| Dimitris Peristeris / SOOC
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος ο Τσακαλώτος; Δεν επιστρέφει στην Κεντρική Επιτροπή η «Ομπρέλα»

Με φόντο κενές καρέκλες οι ομιλίες των «νεοπροεδρικών» στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ. «Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία» είπε ο Πολάκης, προβληματισμένος ο Παππάς, με λοιδορίες κατά όσων των επικρίνουν ο Κασσελάκης. Τρεις τάσεις αποχώρησαν, η μία δεν θα επιστρέψει καν για τη δεύτερη μέρα, οριστικοποιώντας τη ρήξη
Protagon Team

H πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «President» στους Αμπελοκήπους μοιάζει να επισφράγισε και τη ρήξη στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια ρήξη που, σε κάθε περίπτωση, επιταχύνθηκε από την αλλοπρόσαλλη τακτική του νέου αρχηγού, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγείλει δημοψήφισμα (!) για να επιβάλει τις διαγραφές στελεχών που θέλει και μία ημέρα αργότερα συνέχισε, από βήματος της ΚΕ, την τοξική ρητορική, φτάνοντας να λοιδορήσει τα στελέχη που τον επικρίνουν ως λειτουργούς «μιας πολιτικής Pumaro»!

Η συνεδρίαση της ΚΕ ήταν ταραχώδης, ακούστηκαν αποδοκιμασίες κατά του προέδρου και σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των μελών που ανήκουν στην τάση της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, των «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Ήταν παραπάνω από τους μισούς της ΚΕ; Μάλλον όχι, αλλά η εικόνα των νεοπροεδρικών να μιλούν μπροστά σε άδεια καθίσματα επιβεβαιώνει το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη των τριών τάσεων αποχώρησαν από τις εργασίες της πρώτης ημέρας, επειδή το ελεγχόμενο από την ηγεσία προεδρείο της συνεδρίασης δεν δέχτηκε να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία η καινοφανής πρόταση του κ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα για τις διαγραφές.

Κατά πληροφορίες μάλιστα από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και τρία μέλη του προεδρείου που μειοψήφησαν!

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δεν φάνηκε να καταλαβαίνει το πρόβλημα και επέμεινε στην απειλή του δημοψηφίσματος εκβιάζοντας ουσιαστικά την Επιτροπή Δεοντολογίας να δρομολογήσει τις διαγραφές του Δημήτρη Βίτσα, του Πάνου Σκουρλέτη (ο οποίος πάντως έχει ήδη αποχωρήσει από το κόμμα), Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη.

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε την αποχώρηση των συγκεκριμένων στελεχών «αρχή της ενότητας», και απαίτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας, να αποφασίσει εντός επτά ημερών. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν», απάντησε από την πλευρά του ο Αντώνης Κοτσακάς.

Σε αυτό το κλίμα κανείς δεν πιστεύει ότι η δεύτερη ημέρα της ΚΕ θα είναι πιο ήρεμη. Ήδη η ομάδα του κ. Τσακαλώτου αποφάσισε αργά το βράδυ του Σαββάτου να μην επιστρέψει την Κυριακή, κάνοντας πλέον ξεκάθαρη τη διαφωνία και τη ρήξη με την ηγετική ομάδα, αλλά και με όσους προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες.

Μετά τις αποχωρήσεις δεκάδων μελών της ΚΕ και με φόντο κενές καρέκλες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν -με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει ανοικτά υπέρ των διαγραφών και να λέει ότι θέλει «τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία», τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, να εξηγεί πως το θέμα των διαγραφών δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος και τον Νίκο Παππά να ζητά να πέσουν οι τόνοι.

O Παύλος Πολάκης, προστάτης-μέντορας του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ (SOOC)

«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο κ. Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας; Εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».

«Εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι έλληνες πολίτες».

Παππάς: «Ο πρόεδρος δεν πήρε λευκή επιταγή»

«Δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή μοιάζει τόσο μακριά» σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, κάνοντας σαφή αναφορά στις εσωκομματικές εκλογές. «Ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του στην ΚΕ, απευθύνοντας έκκληση «να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι (…) διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».

Ο Νίκος Παππάς, με αυτό το χαρακτηριστικό μόνιμο χαμόγελο, στη συνεδρίαση της ΚΕ. Δίπλα του η Κατερίνα Νοτοπούλου (INTIMENEWS)

«Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».

Γεροβασίλη: «Οχι κόλπα»

Ηρεμία και ειλικρίνεια, «χωρίς κόλπα», συνέστησε η Ολγα Γεροβασίλη στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά».

Σε δήλωσή της για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε πως το αίτημα να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ένα διαδικαστικό ζήτημα, «είναι πολιτικό, και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Αχτσιόγλου: «Δεν είναι ζήτημα διαδικαστικό αλλά υπαρξιακό»

Επιθετικά και επικριτικά τα σχόλια όσων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Εθεσα στο Σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα.

Η Εφη Αχτσιόγλου σκεπτική στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ύστερα από λίγο αποχώρησε, μαζί με την ομάδα της (SOOC)

»Η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

Τσακαλώτος: «Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση»

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

»Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο, με πλειοψηφία 4-3, δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία (…) Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας διεμήνυσε επίσης ότι η ομάδα του δεν μπορεί να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ΚΕ. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ολα είναι ανοιχτά».

Οι εργασίες της ΚΕ θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.