Ο Διονύσης Τεμπονέρας έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Οι αποφάσεις του οργάνου δεν τον βρήκαν σύμφωνο | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός κούρσας διαδοχής ο Τεμπονέρας με αιχμές για τη διαδικασία

«Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία», τόνισε την Τρίτη το στέλεχος του κόμματος. Την ίδια ημέρα τον τόνο των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Κουμουνδούρου έδωσαν τα «καρφιά» Σπίρτζη κατά των Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Χαρίτση, καθώς και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν
Protagon Team

Τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου ανέδειξε η παρέμβαση του κορυφαίου στελέχους του κόμματος Διονύση Τεμπονέρα την Τρίτη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε μία διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού η οποία δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

«Προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής: δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του», ήταν τα ακριβή λόγια του.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Σαββατοκύριακο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα εξαϋλωθεί» αν το κόμμα προσποιηθεί πως «δεν συνέβη τίποτα» μετά τη διπλή εκλογική ήττα.

Το όνομα του κ. Τεμπονέρα, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου έπειτα από σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένα από τα ονόματα των στελεχών που γράφτηκε πολλάκις ότι πρόκειται να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι υπόλοιποι φερόμενοι ως πιθανοί διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Κατά την ίδια πηγή, οι κεντρικοί σταθμοί για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παρακάτω:

Επισημαίνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη.

Και νέες αναταράξεις

Η «αποχώρηση» Τεμπονέρα από την κούρσα διαδοχής δεν ήταν απαραίτητα η πλέον ηχηρή διαφοροποίηση μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στα ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες και τα οποία εμφανίζονται να μη συμφωνούν με τον παραπάνω οδικό χάρτη, που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία το Σαββατοκύριακο.

Μετά την τοποθέτησή του ότι δεν είναι δυνατόν τα μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν για πρόεδρο να μην προλάβουν να μάθουν τις θέσεις των υποψηφίων για κρίσιμες απόψεις τους στα εθνικά, οικονομικά, κ.ο.κ., ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας αιχμές ότι το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή και οι πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Χαρίτσης, δεν «διάβασαν» σωστά τις ενισχύσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ‘’ανάσα’’ από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο Mega.

«Δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις Σπίρτζη, καθώς γνωρίζω τι δουλειά έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.

«Ο κ. Σπίρτζης συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο πολύ στενό επιτελείοκαι στη λεγόμενη πλειοψηφία (…). Εχει τη δική του αντίληψη, μπορεί να ήταν σε αυτούς που γνώριζαν τις δημοσκοπήσεις (…) εκείνος πρέπει να απαντήσει», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε αντίθεση με τους κ.κ. Μαμουλάκη και Σκουρλέτη ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε να λαμβάνει θέσεις κοντινές με αυτές του κ. Σπίρτζη, χωρίς όμως να «καρφώνει» συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Εκ του αποτελέσματος έχει φανεί ότι δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην κοινωνία μπορεί να λοιδορούσαμε τα 150 ευρώ και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη. Τα είχε ανάγκη», σημείωσε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον Status FM.