Δώρα Αυγέρη και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο διαφορετικοί κόσμοι... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες απειλές της ηγεσίας στην ομάδα Τσακαλώτου

«Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα», το μήνυμα της Δώρας Αυγέρη προς τα στελέχη της Ομπρέλας που διαφοροποιήθηκαν εκ νέου και επιτέθηκαν στον Κασσελάκη στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η Κουμουνδούρου επιμένει στον οδικό χάρτη για συνέδριο τον Φεβρουάριο και όχι νωρίτερα
Protagon Team

«Αμεσα αρχίζει η υλοποίηση του οδικού χάρτη μέχρι το επικείμενο συνέδριο», διεμήνυσαν την Πέμπτη πηγές της Κουμουνδούρου, λίγες ώρες μετά την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με μόλις 20 ψήφους (το κομματικό όργανο αποτελείται από 42 στελέχη), παρότι ο εν λόγω «οδικός χάρτης» θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, το κορυφαίο κομματικό όργανο.

Ως προς τα επόμενα βήματα μέχρι το Συνέδριο, το οποίο θα γίνει τον Φεβρουάριο και όχι νωρίτερα, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά και όπως ζητούσε η «Ομπρέλα», οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο θα διεξαχθούν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες».

Οι προσκείμενοι στον νέο πρόεδρο κύκλοι, όπως και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, άφησαν και νέες αιχμές προς την εσωτερική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν για ελιτισμό και αδυναμία απεύθυνσης στην κοινωνία, διαμηνύοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταστεί ένα κόμμα όχι κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους, αλλά απλωμένο στην κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος σχολίασαν ότι η «αδιαμεσολάβητη σχέση» με τους πολίτες, την οποία επικαλείται συχνά ως πολιτικό εργαλείο ο κ. Κασσελάκης, δεν συνεπάγεται «υπέρβαση των κομματικών οργάνων, αλλά υπέρβαση των κομματικών στεγανών και του ελιτισμού», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να υπηρετεί την κοινωνία, όχι για να υπηρετεί η κοινωνία το κόμμα».

Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένης της πρότασης για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε από 20 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και οκτώ λευκά.

Η πρόταση, ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας, θα πρέπει να τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, λένε οι παρατηρητές των εσωκομματικών εξελίξεων στην Κουμουνδούρου Σε προηγούμενη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο, θύμισαν.

Η «Ομπρέλα», στην οποία αποδίδονται τα 10 «όχι» στην πολύωρη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπως και η αρνητική ψήφος στην εισήγηση Κασσελάκη στην ΚΟ του κόμματος, στις αρχές του μήνα, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα αντιδράσει στο παράγγελμα της Κουμουνδούρου για «άμεση υλοποίηση» του σχεδίου του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το στίγμα: «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες».

Αυγέρη: «Οποιος δυσφορεί, είναι ελεύθερος…»

Από την πλευρά της, απαντώντας στην ερώτηση αν φοβάται ότι η «σκληρή» πτέρυγα όσων εκφράστηκαν διαφορετικά στην Πολιτική Γραμματεία θα αποχωρήσει από το κόμμα, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη σημείωσε στο Open το πρωί της Πέμπτης ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβάται τίποτα».

«Υπάρχει ο κόσμος που τον στηρίζει (τον νέο πρόεδρο) και εμείς είμαστε εδώ για να μη φοβάται πλέον ο κόσμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τον φόβο. Οποιος αισθάνεται πως τα νέα αυτά παπούτσια τού είναι μεγάλα και δυσφορεί, είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα» προσέθεσε, για να συμπληρώσει με νόημα:

«Τα όργανα δεν είναι ιερατείο. Κανείς δεν είναι σοφότερος από τον άλλον».