Στο βάθος, δίπλα στον Κώστα Αρβανίτη, διακρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας –ο πρώην πρόεδρος του κόμματος παραμένει μέλος της ΚΟ ωστόσο οι εμφανίσεις του ήταν σπάνιες το τελευταίο διάστημα | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση Κασσελάκη στους «11» – «Παρών» στη συνεδρίαση της ΚΟ ο Τσίπρας

Πυρά κατά των βουλευτών που αποχώρησαν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τη διάσπαση. «Τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές» δήλωσε - Πρωτοβουλία για διακομματική επιστολή στο Λονδίνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Protagon Team

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, την πρώτη που διεξάγεται μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Τις εντυπώσεις έκλεψε η εμφάνιση του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ, την οποία χειροκρότησαν θερμά οι υπόλοιποι βουλευτές.

«Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη γενικότερα συρρίκνωση της ΚΟ του κόμματος μέσα σε εννέα χρόνια κατά 68% –ή από 149 βουλευτές το 2015 σε 47 μετά τις εκλογές του ’23– κάτι που, όπως επισήμανε, πρέπει τώρα να αναστραφεί.

Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μετρά 36 βουλευτές, «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές –διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός» συνέχισε, αφήνοντας αιχμές κατά όσων αποχώρησαν και «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ενώ «τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές».

Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία», κάτι που δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει ο λαός, όπως πρόσθεσε.

«Η αλήθεια είναι ότι ο έλληνας συμπολίτης μας θέλει ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του – και τη ζωή των παιδιών του» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το κόμμα είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «πανίσχυρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε πως «κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές ρετσινιές και προκαταλήψεις όλα αυτά τα χρόνια», αλλά μετά τις «κωλοτούμπες» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του, οι Ελληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά».

«Είμαστε μεν συρρικνωμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θερμή υποδοχή Τσίπρα από βουλευτές. Στο συγκεκριμένο καρέ ο πρώην πρόεδρος δεν φαίνεται ιδιαίτερα στενοχωρημένος για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού μελών του υπουργικού του συμβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ (Aris Oikonomou / SOOC)

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές είπε πως «δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης», αλλά και ότι «απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Οσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «προσβλητική συμπεριφορά» του Ρίσι Σούνακ και του καταλόγισε «περισσή αλαζονεία». Ωστόσο, επισήμανε πως «δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας» και ότι «δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019, που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους – και όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα».

«Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του» υπογράμμισε και ανακοίνωσε πως έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν «κοινή επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, εξάλλου, στην πρότασή του «για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα».