalanda λειτούργησε για περίπου 800 χρόνια ως ένα τεράστιο πανεπιστήμιο, στο οποίο αναπτύσσονταν και διδάσκονταν εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές θεωρίες.

16. Το υπόγειο κανάλι ύδρευσης, στο Ιράν

Το νερό στο Ιράν είναι μεγάλη ιστορία και τα υπόγεια υδρευτικά κανάλια είναι ζωτικής σημασίας, αφού κρατούν τις πόλεις και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζωντανές. Το αρχαίο περσικό σύστημα υπόγειων καναλιών που φέρνει το νερό από τα βουνά στις πεδιάδες έχει μήκος πολλά χιλιόμετρα και εξασφαλίζει τη σωστή και ίση διανομή του νερού στην περιοχή.

17. Τα θρησκευτικά νησιά Nan Madol, στη Μικρονησία

Πρόκειται για 90 τεχνητές νησίδες που χτίστηκαν μεταξύ 1200 και 1500 στη νοτιο-ανατολική Πονπέι σαν κέντρα τελετών της δυναστείας των Σοντελέρ. Σε αυτές τις νησίδες υπάρχουν αρχαία πέτρινα παλάτια, τάφοι και ναοί από βασάλτη και κοράλλια.

18. Οι μεσαιωνικοί τάφοι στη Βοσνία, στην Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία

Οι τάφοι στα μεσαιωνικά νεκροταφεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι γνωστοί για τα απίθανα σχέδια και την εικονογράφησή τους – και συντηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση από το 1100 έως σήμερα. Οι πλάκες αυτές, ή αλλιώς «stećci» είναι σκαλισμένες πάνω σε ασβεστόλιθο.

19. Το αρχαίο νεκροταφείο Antequera, στην Ισπανία

Πρόκειται για μνημείο της νεολιθικής εποχής, που συντηρείται ως τώρα ανέλπιστα καλά. Οι πέτρινοι τοίχοι στέκουν δηλαδή στο ύψος τους πολλές χιλιάδες χρόνια… Στο θερινό ηλιοστάσιο δε, το φως με έναν εντυπωσιακό τρόπο πέφτει κατευθείαν πάνω στην κύρια είσοδο του νεκροταφείου, η οποία ονομάζεται Menga. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο χώρος ήταν λατρευτικός για τον άνθρωπο της αρχαιότητας.

20. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Ani, στην Τουρκία

Το Ανί είναι μια ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.464 μέτρων και υπήρξε πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας. Αποκαλείται και «η πόλη με τις 1001 εκκλησίες». Αποτελούσε σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων και ανταγωνιζόταν την Κωνσταντινούπολη, την Βαγδάτη και το Κάιρο.

21. Το σύμπλεγμα σπηλαίων Gorham, στο Γιβραλτάρ

Εκεί έζησαν οι Νεάντερταλ, δηλαδή εκεί, μέσα στα τέσσερα σπήλαια που αποτελούν το σύμπλεγμα έχουν βρεθεί τοιχογραφίες, κυνηγετικά όπλα και καλλωπιστικά στολίδια από την παλαιολιθική εποχή. Το σύμπλεγμα των σπηλαίων Gorham βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βράχου του Γιβραλτάρ.