954
| InTime News / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γενική επίθεση από την αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη για τα τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 18:38
|InTime News / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γενική επίθεση από την αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη για τα τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 18:38

Σκληρή ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη» εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και κατηγορώντας τον ότι «δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία», δηλαδή «να παραιτηθεί».

Κατά την Κουμουνδούρου, «οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του» ο Πρωθυπουργός προκειμένου «να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια» μιας και που «εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης» και ζήτησε «ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους».

Σε συνέχεια των εξελίξεων της Δευτέρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επιστολή με την οποία ζήτησε την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για «το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων» από την ΕΥΠ.

Επικοινώνησε τηλεφωνικά, στη συνέχεια, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά. Ακολούθησε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία έγινε γνωστό ότι «ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια» και ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας» (περισσότερα εδώ).

Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης του από την ΕΥΠ ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας, παράλληλα, τον Πρωθυπουργό, λίγη ώρα μετά την επίσημη τοποθέτησή του για την υπόθεση, ότι αποπειράθηκε να δικαιολογήσει «μια αξιόποινη πράξη» και να «καθοδηγήσει τις εξελίξεις».

«Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;», διερωτήθηκε.

Δεσμεύτηκε, δε, μέσω γραπτής ανακοίνωσής του, η οποία ήρθε ως αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι θα συνεχίσει «τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια», τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπικό ζήτημα αλλά για «ζήτημα Δημοκρατίας». «Είναι η αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου», σημείωσε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» για τον Πρωθυπουργό, παρότι «σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο».

«Το ΚΚΕ», πάλι, «συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για τον ίδιο «το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο» το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο Περισσός.

«Το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των “εξωτερικών εχθρών” και “υβριδικών απειλών” που “επιβουλεύονται την πατρίδα μας” δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε ο,τιδήποτε έχει καρδιακό παλμό ΕΝΤΟΣ της Επικράτειας», σχολίασε το ΜέΡΑ25, με το κόμμα να επισημαίνει, ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ρίξει το φταίξιμο στους “από κάτω”».

Τέλος, άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα όσα λέμε. Δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών δυσάρεστων και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης. Πρέπει επίσης να του πούμε, ότι και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι οπαδός της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το χειρότερο δε όλων είναι ότι συνωμοσιολόγησε χωρίς να μας πει ποιοι πως και γιατί ζητούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.

Οικονόμου: Αξιοπρόσεκτη η επιμονή του κ. Ανδρουλάκη στην άρνηση του να λάβει απαντήσεις

«Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, «εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή».

«Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν», προσέθεσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά, «μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη», ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...